Otomobillere yeni vergi sistemi geliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrikli yerli otomobille ilgili çalışmaları bu hafta Bakanlar Kurulu'na sunmayı arzu ettiklerini belirterek, "Yerli otomobilde lansman konusunda Bakanlar Kurulu sunumundan sonra Sayın Başbakanımızın talimat

Otomobillere yeni vergi sistemi geliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrikli yerli otomobille ilgili çalışmaları bu hafta Bakanlar Kurulu'na sunmayı arzu ettiklerini belirterek, "Yerli otomobilde lansman konusunda Bakanlar Kurulu sunumundan sonra Sayın Başbakanımızın talimatını alacağız" dedi.

Bakan Işık, Bilkent Otel'de düzenlenen 5'inci Ulusal Verimlilik Kongresi'nin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yerli otomobilde 3 prototip üretildi

Elektrikli yerli otomobilin prototipinin ne zaman tanıtılacağı sorusu üzerine Işık, elektrikli yerli otomobilde 3 adet prototip üretildiğini, bunlar üzerinde geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.

Projenin programa uygun devam ettiğini dile getiren Işık, "Bir aksilik olmazsa bu hafta Bakanlar Kurulu'na sunmayı arzu ediyoruz. Yerli otomobilde lansman konusunda Bakanlar Kurulu sunumundan sonra Sayın Başbakanımızın talimatını alacağız. Bu yıl içinde prototipler üzerindeki geliştirme çalışmalarını sürdüreceğiz.

2016'da filo üretimini yapıp, tüm araziyi, ilkim ve mevsim şartlarında testleri yapacağız. 2020'den önce de seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Yerli otomobille ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor" diye konuştu.

"Volkswagenlerin emisyon ölçümlerine bakıyoruz"

Volkswagen marka araçlarda emisyon ölçümlerini olduğundan düşük göstermek için hile yapıldığı iddialarının hatırlatılması üzerine Işık, Volkswagen ile ilgili dünyadaki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

Bakanlığın yetki ve sorumluluk alanında olan bu konuyu değerlendirdiklerini ifade eden Işık, konunun ABD ve Avrupa'da büyük yankı uyandırmasının temel sebebinin, oradaki vergilendirmenin otomobilde emisyon değerleri üzerinden yapılmasından kaynaklandığını bildirdi.

Emisyon değerlerini düşük göstermenin daha az vergi vermek anlamına geldiğini anlatan Işık, "Bu konu ABD kamuoyunun çok fazla tepkisini çekti. ABD hükümetinin de çok fazla üzerinde durduğu bir konu. İkinci konu ise emisyon salınımındaki yani çevreye etkisidir" ifadelerini kullandı. 

"Yeni vergi sistemi üzerinde çalışıyoruz"

Türkiye'de otomobillerde vergilendirmenin motor hacmi üzerinde yapıldığını belirten Işık, şunları kaydetti: "Dolayısıyla emisyon değerlerinin bizim açımızdan önemi çevreye verdiği zarar noktasında. Bununla ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız emisyonla ilgili çalışmasını sürdürüyor. Bu noktada TÜBİTAK ile de bizim kendi hazırlığımız var. Bu sonuçlar ortaya çıktığı zaman esaslı bir değerlendirme yapacağız. Şu anda kendi ölçümlerimizi yapmadan 'şöyledir, böyledir' demek bizi ileride yanıltabilir."

Volkswagen marka otomobillerin fiyatlarının düşeceği iddialarının sorulması üzerine Işık, "Spekülatif haberler. Biz bir kere rakamların net olarak ortaya konması bizim açımızdan önemli. Bizim emisyon eşiğimizin üzerine çıkarsa gerekli yasal işlemi yapacağız ama emisyon eşiğinin altındaysa hukukta karşılığı olmayan hiçbir yaptırım olmaz" cevabını verdi.

Volkswagen'in emisyon ölçümlerine bakıyoruz

Türkiye'deki Volkswagen marka araçların emisyon ölçümlerine baktıklarını bildiren Işık, bunun dışında bir incelemelerinin olmadığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler