Özak: Özel sektör yurt yapsın

Devlet Bakanı Faruk Özak, yurt yapan özel sektöre teşvik getirilmesinin Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini hatırlatarak, "'Siz yurt yapın, şu kadar yıl vergi vermeyin' diyeceğimiz bir sistem veya vergide indirim gibi olasılıklar üzerinde çalışıyoruz" d

Özak: Özel sektör yurt yapsın

Devlet Bakanı Faruk Özak, yurt yapan özel sektöre teşvik getirilmesinin Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini hatırlatarak, "'Siz yurt yapın, şu kadar yıl vergi vermeyin' diyeceğimiz bir sistem veya vergide indirim gibi olasılıklar üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Devlet Bakanı Özak, Limak Oteli'nde yapılan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Olağan Genel Kurulu'nda katıldı.

Genel Kurul'un açılışında bir konuşma yapan Özak, yüksek öğrenimin önemine değinerek yapılan çalışmaların 48 yıllık bir mazisi olduğunu, çok güzel işlerin yapıladığını belirtti. Atatürk'ün 'Muasır medeniyetlerin seviyesine ulaşınız' sözüne atıfta bulunan Özak, bu hedef doğrultusunda çalıştıklarını vurguladı. Özak, Türkiye nüfusunun yarısının 28 yaşın altında olduğuna işaret ederek, bilim ve teknoloji, araştırma ve geliştirmeye önem verdiklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçeden en fazla payı aldığını hatırlatan Özak, "Hayırseverlerin verdiği desteklere şükran borcumuz var. Özel sektör desteğiyle de devlet ve özel üniversite sayımız 145'e ulaştı. Önemli olan akademisyen yetiştirmek ve araştırma geliştirme faaliyetlerini arttırmaktır.15 günde çok şehir gezdim. Çok değerli hocalar var, hizmet etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Türkiye'deki öğrenci yurtlarının, özel sektörün de katkısıyla 230 bin yatak kapasitesine ulaştığını anlatan Özak, bu konuda yeni bir teşvik sistemi getirmek istediklerini açıkladı. Özak, konunun Bakanlar Kurulu'nun gündeminde bulunduğuna işaret ederek, "'Siz yurt yapın, şu kadar yıl vergi vermeyin' diyeceğimiz bir sistem ve ya vergide indirim gibi olasılıklar üzerinde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Yurt yapımında arsa sorunu yaşandığına dikkat çeken Özak, arsa olduktan sonra yurt yapmanın kolay olduğunu, yurt ile birlikte spor, kültür, sanat gibi sosyal faaliyetlerin olması gerektiğini bildirdi. Özak, "Biz, Avrupa'nın 6., dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz. Türkiye'nin her iline önem veriyoruz. Yurtlar yaparak gençlerimize bayrak sevgisini kazandırmak istiyoruz" dedi.

Eğitim ve sporu bir araya getirmek zorunda olduklarını ifade eden Özak, "Daha az demokrat, daha sabırsız olduk. Ben 17 yıl spor yaptım. Daha sabırlı, daha demokratım" diyerek sporun insanlar üzerindeki etkisine dikkat çekti.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Bektaş Açıkgöz ise, 48 yıldır faaliyette bulunan kurumun 80 il ve 95 ilçede bulunan 250 yurtla toplam 227 bin 35 yatak kapasitesine ulaştığını söyledi. 2002'de 451 bin 550 öğrenciye öğrenim kredisi verilirken, 2009 yılında 191 bin 798 öğrenciye burs, 625 bin 904 öğrenciye de öğrenim kredisi verildiğini kaydeden Açıkgöz, 45 TL olan aylık kredi miktarının 2009'da 180 TL'ye çıkarıldığını, yüksek lisans öğrencilerine verilen aylık kredi burs miktarının ise bunun iki katı olduğunu ifade etti. Açıkgöz, 2004 yılında çıkarılan yüksek öğrenim öğrencilerine burs ve kredi verilmesine ilişkin Kanun ile burs kontenjanlarının arttırıldığına değindi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler