Rusya’da Bulunan Türkler Artık Rus Ombudsmanına Başvurabilecek

Başdenetçi Şeref Malkoç ile Rusya İHYK üyesi Tatyana Moskalkova arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Rusya’da Bulunan Türkler Artık Rus Ombudsmanına Başvurabilecek
Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumu adına Başdenetçi Şeref Malkoç ile Rusya Federasyonu İnsan Hakları Yüksek Komisyonu adına Tatyana Moskalkova arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Kamu Denetçiliği Kurumu ile Rusya Federasyonu İnsan Hakları Yüksek Komisyonu tarafından imzalanan bu Anlaşma ile ulusal yasalarının verdiği yetkiler içerisinde hareket ederek, kendi devletlerinde insan haklarının korunması için işbirliği yapılmasındaki yararı göz önünde bulundurarak ve Türkiye ile Rusya halkları arasındaki dostluğu, güveni ve karşılıklı anlayışı kuvvetlendirmeye katkıda bulunma isteği ile iki ülke arasındaki işbirliğinin kuvvetlendirilmesi amacıyla imzalandı.
Özet olarak bu Anlaşma uyarınca;
  • Taraflardan her biri, diğer tarafın taleplerine en kısa sürede yanıt verecek ve bu süre, genellikle talebin ulaştığı tarihten itibaren bir ayı aşmayacaktır.
  • Taraflar, kendilerine ulaşan şikayetler aracılığıyla bilgilendirildikleri sürece, Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki Rus vatandaşlarının ve ayrıca Rusya Federasyonu topraklarındaki Türk vatandaşlarının haklarının ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi ile ilgili olarak birbirlerini derhal bilgilendirecekleri ve ayrıca kendi yetkileri dahilinde haklarının iadesine de katkıda bulunacaklardır.
  • Taraflar, kendi yetkileri dahilinde, Rusya Federasyonu topraklarındaki Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşlarının ve Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki Rusya Federasyonu vatandaşlarının şikayetlerini kabul edecek ve ele alacaktır.
  • Taraflar, vatandaşların haklarının ve temel özgürlüklerinin korunması hakkında birbirlerinin faaliyetleri ile ilgili olarak profesyonel literatürü ve bilimsel araştırmaları, analitik ve referans materyallerini, koruma şekillerini ve yöntemlerini, açıklanmalarına ilişkin herhangi bir kısıtlama olmadığı sürece, birbirleriyle paylaşacaktır.
  • Taraflar, yabancı ulusal insan hakları kurumları ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini genişletmek için birbirlerine yardım sağlayacak ve düzenlenen faaliyetler hakkında birbirlerini bilgilendireceklerdir. 
  • Taraflar, insan haklarının korunması ve bu haklara saygı duyulmasına ilişkin düzenli şekilde ikili müzakerelerde bulunacak ve ayrıca, uluslararası yasal mekanizmalara dayalı olarak kendi devletlerinde vatandaşlarının haklarının ve özgürlüklerinin garanti altına alınması ve korunması amacıyla strateji belirlemelerine olanak sağlayan kurumsal projeler geliştirecektir.
Şeklinde karar verildi.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler