Kardeşlik yatırımlarla güçleniyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, dost ve kardeş ülke Türkmenistan'da organize edilen Türkmenistan-Türkiye İş Forumu ile Aşkabat Türk İhraç Ürünleri Fuarının başarıyla gerçekleştiğini belirtti. Halil

Kardeşlik yatırımlarla güçleniyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, dost ve kardeş ülke Türkmenistan'da organize edilen Türkmenistan-Türkiye İş Forumu ile Aşkabat Türk İhraç Ürünleri Fuarının başarıyla gerçekleştiğini belirtti. Halil Avcı, foruma katılan 50 Türk iş adamının yatırım ve iş birliği zeminini güçlendirdiğini, fuarda ise 103 Türk firmasının ürün ve hizmetlerini tanıtarak, yeni bağlantılar kurduğunu vurguladı.

Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, 9-10 Şubat tarihleri arasında DEİK tarafından organize edilen Türk-Türkmen İş Forumu ile Aşkabat Türk İhraç Ürünleri Fuarına, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın katılımının iki ülke arasındaki köklü ekonomik ilişkileri daha da güçlendirdiğini kaydetti. Avcı, iki günlük programda Türkmenistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Yoldaş Şeripov'un refakat ettiği Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'la da görüştüğünü belirtti. Avcı, forum ve fuara Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Şamuhammed Durdiliyev'in de katıldığını ifade etti.

TEKSTİL, MOBİLYA VE İÇECEK SEKTÖRÜNE YOĞUNLAŞILDI

Halil Avcı, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın başkanlığındaki Türk heyetinin tekstil, mobilya, meyve suyu ve gazlı içecek sektörlerinde faaliyet yürüten fabrikalarda incelemelerde bulunduğunu, ikili görüşmeler yaptığını anlattı. Halil Avcı, "25 yıllık süreçte Türk müteahhitleri, Türkmenistan'da toplam değeri 48 milyar dolar olan çok sayıda projeyi başarıyla gerçekleştirdi. İkili ticaret hacmi ise 2015 yılında 2.4 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Türkmenistan'daki Türk yatırımlarının miktarı ise 300 milyon dolara ulaştı. Bu yatırımlar sayesinde 16 bin Türkmen kardeşimizin istihdamı sağlandı" dedi.

TÜRKMENİSTAN GIPTA İLE İZLENİYOR

Türkmenistan'ın girişimciler için çok önemli potansiyele sahip olduğunu dile getiren Halil Avcı, bu ülkenin 2015 yılında yakaladığı yüzde 4'lük büyüme oranıyla tüm dünyanın dikkat çektiğini aktardı. Avcı, "Dost ve kardeş ülke Türkmenistan, Hörmetli Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov'un önderliği ve vizyonunda geliştirilen 2011-2030 döneminde tüm dünyanın gözlerini üzerine çevirdi. Türkmenistan, Sosyo-Ekonomik Kalkınma Ulusal Programı çerçevesinde, ekonomisi sürekli gelişen, her yıl büyüme hızıyla rekorlar kıran, tarafsızlık ilkesiyle, sanayileşme vizyonu ile bölgedeki bir çok ülkenin gıpta ettiği bir konumdadır" diye konuştu.

Bağımsızlığının 26'ncı yılını kutlayan Türkmenistan'da bu yıl 7'ncisi organize edilen Aşkabat Türk İhraç Ürünleri Fuarını da değerlendiren Halil Avcı, fuarda gıda, makine, kimya, inşaat malzemeleri, dayanıklı tüketim malları ve mobilya başta olmak üzere çeşitli sektörlerden 103 firmanın stant açtığını anlattı. Halil Avcı, Ekonomi Bakanı Elitaş'ın stantları tek tek gezdiğini, firma temsilcilerinin bu ülkedeki ticari faaliyetlerinin olumlu ilerlemesinden memnuniyet duyduklarını anlattığını aktardı.

TİCARET HACMİ 2.4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Türkmenistan ile geçen yıl 2.4 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacminde Türk girişimcilerin bu ülkeye 1.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizen Halil Avcı, şunları söyledi:

"Türkmenistan, Türk firmalarının başarıyla çalıştığı, yatırım yaptığı bir ülke. Müteahhitlik firmalarımız Türkmenistan'da konut, altyapı, endüstriyel projeleri yürütüyor. İki ülke arasındaki ticaret rakamları da bu istikrar ve başarıyı yansıtıyor. Bugün sanayi, inşaat, bankacılık, taşımacılık, imalat, hizmet sektörlerinde çok sayıda Türk firması Türkmenistan pazarında faaliyette bulunuyor. Bize bu konularda çalışma yapmamıza ruhsat veren Hörmetli Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov'a şükranlarımızı arz ediyoruz."

DEİK Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, hedefleri yüksek tutup, beraber kol kola, omuz omuza ilerlemekten büyük mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem