Yarın okullar açılıyor - Neler değişti?

Eğitim-öğretim yılı, uzun tatilin ardından yarın başlıyor. 18 milyon öğrenci ve 900 bini aşkın öğretmen ders başı yapacak. 21, 22 ve 23 Eylül günlerinde yapılamayan dersler için yıl içinde yoğunlaştırılmış telafi programı uygulanacak. Okul öncesi, ilkokul

Yarın okullar açılıyor - Neler değişti?

Eğitim-öğretim yılı, uzun tatilin ardından yarın başlıyor.

18 milyon öğrenci ve 900 bini aşkın öğretmen ders başı yapacak. 21, 22 ve 23 Eylül günlerinde yapılamayan dersler için yıl içinde yoğunlaştırılmış telafi programı uygulanacak.

Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıflardaki öğrenciler, okulların açılmasından 1 hafta önce uyum programına alınıyordu. Yeni takvime göre bu öğrencilere yönelik uyum programına da yarın başlanacak. Eğitim-öğretim yılı 17 Haziran 2016’de sona erecek.

1-5 GÜN UZAKLAŞTIRMA CEZASI

1 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yeni cezalar getirildi. Öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarıyla meşgul olan ve dersin akışını bozan öğrenciye disiplin cezası verilecek. Arkadaşlarına ve okul çalışanlarına sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret eden, paylaşan, yayan veya başkalarını bu davranışa kış- kırtan öğrencilere 1-5 gün okuldan uzaklaş- tırma cezası verilecek.

HAKARET EDENİN OKULU DEĞİŞTİRİLECEK

Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretimi engelleyen, arkadaşlarına ağır derecede maddi ve manevi zarar veren öğrenci okul değiştirme cezası alacak. Genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışları alışkanlık haline getiren öğrenci de aynı cezaya tabi olacak. Sosyal medya yoluyla arkadaşlarına sarkıntılık yapan öğrenci ise okuldan atılacak.

ANAOKULUNDA ‘SABAHÇI-ÖĞLENCİ’ DÖNEMİ

25 Haziran’da yayımlanan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik önemli değişiklikler içeriyor. Buna göre anaokulu öğrencilerinin sabahçı ve öğlenci olarak ikili eğitim alabilmesinin önü açıldı. Ayrıca ilköğretim 5. sınıftan itibaren öğrencilerin hafızlık eğitimi alabilmesine imkân sağlandı. Öğrenciler hafızlık eğitimi aldığı yılda izinli sayılacak.

DERSHANE BİTTİ ‘KURS’ GELDİ

Öğrenci ve mezunlara ücretsiz açılacak destekleme ve yetiştirme kursları için 21 Eylül’de başlayan başvurular, 2 Ekim’e kadar devam edecek. Kurslar, 1. dönem, 2. dönem ve 3. dönem (yaz kursları) olmak üzere 3 dönemde açılacak. Kurslarda, hafta içi 4, hafta sonu 8 saate kadar ders verilecek. İlk dönem kursları 3 Ekim’de başlayacak ve 24 Ocak 2016’da sona erecek. 2. dönem kursları ise 8 Şubat 2016’da başlayacak, 17 Haziran 2016’da tamamlanmış olacak. 3. dönem yaz kursları ise 20 Haziran-11 Eylül 2016 tarihleri arasında düzenlenecek. Öğrenciler ders ve öğretmen tercihinde bulunabilecek.

DEVAMSIZLIK 45 GÜNDEN 30'A DÜŞTÜ

Yönetmelikte yer alan değişiklikler şöyle:

Liselerde ders seçimi her yıl mayıs ayının ikinci haftasıydı. Artık ikinci dönemin ilk haftası seçilecek.

Öğrenci kulüp faaliyetlerinde israftan kaçınılması için okul yönetimi tedbirler alacak.

Liseye geçiş sisteminde nakiller puan üstünlüğü ve okulların açık kontenjanlarına göre yapılacak.

İzinlerin toplamı bir eğitim ve öğretim yılının yarısından fazla olamayacak.

Veliler devamsızlığın 5, 15 ve 25’inci günlerinde uyarılacak.

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak.

Nakil ve geçiş başvurusu, her ayın ilk işgününden son işgününe kadar yapılabilecek.

Okul birinciliğine 10 puan şartı getirildi. 10 puandan fazla davranış puanı indirilmiş öğrenciler birinci olamayacak. (HT)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler