Mars'ta bulundu, Mars Google Doodle'ı oldu

Mars yıllardır tartışılan bir gezegen su var mı yok mu? Mars'ta yaşanabilir mi? NASA yaptığı açıklama ile bu tezleri belki de haklı çıkartacak. Mars'ta tuzlu su bulundu. Bu bilgi dünyanın en büyük arama motoru olanGoogle tarafından Doodle yapıldı. Peki şi

Mars'ta bulundu, Mars Google Doodle'ı oldu

Mars yıllardır tartışılan bir gezegen su var mı yok mu? Mars'ta yaşanabilir mi? NASA yaptığı açıklama ile bu tezleri belki de haklı çıkartacak. Mars'ta tuzlu su bulundu. Bu bilgi dünyanın en büyük arama motoru olanGoogle tarafından Doodle yapıldı. Peki şimdi ne olacak? Mars'ta tuzlu su bulunması ne anlama geliyor? 

MARS'TA TUZLU SU BULUNMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Uzmanlar gözlemlerinin uzun süredir konuşulan, Mars'taki belirli yükseltilerden sadece donmuş olarak değil, akar halde de su bulunduğu teorisini desteklediğini belirtiyor.

Karanlık, dar bir damar boyunca akan suların Mars'ın en sıcak aylarında ortaya çıkıp, yılın geri kalanında kaybolduğu saptandı. Tuz, suyun donma sıcaklığını azaltıyor ve uzmanlar bu durumun akarsuların mevsimsel döngüsünü açıkladığını vurguluyor.
Su, yaşamın başlıca gerekliliği olduğu için buluşun geniş bir etkisi olabilir.
Araştırmacılar Mars'ta mikroskobik yaşam olup olmadığını tespit etmek için daha çok araştırma yapılması gerektiğini söylüyor. NASA'nın buluşu, 2006'dan bu yana Mars'ın yörüngesinde dönen aracın sağladığı verilere dayandırılıyor.

ILIMAN AYLARDA GÖRÜLÜYOR

Associated Press'in haberine göre, Mars'ta ılıman aylarda görülen ancak yılın geri kalan bölümünde kaybolan siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğu ortaya çıktı.

DÜNYA BU AÇIKLAMAYI BEKLİYORDU

NASA'nın resmi Twitter hesabından dün atılan "Mars'ın gizemi çözüldü mü?" tweet'inin ardından gözler bugün yapılacak açıklamaya çevrilmişti. NASA, Kızıl Gezegen'e dair 'büyük bir bilimsel bulgunun' açıklanacağını duyurmuştu.

0sh1l_1443507649_0318.jpg

FİLME GÜNLER KALA...

Açıklamanın, 2 Ekim Cuma günü vizyona girecek olan Hollywood yapımı “Marslı” filminin izleyiciyle buluşmasına günler kala yapılması dikkat çekti.

Ridley Scott’ın yönettiği ve Kızıl Gezegen’de mahsur kalan bir astronotun hayatta kalmak için verdiği mücadelenin anlatıldığı filmin başrolünde Matt Damon oynuyor. Film, Andy Weir'in aynı adı taşıyan kitabından beyazperdeye uyarlandı.

YAŞAM BELİRTİSİ

Geçmişte NASA'nın Mars programının başında bulunan Doug McCuistion, "Yeraltında kolayca erişilebilen ve serbestçe akabilen sıvı halde su bulduklarını açıklayacaklarsa, ki bu yıllardır duyduğumuz teorilerden biridir; bu Mars'taki yaşam potansiyeli ve insanların hayatını sürdürebilmesi için büyük bir bulgu olacak" demişti.

Boston Herald'a konuşan McCuistion, "Bu, hem Mars'ta yaşam bulunması hem de insanların bu gezegene gitme sürecini hızlandırması açısından oyunun kurallarını değiştirecek nitelikte bir gelişme olabilir" diye eklemişti.

DONMUŞ HALDE BULUNMUŞTU

Mars yüzeyinde suyun donmuş halde bulunduğu uzun süredir bilinen bir gerçek. Ancak gezegende sıvı halde su olup olmadığı yıllardır sorgulanan bir konu.

2015'in ilk aylarında NASA'nın Mars yüzeyindeki aracı Curiosity, gezegenin yüzeyinde bir tür tuz molekülü olan kalsiyum perklorat bulmuştu. Bu bulgu, Mars yüzeyine yakın yeraltı su kaynakları olabileceği fikrini destekler nitelikteydi.

NASA'dan Mart ayında yapılan açıklamada ise Mars'ta bir dönem Kızıl Gezegen'in yüzeyinin beşte birini kaplayan bir okyanus olduğunu ve bu okyanusun yer yer kilometrelerce derinliğe ulaştığına dair kanıtlar bulunduğu belirtilmişti.

Gezegende sıvı halde su bulunması halinde, Mars'ta yaşamın idame ettirilebileceği yönünde önemli bir adım atılmış olacağı ifade ediliyor.

6k2ns_1443507763_106.jpg

Mars'ta daha öncede cam bulundu

NASA, Mars yüzeyinde cam kalıntıları bulunduğunu açıkladı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'dan yapılan açıklamada çok sayıda kraterde rastlanan cam kalıntılarının örneğin meteoritlerin çarpması sırasında açığa çıkan ısı yoluyla oluştuğu kaydedildi. 

Buluntulara 2006 yılından beri 'Kızıl Gezegen' etrafında dönen Mars Yörünge Keşif Aracı (Reconnaissance Orbiter-MRO) sayesinde ulaşıldığı bildirildi. MRO, gezegen yüzeyinden ışık yansımaları yoluyla ölçümler yapıyor. 

Bilim insanları cam kalıntıları içinde geçmişte Mars'ta yaşam bulunduğuna dair izlerin bulunabileceği umudunu taşıyor. Gelecekte kraterlerde daha ayrıntılı araştırmalar yapılacağı bildirildi.

MARS NEDİR?

Mars veya Merih, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibâren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithâfen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için Kızıl Gezegen de denir. 

İnce bir atmosferi olan Mars gerek Ay'daki gibi meteor kraterlerini, gerekse Dünya'daki gibi volkan, vadi, çöl ve kutup bölgelerini içeren çehresiyle bir yerbenzeri gezegendir. Ayrıca dönme periyodu ve mevsim dönemleri Dünya’nınkine çok benzer. 2 adet uydusu bulunmaktadır.

Mars’taki Olimpos Dağı (Olympus Mons) adı verilen dağ Güneş Sistemi’nde bilinen en yüksek dağ ve Marineris Vadisi (Valles Marineris) adı verilen kanyon en büyük kanyondur. Ayrıca Haziran 2008’de Nature dergisinde yayımlanan üç makalede açıklandığı gibi, Mars’ın kuzey yarımküresinde 10.600 km. uzunluğunda ve 8.500 km. genişliğindeki dev bir meteor kraterinin varlığı saptanmıştır. Bu krater, bugüne kadar keşfedilmiş en büyük meteor kraterinin (Ay'ın güney kutbu kısmındaki Atkien Havzası) dört misli büyüklüğündedir.

Mars, Dünya hariç tutulursa, halen Güneş Sistemi’ndeki gezegenler içinde sıvı su ve yaşam içermesi en muhtemel gezegen olarak görülmektedir. Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter keşif projelerinin radar verileri gerek kutuplarda (Temmuz 2005)gerekse orta bölgelerde (Kasım 2008) geniş miktarlarda su buzlarının var olduğunu ortaya koymuş bulunmaktadır. 31 Temmuz 2008’de Phoenix Mars Lander adlı robotik uzay gemisi Mars toprağının sığ bölgelerindeki su buzlarından örnekler almayı başarmıştır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler