Türkiye o anlaşmayı onayladı

Ekonomi Bakanlığı, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile yapılan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı Türkiye'nin kabul ettiğini açıkladı. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye'nin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile yapılan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı onaylad

Türkiye o anlaşmayı onayladı

Ekonomi Bakanlığı, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile yapılan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı Türkiye'nin kabul ettiğini açıkladı.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye'nin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile yapılan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı onayladığını açıkladı. Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada söz konusu anlaşmanın transit serbestisi hükümleriyle, taşımacılık sektörünün önemli bir sorunu olan transit geçişlerdeki sıkıntılara çözüm bulma yolunda hukuken el güçlendirici olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Müzakereleri 2005 yılında başlayıp 2013 Aralık ayına kadar devam eden ve Kasım 2014'de Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) kabul edilen Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması resmen kabul edilmiştir.

Anlaşma'nın onaylanması 15 Ocak 2016 tarihli ve 6662 sayılı Kanun ile TBMM tarafından uygun bulunmuş, akabinde 5 Mart 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2016/8570 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Anlaşma ülkemizce onaylanmıştır. Anlaşma'nın ülkemizce onaylandığına dair resmi bildirim 16 Mart 2016 tarihinde DTÖ'ye iletilmiştir. Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın müzakerelerine ülkemizce aktif katılım sağlanmış ve kaleme alınmasına büyük katkı sağlamıştır. Bu anlaşma, hem yurt içinde hem de dış pazarlarda ticaret erbabımızın ve ihracatçılarımızın işlemlerini kolaylaştıracak ve ticaret maliyetlerini aşağı çekecektir. Anlaşma, başta Ortadoğu ve Orta Asya olmak üzere çevre coğrafyamızda, ihracatta karşılaştığımız pazara giriş engellerinin ortadan kaldırılması yönünde önemli bir araç olacaktır. Bu anlaşma ayrıca, ülkemizin bizzat kaleme aldığı transit serbestisi hükümleriyle, taşımacılık sektörümüzün önemli bir sorunu olan transit geçişlerdeki sıkıntılara çözüm bulma yolunda hukuken elimizi kuvvetlendirecektir.

Yapılan çalışmalarda, Anlaşma'nın getireceği somut ekonomik faydaya ilişkin elde edilen tespitlere göre;

Anlaşma'nın ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre ticaret maliyetlerini yüzde 9,6 ile yüzde 23,1 arasında azaltması beklenmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin toplam ihracatının yıllık olarak 170 ile 730 milyar dolar arasında artması beklenmektedir. Anlaşma'nın ortalama ihracat süresini yaklaşık 2 gün, ortalama ithalat süresini ise 1,5 gün azaltması öngörülmektedir. Küresel ölçekte ihracatın 750 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında artması beklenmektedir.

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'na ilişkin DTÖ üyelerinin onay süreçleri devam etmektedir. Ülkemizle birlikte halihazırda 71 DTÖ üyesi ülke Anlaşma'yı onaylamıştır. Onaylayan ülke sayısı, toplam üye sayısının 2/3'ü olan 108 rakamına ulaştığı zaman Anlaşma resmen yürürlüğe girmiş olacaktır. 2016 yılının ilk yarısında Anlaşma'nın işlerlik kazanması beklenmektedir".

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem