Medenlerle ilgili her şey değişiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Meclis’te Soma faciasıyla ilgili yaptığı konuşmada, bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak gördüklerini belirterek “Bu tehditten madencilik alanında şimdiye kadar yaptığımız denetimlerin, soruşturmaların ötes

Medenlerle ilgili her şey değişiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Meclis’te Soma faciasıyla ilgili yaptığı konuşmada, bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak gördüklerini belirterek “Bu tehditten madencilik alanında şimdiye kadar yaptığımız denetimlerin, soruşturmaların ötesinde ayrı bir boyut getirmek durumundayız” dedi.

Bu açıklamanın ardından denetimler konusunda ilk kritik zirve önceki gün gerçekleştirildi. Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile ilgili bürokratlar, madenlerde yapılan denetimleri masaya yatırdı. İş müfettişlerinin gerçekleştirdiği denetimler ve sorumluluk alanlarıyla, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) madenlerde yürüttüğü ‘proje’ odaklı denetimler ve sonuçları değerlendirildi.

Madenlerde gerek Çalışma Bakanlığı’nın gerekse de Enerji Bakanlığı’nın onlarca kalem ya da birimle ilgili denetimleri 3-4 gün içinde en fazla 1 haftada tamamlanıyor. Enerji kulislerine göre denetimlerde daha sıkı bir yapıya geçilecek. Almanya örneğinde olduğu gibi iş güvenliğinden üretim sahasına, havalandırmadan mekanik sistemlere, sensörlerden elektrik teçhizatına uzanan tüm birimler ya da unsurlar, tek tek ve ayrıntılı incelemeye tabi tutulacak. İnceleme süresi haftaları bulacak biçimde uzayacak.

DENETİMDEN 2 AY SONRA KAZA YAŞANDI

Toplantıda, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia öncesinde Soma’da MİGEM’in şubat ayında, Çalışma Bakanlığı’nın ise mart ayında denetim yaptığı, denetimlerde herhangi bir kusur bulunmadığı da kayıtlara geçti.

AĞIRLIK RUHSATLARDA OLACAK

Enerji Bakanlığı, bir süre önce Maden Yasa Tasarısı taslağını Başbakanlığa gönderdi. Kaynaklar, taslağın ağırlıklı olarak maden ruhsatlarıyla ilgili olduğunu belirtti. Kaynaklar, taslağa yaşam odası gibi bazı maddelerin konulup konulmayacağı sorusunu, “Bu konuda henüz net görüşler oluşmadı” dedi.

BAKAN EKER: ‘TOPRAK KANUNU, SOMA GİBİ DURUMLAR İÇİN ÇIKARILDI’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Soma’da tütün ve zeytin üretimi azaldığı için madencilik yapıldığı iddiasına “Türkiye’nin her bölgesinde vatandaşlarımızın zirai veya hayvancılık faaliyetinden karnını doyuracak kadar bir işletme yapısı kurmayı hedefliyoruz. Zaten Toprak Koruma Kanunu’nu da tam da bunun için çıkardık” yanıtı verdi.

2013'TE 9 MİLYON DOLARLIK MASKE

Madencilik gibi zehirli gazlara maruz kalma riski bulunan işlerde çalışanlar için hayati önemdeki gaz maskeleri ve bunların ekipmanlarının ithalatının ekonomik büyüklüğü geçen yıl 9.2 milyon doları buldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye, geçen yıl 8.6 milyon dolar ödeyerek 28 farklı ülkeden gaz maskesi ithal etti. Gaz maskesi aksam, parça ve aksesuar ithalatı için de 625 bin 714 dolar ödendi. Böylece 2013'te gaz maskeleri, bunların aksam, parça ve aksesuvarları için yapılan ithalatın parasal karşılığı 9.2 milyon dolara ulaştı. Gaz maskesi ithalatının büyük bölümü Almanya ve ABD’ den gerçekleştirildi. Çin'in güney kıyısında bulunan özel yönetim bölgesi Makao’dan da 44 bin dolarlık ithalat yapıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem