Türkiye 3 Boyutlu üretim trendini kaçırmasın

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Türkiye’nin 3 boyutlu sanayi üretimi konusunda sektörde işbirliğinin artırılması gerektiğini ve dünyadaki gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye 3 Boyutlu üretim trendini kaçırmasın
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Türkiye’nin 3 boyutlu sanayi üretimi konusunda sektörde işbirliğinin artırılması gerektiğini ve dünyadaki gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini kaydetti. Hacısalihoğlu üretimde gelecek 3 boyutlu sistemlerdeki rekabetle şekilleneceğine dikkat çekti. Türkiye’nin bu devrimi kaçırmamasını söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu +90 Dijital Fabrika Yöneticisi Davut Başaran, İnfotron firması satış yöneticisi Elif Emir ve Bölge Sorumlusu Uğurtan Toygar’ı makamında kabul etti. 3. sanayi devrimi olarak nitelendirilen katmanlı imalat teknolojileri, gelişmeler ve sanayinin ihtiyaçları konusunda dünya ve Türkiye’deki gelişmeler değerlendirildi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu Trabzon’un, bölgenin ve ülkemizin ihtiyaçları göz önüne alındığında bu teknolojilerle gerçekleştirecekleri öncelikli hedeflerinin önemli olduğuna dikkat çekti. TTSO’nun Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesinde İnovasyon ve BiyoTeknoloji Merkezini hayata geçirmekte olduğunu kaydetti. Bu kapsamda sektörde işbirliğinin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade ederek  +90 ve infotron gibi mühendislik, arge ve inovasyon tabanlı firmalarla ortak çalışmalar için ön görüşmeler yaptıklarını kaydetti.


TUBITAK-MAM Teknoloji Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren3B Dijital Fabrika Proje Yöneticisi Davut Başaran Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası sektörün geleceğine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Başaran çok yakın gelecekte Kişiye Uygulamaya özel tasarım ve üretim talepleri artacak ve Katmanlı Üretim Teknolojileri bu ihtiyaca cevap vereceğini söyledi.

3 BOYUTLU FABRİKALAR GELİYOR

2015 yılında 3B Dijital Fabrikamızda 400’den fazla müşteri 30 bin den fazla acil parça ile Türkiye’nin tasarım ve inovasyon sürecine değer kattıklarına dikkat çeken Başaran, 3 boyutlu yazıcıların geleceği hakkında şu bilgileri paylaştı. ”Şu anda 3,5 Milyon 3B Yazılım kullanıcısı, 79 bin 602 Profesyonel 3B Yazıcı yanı sıra 275,000 Kişisel 3B yazıcı bulunmaktadır. ”şeklinde konuştu.

Başaran 2040’da her evde 1 3D Printer olacağının tahmin edildiğini paylaşan Başaran 3B yazıcılar ve servis hizmetleri için öngörülen pazar hacminin 2020 yılında 21 Milyar dolar olarak tahmin edildiğini vurguladı. Günümüzde ise 10.5 trilyon üretim pazarının 4 milyar dolarını teşkil ettiğini aktardı.

Gelecekte Sistemler kendilerini üreteceğini, Dijital Fabrikalar kurulacağını ve 3D Printer ile yapılan yemek, Yapay organlar gibi çok farklı üretimlerin 3D Printerlar tarafından üretileceğini kaydetti.


GÜNLÜK HAYATIMIZA ETKİSİ ARTACAK

Başaran şöyle konuştu: “Katmanlı imalat teknolojileri ile kalıp gereksinimi ortadan kalkarak; plastik, metal, kompozit ve diğer malzemelerle; prototip parçaların yanısıra son kullanım parça imal üretilebildiğini; böylelikle medikal, döküm, havacılık, savunma gibi sektörler başta olmak üzere çok hızlı, hafifletişmiş, fonksiyonu artırılmış parça imal edilebildiğini anlattı. Dünyadaki trent ile paralel olarak Türkiye’de de sanayinin ve sanayicinin bu gelişmeye ayak uydurmak istediğini, özellikle Ar-Ge ve İnovasyon konularında yaşanan atılımlarla birlikte bu teknolojilerin oluşturacağı hızlı, ucuzlatılmış, hafifletilmiş ve güçlendirilmiş parça gereksinimlerinin sağlanabilecektir. Mühendislik tabanlı yerli firmalar olarak teknojinin bir sonraki adımında Sanayi’ye neler katabileceği, tasarım metodolojisinden; kişiselleştirilmiş üretimlere, 3B Yazıcıların modaya ve günlük hayatımıza etkisine kadar birçok şey değişecektir.”


HER SEKTÖRDE UYGULANACAK

Başaran bazı sektörler hakkında da şu bilgileri paylaştı. “ 3B Yazıcılar Katmanlı İmalatın Geleceğinde Plastik 3B Yazıcılar, Metal 3B Yazıcılar,  Kum 3B Yazıcılar, Hibrit 3B Yazıcılar olarak gelişecektir. Savunma ve Havacılık Uzay Sektörü İhtiyaçları Ağırlık azaltma, Optimizasyon,  Niteliği artırılmış parçalar, Tamir, Sertifikalı parça imalatı, Onaylı partner, Film Endüstrisi İhtiyaçları Karakter yaratma, Gerçek ve sanal dünya benzetimleri (ortamlar), Ekipman üretimi, Arşivleme ve reklam. Döküm Sektörü İhtiyaçları Karmaşık maçaların seri üretimi,  Azaltılmış maliyet, Maça ihtiyacını azaltma, Ağırlık azaltma, Optimizasyon. Kum printerlar ile Otomotiv, Medikal, Beyaz Eşya, Mimar, Belediyeler, Üniversiteler, Silah, Heykel / Tarihi Eser.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem