Trabzon turizminde artış bekleniyor

TTSO Nisan ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Suat Hacısalihoğlu Trabzon turizminde yüzde 25'lik artış beklendiğini söyledi.  Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, son olarak Dubai’deki turizm fuarında bütün stantlarda

Trabzon turizminde artış bekleniyor

TTSO Nisan ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Suat Hacısalihoğlu Trabzon turizminde yüzde 25'lik artış beklendiğini söyledi. 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, son olarak Dubai’deki turizm fuarında bütün stantlarda Trabzon’un konuşulduğunu belirterek, “Bu şehir adına demek ki güzel tanıtımlar yapmışız. Ama bunu korumamız ve kendimizi yenilememiz gerekiyor. Görüştüğümüz yabancı turizmciler, bu sezon turist sayısında yüzde 25’in üzerinde artış olacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Bu sezonun bizim açımızdan iyi geçeceği ortada. Her bakımdan buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Turizm açısından her şey umut vadediyor” dedi.
 
BAKAN SOYLU’NUN TELGRAFI OKUNDU
 
TTSO Nisan ayı meclis toplantısı M. Şadan Eren başkanlığında gerçekleştirildi. Eren, meclis toplantısına katılması beklenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun bakanlar kurulu nedeniyle Trabzon’a gelemediğini belirterek, gönderdiği telgrafı okudu. Eren, Nisan ayı içinde yakınlarını kaybeden meclis eski ve yeni üyelerine başsağlığı diledi. Ardından TTSO’nun Nisan ayı faaliyetlerinin yer aldığı film izlendi.
 
1-939.jpg
 
KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN BÖLGEYE UÇAK SEFERLERİ ARTIYOR
 
Meclis üyelerine faaliyetler hakkında bilgi vermek için kürsüye gelen TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, turizme yönelik çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek şunları söyledi:
 
 “Nisan ayı içinde Kuveyt, Suudi Arabistan ve Dubai’den turizm acentesi misafirlerimiz geldi. Şehrimizin gezilecek yerlerini kendilerine gösterdik. Bunun devamında da geçen hafta bizim de Dubai ziyaretimiz oldu. Orada turizm fuarına katıldık. Gerçekten uluslararası çapta önemli bir fuardı. Bu tür organizasyonlarda yer alarak şehrimizi tanıtmaya gayret ediyoruz. Dubai’de bölge turizmi açısından sevindirici haberler vardı. Oradaki görüşmelerimizde THY, Trabzon’a Körfez ülkelerinden daha fazla uçuş yapma isteğini ortaya koydu. Buna bağlı olarak da bölgenin tanıtımı konusunda THY’nin yeni bir sosyal program hazırladığı ve önümüzdeki günlerde bunun uygulamaya konulacağını öğrendik. El Arabia Havayolları bölgemize seferlerle başlayacak. Ayrıca Atlasjet, Abu Dabi’den Trabzon’a Mayıs ayında haftada üç sefer koyacak. Hazırlıklar son aşamaya geldi. TAV’ın pazarlama müdürleri, Dubai’den Batum’a sefer koyulacağını bize ilettiler. Tüm bunlara baktığımızda turizm açısından her şey umut vaad ediyor. Uluslararası otel zincirlerinin organizasyonunu yapan bir yabancı firma yetkilisiyle yaptığımız görüşmede, şehrimize gelen turist sayısında bu sezon yüzde 25’in üzerinde artış olacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Bu sezonun bizim açımızdan iyi geçeceği ortada. Her bakımdan buna hazırlıklı olmamız gerekiyor.”
 
“İŞADAMLARIMIZ ABU DABİ ÜZERİNDEN KÖRFEZ ÜLKELERİNE YAYILABİLİR”
 
Hacısalihoğlu, Dubai’nin hemen yanında olan Abu Dabi’ye Trabzon’dan direkt uçak seferi olmasını çok fazla önemsediğini de vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Abu Dabi biliyorsunuz başkent. Direkt uçuşlarla mesafe 3.5 saate inecek. Şimdi İstanbul aktarmalı 6 saati bulan uzun bir yolculuk oluyor. Abu Dabi ve Sharjah bölgesine direkt uçuşlar olduğu takdirde, geçmişte Trabzon- Sochi bağlantısıyla nasıl Rusya’ya yayılıyorduk, benzer şekilde işadamlarımızın Dubai’ye de yayılacaklarını düşünüyoruz. O bölgedeki iş potansiyeli çok yüksek. Bölgemizden oraya gerek inşaat gerek diğer sektörlerde işadamlarımızı götürüp orada önlerini açıcı fırsatlar tanıyabiliriz. Abu Dabi’deki şartların çok daha fazla olduğunu herkes biliyor. Tüm dünyada ekonomik yönden sıkıntı olduğu gibi, bizde de var, diğer ülkelerde de olduğunu duyuyoruz. Bu nedenle dışa açılım bizim için çok büyük bir kolaylık. İş potansiyelini de dikkate aldığımızda o bölgede önemli ticari ilişkiler kurabiliriz. Önümüzdeki günlerde oraya bir program yapmak için toplantı gerçekleştirdik.”
 
2-394.jpg
 
“TURİSTLER BURADA DAHA UZUN KALMALI”
 
Başkan Hacısalihoğlu, turizm yatırımları konusunda da çeşitli tespitlerini meclis üyeleriyle paylaşırken, şunları vurguladı:
 
“İşadamlarımız bugüne kadar turisti gördü ondan sonra yatırım yaptı haklı olarak. Geleceğe dönük ihtiyaçları yatırımcılarımız biliyor. Özellikle gelen turistlerin şehrimizde oyalanmaları, sosyal yaşantılarının renklenmesi konusunda aradıkları çok şey var. Sıra artık yatırım konusundan bu tür konulara gelmiştir. İşadamlarımızın bu konuya da yakından eğilmek suretiyle burada yeni yatırımlar yaparak turistlerin bölgede daha uzun kalmalarını sağlayacağına eminim. Bizim de oda olarak turistleri bölgemizde daha fazla tutmak için çeşitli çalışmalarımız devam ediyor. Bölge olarak baktığımız zaman Trabzon dışındaki şehirlerin de bu tür programlara katılması bizi de zenginleştirecektir. Bölgenin zenginliğini gelen misafirleri tanıttığımız takdirde gelecekte buraya daha fazla turist geleceğini biliyoruz. Bölgemizde önümüzdeki dönemde yine yabancı yatırımcılar olabilir. Körfez bölgesi için en avantajlı şehir yine Trabzon ve bölgemiz. Çünkü ulaşım çok kolay. İklim olarak çok avantajlıyız. Tanıtımların artarak devam etmesinde büyük yarar var. Koyduğumuz hedefi yakalamak için diğer Körfez ülkeleri ve buna benzer sıcak iklimlere kayarak tanıtımlarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Turizm acentelerini davet ederek bölgemizi tanıtmaya devam ediyoruz. Bu tanıtımlar karşılığında bize gelen talepler oluyor. Örneğin futbol kulüplerinin burada kamp yeri aradıklarını hepimiz biliyoruz. Hatta film çekmek için buralarda araştırma yaptıklarını biliyoruz. Geleceğe dönük Trabzon’un turizm ve altyapısı yönünden yapılacak yatırımlara paralel olarak ekonomisinin daha genişleyeceği bilinciyle hareket etmeliyiz.”
 
“YATIRIMCILAR DİKKATLİ OLMALI”
 
Özellikle Körfez ülkelerinden gelen insanların bölgede daire ve arsa alarak yatırımlar yaptığını da hatırlatan Hacısalihoğlu, “Ancak bu konuda da temkinli ve dikkatli olmakta yarar var. ‘Bölge insanı geliyor çok büyük yatırımlara girelim, büyük projeler hayata geçirelim’ diye yola çıkarsak sıkıntı çekebiliriz. Yeni yatırımı yapacak olan üyelerimizin projelerini çok daha dikkatli şekilde hayata geçirmeleri konusunda karar almaları gerekiyor. Özellikle o bölgeden yatırımcı veya karşılığını bulmadan burada bir yatırıma girmelerinin çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Ekonominin genel durumunu hepimiz biliyoruz. Parada sıkıntı çekilmemesi, bankalarla ilgili problemler yaşanmaması adına temkinli olunmasını özellikle önermek istiyorum” diye konuştu.
 
YABANCIYA KONUT SATIŞINDA BÜYÜK ARTIŞ VAR
 
İnşaat sektöründe iyi haberler olduğunu da vurgulayan Hacısalihoğlu, “Konut satışları, son iki yılın ilk üç aylık dönemleri karşılaştırıldığında 2 bin 838’den 2 bin 913’e çıktı. Yüzde 9’luk bir artış var. Yabancıya satışlarda ise 2015 Mart ayında 45 satış varken, 2016’da 41 satış olmuş. Ancak son iki yılın ilk üç aylık dönemlerini karşılaştırdığımızda büyük bir artış söz konusu. Ocak-Mart 2015’te 68 konut satışı olurken, 2016’nın Ocak-Mart döneminde yabancılara 138 konut satışı gerçekleştirilmiş bulunuyor” ifadesini kullandı.
 
3-192.jpg
 
BÜTÜN STANTLARDA TRABZON KONUŞULUYOR
 
Trabzon’un turist sayıları hakkında da bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
 
“Şehrimizi ziyaret eden turist sayısı 2015’in ilk 3 ayında 157 bin 42 kişi olurken, bu rakam 2016’nın ilk 3 ayında yüzde 15.7’lik artışla 182 bin 199 olarak gerçekleşti. Son Dubai fuarında da gördük. Gerçekten bütün stantlarda Trabzon konuşuluyor. Bursa da dahil olmak üzere giden herkes Trabzon’u soruyor. Bu şehir adına demek ki güzel tanıtımlar yapmışız. Ama bunu korumamız ve kendimizi yenilememiz gerekiyor. Yeni adımlar atmamız gerek. Özellikle turizm sektöründe çalışan arkadaşlarımızın daha fazla istekli olmasını istiyoruz. Dubai’de 20 acentemiz vardı ve hepsi istekliydi. Bu gerçekten sevindirici bir olaydır.”
 
YATAK KAPASİTESİ 20 BİNE YAKLAŞTI
 
Trabzon’daki otellerin yatak kapasiteleriyle ilgili son rakamları da meclis üyeleriyle paylaşan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Turizm işletmesi ve çevreye duyarlı tesisler sınıfında 41 işletmemiz bulunuyor ve bunların 2 bin 307 odası ve 4 bin 705 yatağı var. Turizm yatırım belgeli 21 otelimizde ise bin 462 odada 2 bin 994 yatağımız var. Belediye belgeli 164 konaklama tesisinde 5 bin 751, Uzungöl konaklama tesislerinde ise 5 bin 200 yatak kapasitemiz bulunuyor. Tüm bu rakamlar göz önüne alındığında Trabzon’da toplam 356 otel ve konaklama tesisinde 3 bin 796 oda ve 18 bin 650 yatak kapasitesi var. Ama yurtdışındaki fuarlarda konuştuğumuz kişiler bu rakamların artırılması gerektiğini bize iletiyorlar. Uzungöl’de tabi resmi rakamlar 5 bin 200 ama aldığımız bilgilere göre bu rakam 8-9 binlere yükselmiş durumda. Hatta bazıları 10 binlerden bahsediyor. Çünkü çok hızlı bir gelişme ve büyüme var orada. Tabir yerindeyse akşamdan sabaha otel yapılıyor.  Müthiş bir doluluk var ve talepler çok yüksek.”
 
4-103.jpg
 
NÜFUS ARTMIYOR AMA BİNA YAPIMI ARTIYOR
 
TTSO Meclis üyesi Sabit Sabır, Türkiye nüfusunun son 6 yılda artmasına karşılık, Trabzon nüfusunun aynı nispette artmadığını ifade ederek, “Türkiye’de1923 yılında nüfusun yüzde 75’i kırsalda, yüzde 25’i kentlerde yaşıyordu. 1950’lere gelindiğinde kırsal da yaşayan nüfusun sadece yüzde 1’inin şehirlere göç ettiği anlaşıldı. Bugün ise kırsal nüfusun yüzde 10’a düştüğü belirtiliyor. Bu çok memnun edici bir durumdur. Nüfusu kırsal alanda fazla olan hiçbir ülke ekonomisi ileri gitmemiştir. ABD’de tarımdan geçinenler yüzde 1 – 1.5’tur. Trabzon’da kırsal-şehir nüfusu rakamları nedir?” diye konuştu.
 
Sabit Sabır, “Trabzon’da nüfus artmıyor ama turizmde önemli gelişmeler sağlanıyor. Bunları görmekten memnunluk duyuyorum. Ancak nüfus artmamasına karşılık bina yapımında büyük bir artış var. Bu da eskinin yenilenmesi gibi anlam taşıdığı için bir kalkınma hareketi sayılabilir. Trabzon’un Asya ve Avrupa’ya açık olduğu zaman büyüdüğünü görüyoruz. Bundan sonra da Trabzon’un yüzünün her iki tarafa da dönük olmasının ekonomimiz açısından büyük faydası var” dedi.
 
SERTEL VE REİS SEKTÖRLERİNE YÖNELİK SUNUM YAPTI
 
Meclis toplantısının son bölümünde 26. Meslek Komitesi (Sigorta) meclis üyesi İbrahim Sertel ve 14. Meslek Komitesi (Otomotiv-Nakliyat) meclis üyesi Önder Reis, sektörlerinin sorunlarıyla ilgili meclise sunum yaptı ve soruları yanıtladı.
 
Meclis toplantısında ayrıca 2 yıl süreyle aidatlarını ödemedikleri için 2013 yılında üyelikleri askıya alınan ve 2 yıllık bekleme süreleri de dolan 138 firmanın üyeliklerinin sona erdirilmesi de oy birliğiyle kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler