Trabzon'da Abdülhamit paneli

Trabzon'da "Abdülhamid'i Anlamak" konulu panel düzenlendi. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil "Abdülhamid Han'ın 30 yıl kendi idaresidir, diğer 3 yılı ise Abdülhamid Han adına başkalarının idar

Trabzon'da Abdülhamit paneli

Trabzon'da "Abdülhamid'i Anlamak" konulu panel düzenlendi.

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil "Abdülhamid Han'ın 30 yıl kendi idaresidir, diğer 3 yılı ise Abdülhamid Han adına başkalarının idaresidir ve memleketin mahvolmasına giden bir süreçtir. Dolayısıyla Abdülhamid Han tahta çıktığında perişan bir devlet vardı, ama inerken dünyanın 7 devletinden birisi vardı." dedi.
 
Şimşirgil, Ortahisar Belediyesi tarafından Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Abdülhamid'i Anlamak" konulu panelde yaptığı konuşmada, 2. Abdülhamid'i anlamak için önce tahta çıktığı sırada Osmanlı'nın durumunun bilinmesi gerektiğini söyledi.
 
Abdülhamid'in tahta çıktığı dönemde Osmanlı'nın büyük bir borç batağında olduğunu belirten Şimşirgil "Devlet o dönemde ekonomik olarak çöktü ve bitti. Abdülhamid Han tahta çıkar çıkmaz da Osmanlı devletini 93 Harbi dediğimiz, felaketle sonuçlanabilecek harbe soktular. O da Abdülhamid Han tahta çıktığında üzerine en büyük darbe olarak yansıyacaktı." dedi.
 
Şimşirgil, Abdülhamid Han'ın bunları öngördüğünü belirterek şunları kaydetti:
 
"Devlet neredeyse fiilen bitme noktasına gelmişti. O zamanki sistem bize uygun bir sistem değildi. Bu bizim devletimizi mezara gömecek bir sitemdi. Bunu çok iyi görüyor, onun için de 30 senelik kendi idaresini kurmaya başlıyor. Onun için Abdülhamid Han denildiğinde 33 yıla değil, 30 yıla bakmak lazım. Abdülhamid Han'ın 30 yıl kendi idaresidir, diğer 3 yılı Abdülhamid Han adına başkalarının idaresidir ve memleketin mahvolmasına giden bir süreçtir. Dolayısıyla Abdülhamid Han tahta çıktığında perişan bir devlet vardı, ama inerken dünyanın 7 devletinden birisi vardı."
 
"ABDÜLHAMİD HAN'I ANLAMAK ZOR"
 
Abdülhamid Han'ın 4 kuşak torunu Orhan Osmanoğlu ise dedesini anlamanın zor olduğunu vurguladı.
 
Osmanoğlu şu ifadeleri kullandı:
 
"Kızıl Sultan kelimesini duyduğum zaman çok üzülürdüm. Ne kadar acı bir şey. Tabii bu zamanla değişti, şimdi müthiş bir ilgi var. Kızıl Sultan söylemi Ermeniler tarafından çıkarıldı. Günümüzde okunan kitaplarda bile vardı. Ben gerçekten çok üzülüyordum. Sadece dedem olduğu için değil. Abdülhamid Han tek başınaydı, devleti tek başına idare ediyordu."
 
"BİZLER KANDAN, SİZLER CANDAN TORUNUSUNUZ"
 
Abdülhamid'in 4. kuşak torunu Abdülhamid Kayhan Osmanoğlu da, dedesini küçüklüğünden beri ailesinin kendisine anlattığını dile getirerek, şunları kaydetti:
 
"Küçüklükten beri ağabeyim ve babam dedem hakkında bana birçok şeyi anlattı, ama bunun sıkıntısını ben ilkokulda gördüm. Öğretmenim bana 'sen vatan haininin torunusun' dedi. Tabii bunlarla başlayarak o dönemlerde baya sıkıntılı günler geçirmiştik. Önceden ailem bize sürekli anlatırdı dedeniz böyle yapardı, şöyle yapardı ama bize bunu okulda anlatmıyor, hep yanlış tarih anlatıyorlardı. O yüzden benim tarih derslerim kötüydü. O yüzden de dedemin neler yaptığını, nasıl bir padişah olduğunu ailemiz özellikle bize anlatırlardı. Bizdeki o adet hala devam ediyor. Bizler unutmadan unutturmamayı istiyoruz."
 
Pelin Çift'in moderatörlüğünü yaptığı paneli, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Bahar Ayvazoğlu, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Halim Yılmaz ile çok sayıda katılımcı izledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler