Siyah kurdeleli stetoskop ile dikkat çekecekler

İzmir'de bir araya gelen doktorlar, son dönemde artan çocuk istismarlarına dikkat çekmek için "siyah kurdeleli stetoskop" ile muayeneye başladı.

Siyah kurdeleli stetoskop ile dikkat çekecekler

İzmir'de bir araya gelen doktorlar, son dönemde artan çocuk istismarlarına dikkat çekmek için "siyah kurdeleli stetoskop" ile muayeneye başladı.

Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde görev yapan çocuk doktorları, son dönemde artan çocuk istismarına karşı basın açıklaması yaptı. Ellerinde "Önüm, yanım, arkam çocuk istismarı', "Çocuk uyurken susulur istismara uğrarken değil', "Çocuk gelin yoktur üç maymun vardır" yazılı döviz ve basında çıkan çocuk istismarı haberlerini taşıyan doktorlar, yaşanan bu drama son verilmesini istedi. Behçet Uz Çocuk Hastanesi bahçesinde yapılan açıklamaya yaklaşık 100 doktor, İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner ile Türk Sağlık Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol da katıldı.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 30'U İSTİSMARA UĞRUYOR

Gurup adına açıklama yapan Türk Sağlık Sen Behçet Uz Çocuk Hastanesi Asistan Temsilcisi Güner Özçelik, "Sağlık çalışanları olarak çocuk istismarını tanımanın, tedavi etmenin ve önlemenin görevimiz olduğunu biliyoruz. Görevimizi yapmak için buradayız. Ülkemizde her 100 çocuktan 30'u istismara uğruyor. 18 yaşın altında istismara uğrayan 100 çocuktan 85'i ilgili kurumlara bildirilmemektedir. Bu nedenle yeniden istismara uğramaktadır. Cinsel istismarın mutlaka şiddet içermesi, dokunmanın olması, yan yana olunması gerekmez. Çocuğun rızasının olup olmadığına bakılmaz. Çocuk istismarı siyaset ve ideoloji üstü bir felakettir. Çocuk istismarı sömürüdür, sadece o çocuğu değil tüm toplumu etkiler" dedi.

Özçelik, siyasileri eleştirerek sözlerine şöyle devam etti:

"Siyasiler, yaptıkları açıklamaların, istismarların olduğu kurumlara verdikleri desteklerin ya da tepkisiz duruşlarının çocuk istismarcılarını motive edebileceğini düşünmüyorlar mı? Onlarca savunmasız çocuk, denetimden yoksun ev ve yurtlara emanet edilmemeli, linç kültürü ile sorunun üstü örtülmemeli. Tüm siyasal partiler ortak güç ve duyarlılıkla hareket etmeli, çocuk istismarını unutturmaya çalışmamalı ya da muhalif söylemlerine malzeme yapmamalıdır. Derhal hukuki reformlar yapılmalı, riskli gruplar belirlenmeli, halk bilinçlendirilmelidir. Çocukların emniyetinin sağlanması, tedavi süreci ve tüm bu prosedürlerin tamamlanıp, takibi esnasında mahremiyete azami dikkat edilmeli, Tüm merkez hastanelerde çocuk izleme merkezlerinin kurulması şarttır. Aileler, "O daha çocuk, yanlış mı anladı acaba?" dememelidir, durumu adli mercilere iletmekten çekinmemelidir. Tüm çocuklar cinsel istismarı hisseder, fark eder ve tarif edebilir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler