"Maliyetleri düşürmek için..."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşların 2001 krizi dönemi hükümetine tarımsal kesime verilen desteklerin üretim ve verimliliğe yönelik olmayacağının lanse edildiğini belirterek, “Biz bunu külliyen değiştirdik.

"Maliyetleri düşürmek için..."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşların 2001 krizi dönemi hükümetine tarımsal kesime verilen desteklerin üretim ve verimliliğe yönelik olmayacağının lanse edildiğini belirterek, “Biz bunu külliyen değiştirdik. 52 çeşit yeni destek getirdik ama hepsi verimliliği artırmak için. Maliyetleri düşürmek için, kaliteli üretimi artırmak için” dedi.

Bakan Eker, AK Parti Isparta 5. Olağan İl Kongresi’ne katılmak üzere geldiği Isparta’da tarım sektörüne ilişkin Ortak Akıl Toplantısı’na katıldı. Bakan Eker, toplantıda AK Parti hükümetinin bir destekleme politikası olduğunu belirterek, 2001 krizi döneminin hükümetine destek veren IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların Türk hükümetinden verimlilik ve üretime yönelik destek kullanılmaması yönünde taahhüt aldıklarını söyledi. Bakan Eker, "Hükümete geldiğimizde devletin o günkü hükümetinin benimsediği bir politika var. O gün Türkiye bir krizden geçmiş. Türkiye’ye 2001 yılında demişler ki ‘Siz tarıma verdiğiniz desteğin üretim ve verimlilikle ilgisini keseceksiniz. Verdiğiniz destek üretimi artırmak için kullanılmayacak’. Bunların belgeleri bende. Meclis’e de gösterdim. O zamanki bakanların altında imzası var. Biri de hala muhalefette milletvekili. Dünya Bankası’na gönderdikleri taahhüt mektubunu da gördüm. ’Bütün desteklemeleri kaldıracağız ve sadece doğrudan gelir desteği vereceğiz. O da şu dönüm başına tapuda kaydı olan 10 TL ile başlanmış. Ondan sonra ne yaparsan yap’ dediler. Türkiye’ye o krediyi veren Dünya Bankası, IMF’nin istediği de bu. Verimlilik artışı olursa dünyanın başka üreticilerine rakip çıkar. İşin özü bu. Biz bunu külliyen değiştirdik. 52 çeşit yeni destek getirdik ama hepsi verimliliği artırmak için. Maliyetleri düşürmek için, kaliteli üretimi artırmak için. Daha profesyonel, daha modern tarımsal üretimi, hayvansal üretimi nasıl yaparız bütün desteklemelerimizi buna göre yapıyoruz" diye konuştu.

“KOOPERATİF KREDİ FAİZ ÖDEMLERİNDE SINIR YOK”

Cumhuriyet tarihinde en çok kooperatifleri destekleyen hükümetin AK Parti hükümeti olduğunu kaydeden Bakan Eker, şunları söyledi:

"1990 yılında Türkiye tarımsal kalkınma kooperatiflerini destekleme programına başladı. 2002 yılına kadar Isparta 11 bin TL işletme sermayesi almış, kredi almış. 12 yılda Isparta’ya sağlanan destek üç kooperatife. 2003-2014 yılları arasında ise biz 47.4 milyon TL vermişiz. Bu Isparta’ya verdiğimiz önemi gösteriyor. 2 bin aile bundan istifade etmiş. 2015’te yeni bir programa geçtik. Sınırlama olmaksızın bütün faizini biz ödüyoruz, kooperatif ne kadar kurulursa bunların ihtiyacı olan kredi faizsiz olarak alınabilecek. Programa almada sıkıntı yok. Faizini Ziraat Bankası’na biz ödeyeceğiz."

ISPARTA’NIN 2020 TARIM HEDEFİ

Isparta’nın 2015-2020 tarım vizyonuna ilişkin bilgiler veren Bakan Eker, "2020’ye kadar elma üretimi 635 bin tondan 800 bin tona çıkarılacak. Kiraz üretimi 50 bin tona çıkarılacak. Kiraz ihracatı 15 bin tondan 30 bin tona çıkarılacak. 16 bin ton olan kayısı 32 bin tona çıkarılacak. Armut üretimi 300 dekardan 4 bin dekara çıkarılacak. Büyükbaş hayvancılıkla ilgili 2020’ye kadar 86 binden 130 bine yüksek verimli ırk sayısını çıkarmayı hedefliyoruz. Süt üretimini 200 bin tonlara çıkarmıştık. Bunu 300 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Burası turistik merkezlere yakınlığı sebebiyle Isparta’nın konumu bize avantaj sağlıyor. İklimi de müsait, süt üretimini çok geliştirirsek pazarlara ulaştırmamız mümkün. Bunların oranlarının artırılması önemli" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler