TSK'nın PKK'ya karşı yaz planı

Terör Örgütü mensuplarına karşı yürütülen operasyonlar sonrasında şehirlereden temizlenen PKK için yaz planı devreye sokuldu.

TSK'nın PKK'ya karşı yaz planı

Terör Örgütü mensuplarına karşı yürütülen operasyonlar sonrasında şehirlereden temizlenen PKK için yaz planı devreye sokuldu.

Şırnakve Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde operasyonların tamamlanmasıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yaz döneminde kalıcı olarak üs bölgelerine geçecek. Kızılsu, İkizce ve Toptepe taburları, yaz dönemi yapılanmasına geçerek, 700 metre yukarı çıkıp üs bölgelerine yerleşecek. Şırnak’ın Besta-Dereler mevkiindeki üs bölgeleri, Kayseri 1. Komando Tugayı ve Bolu 2. Komando Tugayı ile tahkim edilecek.

PKK’NIN KIRSAL TAKTİĞİ 

Terör örgütü PKK, şehir merkezlerini terörize etmek amacıyla, 2012-2013 döneminde, neredeyse tüm lojistiğini il-ilçe merkezlerinden destek alarak sağlamıştı. Sınır ötesindeki kamplarıyla, il ve ilçe merkezleri etkileşimini artıran PKK, 2014’te büyük şehirlerden topladığı ve bir bölümünü Kobani’ye gönderdiği militanlara; Hakkâri, Mardin-Derik, Nusaybin-Bagok, Gabar, Çerav, Besta-Dereler ve Cudi’de silahlı eğitim verdi. Kuzey Irak’taki kamplarında barınma ve eğitim hacmini dar tuttu. Kampları daha çok aktarma merkezi olarak kullandı. Meskûn mahallerde terör eylemlerini sürdürürken, Şırnak’ın çevresindekiler hariç sınır içindeki kamplarının işlevselliğini minimum seviyeye düşürdü. 

İKİYAKA ÖRNEĞİ

Meskûn mahal operasyonları başlamadan önce çetin kış şartlarına rağmen TSK, Hakkâri Yüksekova’da; İkiyaka Dağ- ları, Oramar Tepesi ve Doski Vadisi’nde kapsamlı operasyonlar yaptı. Stratejik önem taşıyan bu bölge, teröristlerin Türkiye’ye girip eylem yaptıkları ve derin vadilerden Kuzey Irak’a kaçtıkları güzergâhtı. PKK, burayı lojistik üs olarak kullanıyor, kırsal ile şehir bağlantısını sağlıyordu. Yüksekova ve Şemdinli’ye yönelik eylemlerde burası kullanılı- yordu. Üslenme bölgesi, eleman temin noktası ve sözde yargı- lama alanı olarak kullanılan bu bölgenin PKK üzerinde psikolojik etkisi yüksekti. TSK, burayı temizledikten sonra kalıcı olarak yerleşti. Bölgenin temizlenmesiyle PKK’nın Türkiye ve Irak’ın kuzeyindeki çok kritik geçiş güzergâhı bertaraf edildi. Önümüzdeki dönemde; İkiyaka Dağları, Oramar Tepe ve Doski Vadisi örneğinde olduğu gibi TSK, geçici üs bölgelerine yerleşip yaz-kış demeden, son terörist imha edilene kadar buralarda kalıcı olacak; risk analizine göre tahkimat yapılacak. Aynı zamanda, meskûn mahal operasyonlarının bittiği yerlerden başlayarak Güneydoğu’dan Batı illerine doğru kent merkezleri ve ilçelerde özel eğitimli personelin görev yapacağı 280 karakol inşa edilecek. Bu karakolların ihale süreçleri tamamlandı. Yüksek korunaklı bu karakolların bir kısmı geçici, bir kısmı mobil, çoğu kalıcı olacak. 

ŞIRNAK’TA TEMİZLİK

Şırnak’da operasyonların tamamlanmasıyla istihkam taburu ile özel birlikler ayrılmaya başladı. Tankların sayısı azaltılıp ilin sınırlarına kadar çekildi. Kolordu komutanı, Şırnak’ta dolaşarak incelemelerde bulundu. Cumhuriyet Meydanı’nın yakınından geçen kanalda, daha önce etkisiz hale getirilmiş 18 teröristin cesedi bulundu. Başka bölgelerde de çok sayıda terörist cesedine rastlandı. 4 gün sürecek bina ve patlayıcı kontrolleri sonrası jandarma bölgede temizlik yapacak. Ardından valiliğin kontrolünde istihkam araçları ve askeri dozerler girecek. Molozların tahliyesiyle 15-20 gün içinde temizlik tamamlanacak. Ardından inşa süreci başlayacak. 

NUSAYBİN’E GERİ DÖNÜŞ

Şırnak’ta halkın dönüşü hızlı, Nusaybin’de ise daha yavaş olacak. Nusaybin’de binaların altında tespit edilememiş tüneller ve geçişler bulunuyor. Buraya TKİ ve MTA gibi kurumlardan uzman ekipler getirilerek incelemelerde bulunulması planlanıyor. 

700 KORUCU ALINIYOR

Bu arada, operasyonların bittiği yerlere 700 korucu/bekçi alınacak. Bunların 205’i Şırnak’ta, 205’i ise Cizre’de görev yapacak. Kısa süre önce PKK’lıların saldırdığı ve Şırnak’ı terk etmeyen tek aile olan Tatarlar Aşireti’nden 36 müracaat yapıldı; bunların ancak 11’i işe alındı.'Şehir savaşı'nı kaybeden PKK'ya karşı yaz planı

GÜNEYDOĞU'DAKİ OPERASYONLARIN TOPLU BİLANÇO

G.Doğu Anadolu'da bir il ve 9 ilçede polis ile askerin omuz omuza vermesiyle terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon tamamlandı.



(Habertürk)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler