Olimpiyat'ta radyasyon tehdidi

Fukuşima’da radyasyon seviyesinin, hatalı ölçüm nedeniyle sanılandan yüzde 20 fazla olduğu anlaşıldı. Bu insanı 4 saatte öldürebilen bir seviye... Japonya Başbakanı Abe de, G20 zirvesini erken terk edip, Arjantin’deki törene gidecek ve Olimpiyat Komitesi’

Olimpiyat'ta radyasyon tehdidi

Fukuşima’da radyasyon seviyesinin, hatalı ölçüm nedeniyle sanılandan yüzde 20 fazla olduğu anlaşıldı. Bu insanı 4 saatte öldürebilen bir seviye... Japonya Başbakanı Abe de, G20 zirvesini erken terk edip, Arjantin’deki törene gidecek ve Olimpiyat Komitesi’ni “Fukuşima zarar vermez” diye iknaya çalışacak.

Hürriyet'teki habere göre Japonya'da 2011’deki deprem ve tsunami faciası sonrası büyük zarar gören Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki sızıntının boyutu her geçen gün daha korkutucu bir hal alıyor. Japonya nükleer otoritesi, santralın soğutma tanklarındaki radyasyon sızıntısının 1800 milisievert’ten 2200’e çıktığını duyurdu. Yüzde 20’lik artışın, önceki ölçümlerin hatasından kaynaklandığı belirtildi. 2200 milisievertlik radyasyon, sağlıklı bir insanı dört saat içinde öldürebilecek bir seviye. Japon uzmanlar, bu ölçümlerden sonra, Fukişima’daki radyasyon seviyesinin daha önce tahmin edilenin 18 katı olduğunu bildirdi. Fukuşima Nükleer Santralı’nda 19 Ağustos’tan bu yana devam eden radyoaktif su sızıntısı nedeniyle alarm seviyesi Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği’ne (İNES) göre “anomali”den “ciddi olay” seviyesine yükseltilmişti. Santralı işleten Tokyo Elektrik Kurumu (TEPCO) ekipleri önceki gün depolama tanklarında yeni bir sızıntı tespit etmişti.

 

ABE DE GİDECEK

Fukuşima’daki sızıntı, 2020 yılında olimpiyatları almak isteyen Japon hükümetini endişelendiriyor. Başbakan Şinzo Abe, santraldaki radyasyon sızıntısının önlenemeyeceği yolundaki endişeleri gidermek için, dün 470 milyon dolarlık yeni bir program açıkladı. Hükümet Sözcüsü Yoshihide Suga da, “Sızıntının daha kötü bir hal almaması için tüm önlemleri alıyoruz” derken, Başbakan Abe, G-20 zirvesini erken terk edip Arjantin’deki törene gidecek ve Olimpiyat Komitesi’ni “Fukuşima zarar vermez” diye iknaya çalışacak.

Japonya’nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan dev tsunami, Fukuşima santralında radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil’den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Kaza, radyasyon sızıntısına yol açmış ve bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem