Örs TBMM’de çay üreticisinin sesi oldu
Hüseyin Örs’ün gündeminde çay üreticisinin sorunları vardı.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs TBMM’de yaptığı konuşmada “Çay üreticisi ÇAYKUR’un uygulamalarından, Hükümetin fiyat politikasından şikayetçidir” dedi.
Örs, çayın bölge için önemine işaret ederek “Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Gürcistan hududundan Fatsa'ya kadar uzanan bir bölgede, yaklaşık 781 bin dekar alanda üretimi yapılan bir üründen bahsediyoruz. Bu bölgede yaklaşık 200 bin ailenin tek geçim kaynağı olan çayın sorunlarını konuşuyoruz. Bugün bölgede, baktığımız zaman, çay üreticimiz mağdurdur; Rize'deki çay üreticimiz, Trabzon'daki çay üreticimiz, Artvin'de, Giresun'da ve onun ilçelerinde yaşayan çay üreticilerimiz sıkıntılıdır. Buradaki üreticilerimiz ÇAYKUR'un uygulamalarından, Hükümetin fiyat politikalarından şikâyetçidirler.” dedi.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs açıklanan yaş çay taban fiyatının enflasyon karşısında eridiğini ileri sürerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Açıklanan yaş çay taban fiyatı kesinlikle enflasyonun karşılığı değildir. Taban fiyatı 2,90 TL olarak ilan edilmişti ama tüm tüketim maddelerindeki yüzde 100'lere varan zamlara baktığımız zaman, üreticinin eline geçecek para o güne varmadan, daha ilk aylarda eriyip gidiyor.”
Çayda kota ve kontenjan uygulamasının üreticiyi mağdur ettiğine vurgu yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs “Devlet kota ve kontenjan uygulamasını ilk günden başlatınca, toplama zamanı gelen çaylar toplandığında üretici bunu satamıyor. Satamayınca ne yapıyor? Dolayısıyla özel sektörün kapasına gitmek zorunda kalıyor. Özel sektör düşük fiyattan, bir yıl vadeyle çay almaktadır; çay üreticisinin de, bu şekilde, mağduriyeti devam etmektedir.” diye konuştu.
ÇAYKUR’un sektörde yaş çay alımlarının en belirleyicisi olduğunu söyleyen ÖRS şöyle konuştu: “Sektörde yaş çay alımlarının en önemli belirleyicisi olan ÇAYKUR'un rasyonel olarak ham madde alımı planlaması yapamamasının; hasat edilen çayların, farklı kalitede de olsa, aynı fiyat üzerinden satın alınmasının; çay tarımı, sanayi ve pazarlamasını yönlendiren kuruluşlar arasında eş güdüm ve işbirliğinin yetersiz olmasının yol açtığı sorunlar da çay üretiminin istenilen verim ve kalitede olmamasının başlıca nedenlerindendir.”
Konuşmasında çayın ekonomik ömrüne dikkat çeken Örs “Çay bitkisinin ekonomik verim yaşı 50 olarak kabul edilmektedir; bu yönüyle değerlendirdiğimizde, bölgemizdeki çaylıklarımızın ekonomik ömürlerinin de dolmakta olduğunu görmekteyiz.” dedi.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, konuşmasının son bölümünde çay üreticilerine yapılacak ödemelerin geciktirildiğini ve kaçak işçi çalıştırıldığını söyleyerek “Bölgenin neredeyse en önemli geçim kaynağı haline gelen çay sektörüne 1984'ten sonra özel sektörün de girmesi, arz fazlası yüzünden kayıt dışı yaş çay alımı standartlara uygun olmayan çay üretimine neden olmuş, üreticilerin ödemeleri geciktirilmiş, sigortasız, sendikasız ve kaçak işçiler çalıştırılmıştır.” dedi.