Türkiye ile Nijer arasına işbirliği mutabakatı imzalandı

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Nijer Ombudsmanı Ali Sırfi Maiga ve Nijer Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Adema Saleah Gazibo ve beraberindeki heyetlerin katılımları ile Mutabakat Zaptı imzalandı.

Türkiye ile Nijer arasına işbirliği mutabakatı imzalandı
Kamu Denetçiliği Kurumunda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada Başdenetçi Şeref Malkoç, Ombudsmanlık Kurumunun görevlerinin; idareyle insanlar arasındaki sorunları çözmek, kamu hizmetlerinin kalitesini artırmak, iyi yönetim ilkelerini yerleştirmeye katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
“Ombudsmanlık Kurumları aynı zamanda insan hakları kurumları olarak görev yapıyor.”

 Ombudsmanlık Kurumlarının aynı zamanda insan hakları kurumları olarak görev yaptığını vurgulayan Şeref Malkoç, bu anlamda Türk Ombudsmanlık Kurumunun, Asya Ombudsmanlığına, Avrupa Ombudsmanlığına, Akdeniz Ombudsmanlar Birliğine, İslam Ülkeleri Ombudsmanlar Birliğine ve Afrika Ombudsmanlar Birliğine gözlemci sıfatıyla üye olduğunu bildirdi.  

Dünyada muhtelif coğrafyalarda çatışmalar olduğunu belirten Malkoç, “Bunun yanı sıra Avrupa’da son zamanlarda artan ırkçılık, islam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı, faşizm açısında dünyayı önümüzdeki günlerde yeni bir sıkıntılı dönemin başladığını görmekteyiz. Bunu önlemenin yolu hukuka saygı ve insan haklarının yerleşmesidir. Ombudsmanlık Kurumları arasındaki dayanışmanın artmasıdır.” diye konuştu.

Malkoç: Libya'da kurulan köle pazarına yönelik birçok ülkenin Ombudsmanlarıyla görüşüp orada çalışma yapmayı arzu ediyoruz.
Türkiye ile Nijer arasında köklü bağların olduğunun altını çizen Malkoç,  “İki ülke arasında sağlam ilişkiler ve bütün uluslararası toplantılarda birlikte hareket etme imkânı vardır. Bu mutabakat metnini imzaladıktan sonra ilişkilerimiz daha da sıklaşacaktır. Sadece Nijer’de ve Türkiye’de Ombudsmanlık konusunda değil insan haklarıyla ilgili ihlallerde de birlikte faaliyet göstereceğiz. Örneğin; Arakan Müslümanlarının Myanmar’da uğradığı katliamı, soykırımı tescil etmek üzere gerek Nijer’le gerekse diğer ülkelerden bir heyet oluşturup inceleme yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca Libya’da işgaller ve katliamlar sonucu köle pazarı kurulmuştur. Avrupa’nın çok yakınında ve insan haklarını savunan ülkelerin katkılarıyla bu köle pazarı kurulmuştur. Ortaçağ dönemine çevrilen Libya’daki insanlık ayıbını ve köle pazarını bütün dünyaya her yönüyle teşhir etmek için birçok ülkenin Ombudsmanlarıyla görüşüp orada çalışma yapmayı arzu ediyoruz.” dedi.

Malkoç, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyada yaşanan insanlık açısından utanç verici olayları ve soykırımları önlemek için biz Ombudsmanlar olarak katkıda bulunabilirsek mutlu olacağız. Bugünkü imza aslında bu çalışmaların birer güzel örneği olacaktır.”

Nijer Ombudsmanı Ali Sırfi Maiga ise, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a göndermiş olduğu dost ve kardeş selamlarını iletmek istediğini belirterek sözlerine başladı.

Türkiye ve Nijer arasında kurulan ilişkilerin insani boyutunun her zaman ön plana çıktığını vurgulayan Maiga, “İlişkilerimiz çok geniş alanlarda gerçekleşiyoruz. Bunlara örnek verecek olursak, sağlık hizmetleri, atık, arıtma su, eğitim, sivil havacılık, bir takım tesis değişikliklerinin yapılması, vize muafiyeti, okulların yapılması, savunmasız kırılgan durumda olan insanların korunması, öğrencilere burs verilmesi ve bunun dışında kırsal bölgeler için ambulans alınması, tarım faaliyetleri, sulama ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi alanlarda iş birliğimiz mevcuttur. 2000 yılından itibaren Türkiye’nin Afrika ülkelerindeki temsilcilik sayısı 3 katına çıkmıştır ve biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki dostane ilişkilerin kurulmasında Türkiye’nin katetmiş olduğu bu hızdan çok memnun olduğumuzu ifade ediyoruz. Bunun dışında Türk iş adamlarının Nijer’e bağlılıkları da bizi çok memnun ediyor.” dedi.

Ombudsmanlık Kurumunun iyi yönetişimin güçlenmesinde önemli bir aktör olduğunu söyleyen Maiga, “İslam medeniyetinin ve bize bırakmış olduğu miras düşünüldüğü zaman ombudsmanlık müesseselerinin oynayacağı rol aslında kültürümüzün de çerçevesinde önemli bir roldür. Bunun dışında ortak üyesi olduğumuz İslam işbirliği teşkilatı çerçevesinde de önem teşkil etmektedir. İşte dolayısıyla ombudsmanlık kurumlarımız sizin ve bizim bu ortak mirasımızı düşündüğümüz zaman ortak istişarelerde bulunabiliriz.” dedi.

Nijer Ombudsmanı Maiga konuşmasını şöyle sürdürdü: “İçinde yaşadığımız dönemde binlerce insan birtakım meslek çatışmaları veya milliyetçilik adına öldürülüyor. İşte bu kapsamda çok sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığı için size, ülkenize ve özellikle Cumhurbaşkanınıza saygılarımızı iletmek isteriz. Ombudsmanlık Kurumlarının asıl amacı toplumsal huzurun ve devlet ile yurttaşlar arasındaki ilişkilerde bir uyum sağlanmasıdır. Bunun dışında bir birlik yaratmak ve hayatımıza bir anlam kazandırmak da bu çerçevede önemlidir. Bu imkanı bize verdiğiniz için size çok teşekkür etmek istiyorum. Dost ve kardeş olarak bizi ağırladınız. Ben de ülkemizde ağırlamak üzere size davette bulunmak istiyorum.”

Konuşmaların ardından Malkoç ile Maiga mutabakat zaptını imzaladı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem