Ramazan davulcusu geleneği

Haber61 Ramazan özel - Ramazan davulcusu geleneği

Ramazan davulcusu geleneği
Ramazan davulcusu, Ramazan ayında geceleri sahur vakti sokak aralarında gezerek insanları davul sesi ile uyandıran kişidir. Davulcu çoğu zaman erkektir.

Müslümanların oruç tuttukları Ramazan ayında geceleri sahur vakti sokak aralarında gezerek insanları davul sesi ile uyandıran kişidir. Ramazanda gerçekleşen bu uygulama Türkiye`de Osmanlı döneminden bu yana devam eden bir gelenek halini almıştır. 

Davulcu neredeyse her zaman erkektir. Ayın sonuna doğru kapıları gezerek mahalle sakinlerinden para toplar. Günümüzde çalar saat olmayan evin kalmaması Ramazan davulcusunun gerekliliğini ortadan kaldırdıysa da, geleneklerine bağlı muhafazakar kesim bunu nostaljik bulmakta ve halen davulun sesini beklemektedir. 

Bununla birlikte özellikle oruç tutmayan, gelenekleri pek önemsemeyen ve sahura kalkmayıp, geceleri geç saatlerde yemek yedikten sonra yatan insanların çoğalması ile birlikte Ramazan`da davul çalınmasına karşı gösterilen tepkiler de artmıştır. Geceleri davul sesinin gürültü kirliliğine yol açması ve insanların istemedikleri halde uykusundan olması gerçeği, İstanbul ve Adana gibi şehirlerde kimi belediyelerin bölgelerinde davul çalınmasını yasaklamasına sebep olmuştur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler