TSK'dan İmralı anketi

 Türk kökenlilerin yüzde 79.1'i şimdiye kadar Kürt kökenli yurttaşlara verilen hakların çözüm için yeterli olduğunu düşünüyor. Bu oran Kürtlerde yüzde 31.9. Genelkurmay Başkanlığı’nın, İmralı sürecinin tartışıldığı süreçte akademisyenler, terör uzmanları,

TSK'dan İmralı anketi

 Türk kökenlilerin yüzde 79.1'i şimdiye kadar Kürt kökenli yurttaşlara verilen hakların çözüm için yeterli olduğunu düşünüyor. Bu oran Kürtlerde yüzde 31.9.
 

Genelkurmay Başkanlığı’nın, İmralı sürecinin tartışıldığı süreçte akademisyenler, terör uzmanları, düşünce kuruluşu temsilcileri ile TSK ve Başbakanlık başta olmak üzere çok sayıda devlet kurumunun da katılımıyla, “Terörle ve Teröristle Mücadele (PKK)- Değerlendirmeler ve Öneriler” başlıklı bir çalıştay düzenledi. 6-7 Şubat’ta Ankara’daki NATO’ya bağlı Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nde yapıldığı öğrenilen zirvede, terörün nasıl çözüleceği konuşuldu.

Çalıştayda katılımcı devlet kurumları arasında, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Milli Savunma, Adalet, Dışişleri bakanlıkları, Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı ile bazı diğer devlet kurumlarının temsilcileri yer aldı. Akşam’ın edindiği bilgilere göre kurumların temsilcileri terörle mücadelenin kendilerine düşen kısımlarıyla ilgili bilgi verdi.

Toplantıda yer alan Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (Bilgesam) adına merkezin Sosyo-Kültürel Araştırmalar Uzmanı Dr. Salih Akyürek’in “Güneydoğu Sorunu ve Toplumsal Algılar” başlıklı bir raporu dikkat çekti.

TÜRK KÖKENLİLERE GÖRE SORUN ÇÖZÜLMEZ

- Türkiye toprakları üzerinde ortak gelecek olacağını düşünen Türk kökenlilerin oranı % 70.7 iken bu rakam Kürt kökenlilerde % 90.3.

- Kürtlerin yüzde 94′ü, “Türk bayrağı benim de bayrağımdır”, yüzde 91′i de “İstiklal marşı benim de marşımdır” diyor.

- Demokratik açılım süreciyle birlikte kamu görevlilerinin halka yaklaşımının iyileştiğini savunan Kürt kökenlilerin oranı % 35.6.

- Devlete olan güvenin arttığını belirten Kürt kökenlilerin oranı % 40.6.

- Türk kökenlilerin yüzde 84′ü örgüt ve Öcalan ile görüşme yapılmasının PKK’nın güçlenmesine hizmet ettiğini düşünürken, bu oran Kürt kökenlilerde yüzde 51.9 seviyesinde seyrediyor.

- Kürtlerin yüzde 51.3′ü “Devletin Güneydoğu sorununu çözebileceğine inanıyorum” derken, yüzde 49.7′si ise “Devletin Güneydoğu sorununu çözmek istediğine inanıyorum” değerlendirmesini yapıyor.

- Sorunun devlet tarafından çözülebileceğini belirten Türk kökenlilerin oranı % 32.6.

- Türk kökenlilerin yüzde 79.1′i şimdiye kadar Kürt kökenli yurttaşlara yönelik olarak verilen hakların çözüm için yeterli olduğunu düşünüyor. Bu oran Kürt kökenlilerde ise yüzde 31.9 seviyesinde seyrediyor.

- Çözümü yerel yönetimlerin güçlendirilmesiyle olabileceğini düşünen Kürt kökenlilerin oranı %14 civarında. Kürt kökenlilerin % 5.7′si federatif yapı, % 2.3′ü de bağımsızlık istiyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem