Karadeniz'in kullanılmayan arazileri ekonomiye kazandırılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2013 yılında hayata geçirilen "Gelir Getirici Tür Eylem Planı" kapsamında, Doğu Karadeniz'deki kullanılmayan arazilere, aralarında badem, kestane, ceviz ve dutun bulunduğu gelir getirici ağaçlar dikiliyor.

Karadeniz'in kullanılmayan arazileri ekonomiye kazandırılıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2013 yılında hayata geçirilen "Gelir Getirici Tür Eylem Planı" kapsamında, Doğu Karadeniz'deki kullanılmayan arazilere, aralarında badem, kestane, ceviz ve dutun bulunduğu gelir getirici ağaçlar dikiliyor.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, 1 milyon 860 bin hektar alandan sorumlu olduklarını belirterek, bunun 641 bin hektarını ormanların oluşturduğunu söyledi.

Karadeniz'in ormanlık alan bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu dile getiren Döngez, "Ormanlık alanda Türkiye ortalaması yüzde 28, bölgemizde ise yüzde 34'tür. Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü olarak, ormanlık alanımız daha fazla" ifadelerini kullandı.


Döngez, Karadenizlilerin de yeşil alan ve ağaçlandırma konusunda duyarlı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karadenizli yeşili seviyor. Karadeniz de yeşili ve insanıyla özdeşleşmiş bir bölgedir. Orman Bölge Müdürlüğü olarak fidan dağıtımı yapmaktayız. Halkımız buna da çok özen gösteriyor. Fidanlarımız büyük bir ilgiyle dağıtılıyor. Bu kadar yeşil bir bölgede halkımız yine fidanı toprakla buluşturmak için birbiriyle yarışıyor. Bu da bizim için oldukça sevindirici bir durum. Karadeniz insanının, yeşile ve ormanlara ne kadar değer verdiğini bir kez daha görmüş oluyoruz."

Doğu Karadeniz'de kullanılmayan alanların olduğunu anlatan Döngez, "Bu kapsamda da Orman ve Su İşleri Bakanlığımızca hayata geçirilen 'Gelir Getirici Tür Eylem Planı' var. Biz de Orman Genel Müdürlüğüne bağlı Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü olarak, bölgemizde kadastronun yüzde 90'ını tamamlamış durumdayız. Bu kadastro sonucunda da devlete kalan alanlarımızdan gene vatandaşlarımızın yararlanması için gelir getirici türlerle ağaçlandırma çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.


Döngez, gelir getirici türlerin dikiminde bölgenin meteorolojik şartlarını da göz önünde bulundurduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gelir getirici türlerin bakımları ve dikimi meyve verene kadar Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta. Gelir getirdikten sonra da ağaçlandırma yaptığımız alanları vatandaşlarımıza devredeceğiz. Vatandaşlarımız da gelir getirici türlerin bakımları ve gelir getiren türlerin satılmasıyla alakalı faaliyetleri yapacaklar. Amacımız atıl vaziyette olan alanların ekonomiye kazandırılması ve aynı zamanda vatandaşla ihtilaflı olan devlet arazilerinin de ekonomiye katkı getirecek şekilde bu ihtilafı giderecek politika izlemek."

Dikimlerin yıl yıl değiştiğini de belirten Döngez, "Doğu Karadeniz'de bu yıl badem, kestane, likapa, mavi yemiş, ceviz ve dut dikimlerimiz var. Bölgemizde bunlarla ilgili gelir getirici ağaçlandırma yapıyoruz. Bu yıl 369 hektarda bu çalışmayı gerçekleştireceğiz. Yeni dikimler dışında bakım çalışmalarımızı da sürdürüyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler