PKK'ya Ağır darbe - 900 terörist...

Çözüm Süreci'nde silah bırakması  beklenirken kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK'ya yönelik ilan edilen sokağa çıkma yasakları kapsamında Varto, Nusaybin, Dargeçit ve Silvan ilçelerinin ardından operasyonların tamamlandığı Silopi

PKK'ya Ağır darbe - 900 terörist...
Çözüm Süreci'nde silah bırakması  beklenirken kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK'ya yönelik ilan edilen sokağa çıkma yasakları kapsamında Varto, Nusaybin, Dargeçit ve Silvan ilçelerinin ardından operasyonların tamamlandığı Silopi ve Cizre ile terörle mücadelenin sürdüğü Sur, İdil ve Derik'te bin 200'ü aşkın terörist etkisiz hale getirildi.
 
Teröristlerin kentlerden temizlenmesi, kurulan barikatların  kaldırılması, kazılan çukurların kapatılması, patlayıcı tuzaklarının imhası  amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri  (TSK) ve emniyet unsurlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonlarda önemli  başarılar elde edildi.
 
Vatandaşların güvenlik endişesiyle terk ettiği ve teröristlerin üs  olarak kullandığı evler başta olmak üzere okul ve ibadethanelerde güvenlik  güçlerince yapılan incelemelerde, infilak ettirilmesi halinde yüzlerce insanın  ölümüne neden olabilecek tonlarca patlayıcı, bomba yapımında kullanılan çok  miktarda malzeme ele geçirildi.
 
Güvenlik güçleri sürdürdükleri arama tarama çalışmaları kapsamında  Mardin, Diyarbakır ve Şırnak'taki operasyon bölgelerinde 3 bin dolayında  patlayıcıyı imha etti.
 
Dolap, beşik, soba, buzdolabı, tencere ve valizlerin içi ile kapıların  arkasına tuzakladıkları patlayıcılarla yaşamı hiçe sayan PKK'lı teröristler,  saldırılarıyla çocuk-kadın, sivil-memur hedefi gözetmediklerini gözler önüne  serdi.
 
Temmuz ayından bu yana muş'un Varto, Mardin'in Nusaybin ve Dargeçit  ile Diyarbakır'ın Silvan ilçelerinin ardından operasyonların tamamlandığı  Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde şimdiye kadar 900'ü aşkın terörist etkisiz  hale getirildi.
 
Silopi ve Cizre'de hayatın normale dönmesine yönelik çalışmalar  sürerken, operasyonların devam ettiği Sur, İdil ve Derik'te etkisiz hale  getirilen terörist sayısı 303 oldu.
 
VARTO, DARGEÇİT, NUSAYBİN VE SİLVAN'DA TERÖRİSTLERE DARBE
 
Muş'un Varto ilçesinde 16 Ağustos'ta bir gün süreyle ilan edilen  sokağa çıkma yasağı kapsamında düzenlenen operasyonda 6 terörist etkisiz hale  getirildi, çok sayıda mühimmat ele geçirildi. 17 Eylül'de de PKK'nın sözde  şehitlik olarak adlandırdığı bölgeye hava destekli başlatılan operasyonun  ardından etkisiz hale getirilen terörist sayısı 4 oldu.
 
Mardin'in Nusaybin ilçesinde yaklaşık 5 ay önce teröristlerce  Abdulkadirpaşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir ilçelerinde kazılan çok sayıda çukur ve  barikata patlayıcı yerleştirildi. Bunun üzerine kaymakamlıkça ilk olarak 1 Ekim  2015 günü 6 gün süreyle söz konusu 4 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu  kapsamda güvenlik güçlerince operasyon gerçekleştirildi.
 
Teröristlerin saldırılarının sürmesi nedeniyle farklı tarihlerde 7 kez  ilan edilen sokağa çıkma yasağı uygulamalarından sonra güvenlik güçlerince  yapılan çalışmalarda çok sayıda çukur kapatıldı, barikat kaldırıldı. Operasyonda  50'nin üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.
 
Dargeçit'te de 10 Ekim-13 Ekim ile 11-29 Aralık 2015'te ilan edilen  sokağa çıkma yasağıyla başlayan operasyonlarda 33 terörist etkisiz hale geldi, 85  barikat ve çukur bertaraf edilmesinin yanı sıra çok sayıda patlayıcı imha edildi.
 
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde de 3 mahallede 3 Kasım'da başlayan ve  12 gün süren sokağa çıkma yasağı kapsamında da 22 çukur ve barikat bertaraf  edildi. Operasyonlarda 15'e yakın terörist etkisiz hale getirilmesinin yanında 24  patlayıcı imha edildi.
 
SİLOPİ'DE HAYAT NORMALE DÖNDÜ
 
Silopi'de de kurdukları barikat, kazdıkları çukur ve tuzakladıkları  patlayıcılarla yaşamı hiçe sayan teröristlere yönelik 14 Aralık'ta uygulanan  sokağa çıkma yasağı kapsamında asker ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Şehit  Polis Muhammet Onur Operasyonu" başarıyla tamamlandı.
 
Operasyon kapsamında 145 teröristin etkisiz hale getirildiği, 109  teröristin sağ yakalandığı, 518 barikatın kaldırıldığı, 270'i aşkın çukurun  kapatıldığı, tuzaklanan 830'dan fazla el yapımı patlayıcının imha edildiği  ilçede, 19 Ocak'tan itibaren 05.00-18.00 saatlerinde kaldırılan sokağa çıkma  yasağı ile yaşam da hızla normale döndü.
 
Terör saldırılarının izlerini silmeye çalışan vatandaşlar, terör  saldırıları nedeniyle terk ettikleri evlerine geri dönmeye devam ediyor. Ticari  hayatın da canlanmaya başladığı ilçede vatandaşlar günlük yaşamlarını  sürdürürken, tuzaklanan patlayıcılardan arındırılan sokaklarda ise çocuklar Oyun  oynamanın tadını çıkarıyor.
 
CİZRE TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ
 
Cizre'de 14 Aralık 2015'te başlatılan ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral  Adem Huduti tarafından yönetilen "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak  Demirci Operasyonu"nun 59. gününde ilçe teröristlerden temizlendi.
 
Güvenlik güçleri, ilçede teröristlerce oluşturulan çoğu el yapımı  patlayıcılarla tuzaklı 699 barikatı kaldırdı, 252 çukuru kapattı. Tamamı kontrol  altına alınan ilçede güvenlik güçlerinin detaylı arama tarama faaliyetlerinde ise  sona yaklaşıldı. ilçede etkisiz hale getirilen terörist sayısı da 666 oldu.
 
Güvenlik güçleri, Cizre'de detaylı arama çalışmaları sırasında  teröristlerce "Cizre Belediyesi" yazılı poşetler içinde bir camiye saklanan el  yapımı patlayıcılar buldu. Genelkurmay Başkanlığının tamamının kontrol altına  alındığını bildirdiği ilçede, bin 425 el yapımı patlayıcı da imha edildi.
 
Asker ve polisler, arama tarama faaliyetlerini sürüdüğü ilçede,  vatandaşların evlerini ve değerli eşyalarını da korumayı ve hayatın en kısa  sürede normale dönmesine yönelik çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor.
 
İl Özel İdaresine ait iş makineleri ve kamyonlarla cadde ve sokaklarda  hafriyat ve çöplerden temizleniyor.
 
SUR'DAKİ OPERASYON TAMAMLANMAK ÜZERE
 
Sur'da 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin  hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit  edildiği saldırının ardından Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal  Yılmaz ve Savaş mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonrasında TSK ve  emniyet unsurları ile geçici köy korucuları tarafından yürütülen operasyon  sürüyor.
 
Labirenti andıran dar sokakları nedeniyle teröristlerin kaçışını  kolaylaştıran yapıların bulunduğu ilçede 94 gündür süren operasyonda,  teröristlerle sık sık sıcak temas sağlanıyor.
 
Aralarında keskin nişancıların da bulunduğu teröristler, Hasırlı ve  Savaş mahallelerinde sıkıştırıldı. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalle ile  Gazi Caddesi'nin bir bölümünde devam eden operasyonlarda, bölgenin tamamına  yakınını teröristlerden temizledi. İlçede etkisiz hale getirilen terörist sayısı  243 oldu.
 
Çok sayıda çukurun kapatıldığı, barikatın kaldırıldığı operasyonlarda,  245 el yapımı patlayıcı da imha edildi. Teröristlerin karargah olarak kullandığı  evlerde yapılan aramalarda zırh delici silah, bomba yapımında kullanılan  malzemeler ile çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.
 
TERÖRİSTLER YIKIYOR, DEVLET VE VATANDAŞLAR ONARIYOR
 
Tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası  Listesi'nde yer alan, farklı medeniyetlere ve dönemlere ait cami, kilise, kale,  han, ev, Çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığı bulunan ilçede, PKK'lı  teröristler, tarihi dokuya da büyük zarar verdi.Sur'daki Süleyman Nazif  Anaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Mardinkapı İlkokulu ve Ortaokulunu ateşe veren  teröristler, öğrencileri de mağdur etti.
 
Sokağa çıkma yasağı ilan edilen 6 mahallede yaşayan 24 bin kişiden 23  bine yakını evlerinden ayrılmak zorunda kalarak merkez Kayapınar, Yenişehir ve  Bağlar ilçelerine taşındı.
 
Sokağa çıkma yasağının bir süre uygulandıktan sonra kaldırıldığı  Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Camii Kebir, Camii  Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerinde ise vatandaşlar, terör  saldırılarında hasar gören ev ve iş yerleri ile ibadethanelerini devletin de  desteğiyle onarmaya başladı. - Sivillerin tahliyesi için koridor  açıldıSokağa çıkma yasağı ilan edilen mahallelerde yaşadığı iddia edilen  sivillerin tahliyesi edilebilmesi ve bölgedeki bölücü terör örgütü mensuplarının  teslim olması için 17, 18, 19 ve 23 Şubat tarihlerinde 16.00 ile 17.00 saatleri  arasında güvenlik güçlerince koridor açıldı. Buna karşın sadece biri yaralı 6  kişi, güvenlik güçlerince tahliye edildi, 3 terörist de teslim oldu.Buna  rağmen sokağa çıkma yasağı olan mahallelerde vatandaşların kaldığı iddiasının  sürmesi üzerine 24 Şubat Çarşamba günü 15.30-17.00 saatlerinde yeniden güvenlik  koridoru oluşturuldu. Bir gün öncesinde yazılı ve görsel basın aracılığıyla bilgi  verildi, operasyon bölgesindeki 8 ayrı noktada da Sabah saatlerinden itibaren  hoparlörler ile duyuru yapıldı ancak söz konusu bölgeden sivil ya da terörist  çıkışı olmadı.
 
Mahallelerde var olduğu iddia edilen sivillerin tahliye edilebilmesi  için daha önce 5 kez açılan güvenlik koridoruna ek olarak 26 Şubat'ta son kez  güvenlik koridoru oluşturulmasına rağmen söz konusu bölgede çıkış olmadı.
 
DERİK'TE OPERASYON BAŞARIYLA SÜRDÜRÜLÜYOR
 
Mardin'in Derik ilçesinde teröristlere yönelik operasyonlar, Kale,  Dağ, Cevizpınar ve Küçükpınar mahallelerinde yoğunlaşıyor.
 
Sokağa çıkma yasağı ilan edilmeyen ancak giriş çıkışların kontrollü  sağlandığı ilçede 19 Şubat'tan bu yana yürütülen operasyonlarda 7 terörist  etkisiz hale getirildi.
 
İlçede terör örgütüne yönelik operasyonlarda 17 barikat kaldırıldı, 7  çukur kapatıldı, tuzaklanan 16 bomba düzeneği imha edildi. 73 evde yapılan  aramada 240 kilogram el yapımı patlayıcı düzeneği ile çok sayıda silah ve  mühimmat ele geçirildi.
 
Bu kapsamda, 22 Şubat'ta terör örgütünün sözde "öz yönetim"  çalışmalarına taban teşkil etmesi amacıyla ilçe genelinde başlayan terör  olaylarında Derik Belediyesine ait iş makinelerinin ve belediye imkanlarının  terör örgütü ve mensuplarının amaçları doğrultusunda kullanıldığı  belirlendi.İlçe Emniyet Amirliği ekiplerince düzenlenen operasyonda  aralarında Derik Belediye Başkanı Sabahat Çetinkaya ile bazı belediye çalışanları  ve esnafın da bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.
 
Bir kişi emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken,  adliyeye sevk edilen 6 şüpheliden aralarında Belediye Başkanı Çetinkaya'nın da  bulunduğu 4 kişi, terör örgütüne üye oldukları iddiasıyla tutuklandı. 2 kişi adli  kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
 
İDİL'DE YDG-H'Lİ VE DAĞ KADROSUNDAKİ TERÖRİSTLER VAR
 
Şırnak'ın İdil ilçesinde terör örgütüne yönelik 16 Şubat saat 23.00'te  ilçe merkezi ile Dirsekli köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 18  Şubat'ta TSK ve emniyet unsurlarınca "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım  Operasyonu" başlatıldı.
 
İlçedeki operasyonlarda, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 53  oldu. Güvenlik güçleri, operasyonun başladığı günden bu yana ilçede bin 600  civarında evde arama yaptı. Bu kapsamda ilçe merkezinin yarısını aşan oranda   arama çalışmaları gerçekleştirildi.
 
İlçede 3 binayı yer altından birbirine bağlayan tünel tespit edildi.  Operasyonda, imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı 210'a yükseldi.
 
TSK ve emniyet unsurlarınca yürütülen operasyon, Turgut Özal ve Yeni  mahallelerinde yoğunluk gösteriyor. Havadan alınan görüntülerden de faydalanılan  operasyonda, insansız hava araçlarının kaydettiği görüntüler harekat merkezinde  değerlendiriliyor. Yapılan değerlendirmelerin ardından güvenlik güçleri bölgelere  sevk ediliyor.
 
İlçede terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerinin yanı  sıra örgütün dağ kadrosundan gelen teröristler de bulunuyor. Güvenlik kaynakları,  dağ kadrosundan gelen teröristlerin ilçedeki diğer örgüt üyelerini kontrol ettiği  ve yönlendirdiği ifade ediyor. Sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar  nedeniyle sağlık hizmetleri de güvenlik güçlerinin desteğiyle sağlanıyor.
 
Güvenlik güçlerince ihtiyacı olan ailelere afad ve Türk Kızılayı  tarafından gönderilen gıda paketleri, İdil Kaymakamlığının koordinasyonunda  vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda zırhlı araçlarla evlere ulaştırılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem