Vize muafiyetinde flaş açıklama!

AB'den yeni vize raporu

Vize muafiyetinde flaş açıklama!
Avrupa Birliği Komisyonu, 18 Mart'ta Türkiye ve AB arasında varılan mutabakat çerçevesinde vize serbestinin sağlanması için eksik kalan kriterlere ilişkin ara raporunu yayımladı.

AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, raporla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Avramopoulos, şu açıklamayı yaptı:

"Bazı alanlarda halen yapılması gereken işler var. Her iki taraf da verdikleri taahhütleri karşılamak için bu işleri yapmalı. Vize serbestisi konusunda Türkiye hala geriye kalan şartları yerine getirmek durumunda. Böylece Türk vatandaşları için vizeler yakında kaldırılabilir.

72 kriterden 65'i yerine getirildi. Bu hedefi (vize serbestisi) gerçekleştirmek için Türk yetkilileriyle çalışmalar devam ediyor. Türkiye, Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması için geriye kalan şartları yerine getirme taahhüdünde bulundu. Biz de Türkiye'den bu taahhüde bağlı kalmasını bekliyoruz."

Vize serbestisi için nihai tarihin Türkiye'nin şartları yerine getirmesine ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin de teklifi onaylamasına bağlı olduğunu hatırlatan Avramopoulos, 1-3 Haziran'da Ankara'da teknik düzeyde görüşmeler gerçekleştirildiğini ve AB Komisyonunun Türk yetkililerle yakın iletişim içinde olduğunu ifade etti.

1 milyar dolar yaz sonu serbest

Avrupa Birliği, Türkiye'deki sığınmacılar için ayrılan üç milyar euroluk fonun bir milyarını yaz sonuna kadar serbest bırakıyor.

Avramopoulos, mutabakatın somut sonuçlardan birisinin 13 Mayıs'tan sonra Türkiye üzerinden Yunanistan'a sadece 876 sığınmacının gitmesi olduğunu söyledi. Dimitris Avramopoulos, "Türkiye'den Yunanistan'a geçen sığınmacıların sayısı dramatik şekilde düştü. Mayıs ayındaki ortalama günlük geçiş sayısı 47 oldu. Türkiye Yunanistan'dan sığınmacıları almaya devam ediyor. 20 Mart'tan itibaren 462 düzensiz göçmen Türkiye'ye iade edildi. 511 kişi ise Türkiye'den AB ülkelerine yerleştirildi" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem