Trabzon tarihine büyük saygısızlık

Trabzon Valilik yapmış Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in küçük yaşta vefat eden oğlu ve kızına ait mermer sandukaların Trabzon Müzesi’ndeki sergilenme şekline Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Trabzon Temsilcisi Araştır

Trabzon tarihine büyük saygısızlık

Trabzon Valilik yapmış Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in küçük yaşta vefat eden oğlu ve kızına ait mermer sandukaların Trabzon Müzesi’ndeki sergilenme şekline Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Trabzon Temsilcisi Araştırmacı Yazar Ahmet Musaoğlu’ndan tepki geldi.

Musaoğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada “Trabzon’da ‘Valilik’ yapmasıyla övündüğümüz Yavuz Sultan Selim’in, 1053 yılında vefat eden kızı Kamer Sultan ile 1499 yılında vefat eden oğlu Şehzade Salih’e ait mermer sandukalar, Hatuniye Mezarlığı’nın 1937-38-39 yıllarındaki yok edicisi Tahsin Uzel’in yıkıcılığından kurtarılması sonrasında Ayasofya Müzesi bahçesindeki bir gayrimüslim karakterin ayak dibine konulmuşlarken, şimdilerde Trabzon Müzesi arkeoloji salonunda, yine bir gayrimüslim karakterin ayak dibinde, ‘Yunan tanrısı’ denilen HERMES’in “Tamamen çıplak” heykelinin “Poposu” yanı başında ziyaretçilere sergileniyor” dedi.

HERMES heykeli ile ilgili olarak bilgi veren Ahmet Musaoğlu, “HERMES denilen heykel hakkında müzedeki panolarda bulunan, Filavuanus Arrianus’a ait; “Yolculuğumuz sırasında Ksenophon’un uğradığı Yunan kenti Trapezus’a uğradık. Daha önce Ksenophon’un ve şahsınızın yani MS. 2. Yüzyılda Roma İmparatoru Hadrian’ın gördüğü aynı noktadan Thekkes Dağı’ndan bakarak Karadeniz’i büyük bir keyifle inceledik. Orada kaba taştan iki ‘tapınma yeri’ hala ayaktadır… Oradaki denizi işaret eder vaziyetteki heykeliniz değerlidir” şeklindeki açıklamada yer alan; “İmparator Hadrian’a ait Denizi işaret eder vaziyetteki heykel” Trabzon Müzesi’nde, “Tabakhane buluntusu” Yunan tanrısı HERMES olarak sergilenmektedir” ifadelerini kullandı.

1-347.jpg

NASIL TABAKHANE BULUNTUSU OLABİLİYOR?

HERMES heykelinin Tabakhane buluntusu olamayacağına dikkat çeken Musaoğlu “Ksenophon’un, MÖ.401’de dağlardan Trabzon’a inerken, “Karadeniz’i ilk gördükleri yer” olarak belirttiği “Thekkes Dağı”, Trabzon’un güneydoğusundaki tepelerden biri olarak öngörülürken, “Thekkes Dağı’nda olması gereken heykel” nasıl olur da “Tabakhane buluntusu” olabiliyor?” diye konuştu.

TRABZON YUNAN KENTİ DEĞİLDİR

Musaoğlu Trabzon’da kuruluşundan itibaren hiçbir zaman Yunanlıların yaşamadığını belirterek, “Ksenophon’un M.Ö.401 yılındaki “Anabasis” isimli eserinde, “Trabzon ismi” geçmediği gerçeği ile  “Trabzon’un kuruluş tarihi” olarak gösterilen MÖ 756’da bile “Trabzon yöresinde Yunanlılar yaşamadığı”, dolayısıyla “Trabzon’un Yunan kenti olmadığı” bilimsel gerçeği de Trabzon Müzesi’nde sergilenen HERMES denilen heykelin, “Yunan Tanrısı” olamayacağını zaten gösteriyor” dedi.

SANDUKALAR AYAK DİBİNDE

Ahmet Musaoğlu sandukaların Trabzon Müzesi’nden ayak dibinde sergilendiğini belirterek, “Diğer taraftan, Yavuz Sultan Selim Han’ın kızı Kamer Sultan ile oğlu Şehzade Salih’e ait, üzerinde ‘Allah’ lafzı ve Kur’an ayetlerine göndermeler bulunan hatlar olduğu bilinen, maneviyatımız ve tarihimizle ilişkili mermer sandukalar; çıplak heykelin Poposu dibinde ve de ziyaretçilerin ayaklarının yanı da denilebilecek bir yükseklikte izleyicilerine sıkılmadan izlettiriliyor” şeklinde konuştu.

2-116.jpg

TRABZON MÜZESİNE HİÇ Mİ GİRMEDİLER?

Musaoğlu, Trabzon tarihinin ayaklar altında ezildiğini sözlerine ekleyerek, “Bilimsellikten yoksun kent konseyleri ve sözde kültür kurulları ile sanat tarihi bilgisinden de yoksun Sanat Evleri’nin, tarihimizi ve maneviyatımızı bu yanlı, yok edici uygulamayı göremeyecekleri gerçeği bir tarafa, Trabzon’daki her türlü yetkili, “Trabzon Müzesi’ne hiç mi girmediler mi ki”, sözde Yunan kimlik üzerinden moral değerlerimiz ve tarihimiz Trabzon Müzesi’nde ayaklar altında hâlâ da eziliyor!” dedi.

HEMŞEHRİLİK ÜNVANININ GERİ ALINMASI GEREKİYOR

Açıklamasının sonunda Trabzon Belediye Başkanlıklarına seslenen Ahmet Musaoğlu, “Hatuniye/İmaret Mezarlığı’nın yıkıldığı dönemin Trabzon Belediyesi’nin, 27 Haziran 1938 tarihinde aldığı bir kararla, mezarlıklardaki tabu’larımız demek olan kitabelerimizi yıkıp yok eden Tahsin Uzer’e “Trabzon Şehri Hemşehriliği” unvanı verdiği biliniyor. Özüne yabancılaşmış, kirli zihni yapı örneklerinden biri olan Tahsin Uzer’e geçmiş belediyece verilen “Hemşehrilik” unvanını geri almanız gerekiyor diyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler