Kaçak elektrik 3 ayda nasıl azaldı?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, elektrik dağıtım tesislerinde özelleştirmenin sonuçlarının alınmaya başladığını belirterek, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özel sektöre fiili tesliminin Temmuz’da yapıldığını son 3 ayda bölg

Kaçak elektrik 3 ayda nasıl azaldı?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, elektrik dağıtım tesislerinde özelleştirmenin sonuçlarının alınmaya başladığını belirterek, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özel sektöre fiili tesliminin Temmuz’da yapıldığını son 3 ayda bölgede kayıp kaçakta 3 puanlık düşüş yaşandığını söyledi. Vangölü Elektrik Dağıtım bölgesinde elektrikte kayıp-kaçak oranı yüzde 53’ten yüzde 50’ye indi.

Vatan Gazetesi’nden Ufuk Şanlı’nın haberine göre, yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik tüketilen Vangölü Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde 1.3 milyar kilovatın parası tahsil edilebiliyordu. Özel sektör sayesinde tahsil edilen tutar 1.4 milyara yükselmiş oldu.

Biraz vakit alacak

Köktaş, doğalgazda görülen müşteri memnuniyetin elektrikte yaşanmadığı eleştirilerini, “Elektrikte 34 milyon adet aboneyi konuşuyoruz. Elektrikte, var olan yanlışı düzeltmek vakit alacak. Elektrik tarifelerini 2-3 katına çıkarıp bütün parayı 2 yılda toplayıp yatırım için kullanarak da bunu yapabilirsiniz. Ama bu hakkaniyetli bir davranış olmaz” dedi. Köktaş, elektrik ve doğalgaz sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Köktaş, 81 ilden 71’inde doğalgaz kullanıldığını, (büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu’da bulunan) 10 ile daha şehiriçi doğalgaz dağıtım ağı kurulması için Kasım ayı içinde peyderpey ihaleye çıkacaklarını söyledi.

Köktaş, bu illerin bazılarında daha önce açılan ihalelerin teklif gelmemesi nedeniyle iptal edildiğini anımsatarak, bu isteksizliğin tahsilat kaygısından kaynaklanmadığını kaydetti. Köktaş, şöyle konuştu:

Çalışmalar sona geliyor

“Yatırımcıda, ‘Ben altyapı yatırımıma karşılık aboneden paramı alamam’ endişesi şu anda yok. Adıyaman, Batman, Şanlıurfa gibi illerimizde zaten doğalgaz kullanılıyor ve tahsilat sorunumuz yok. Doğalgaz, su ve elektrik gibi değil. İmar planları, şehir altyapısı ve teknik altyapıların tamamlanması durumunda o bölgeye götürülebilecek bir unsurdur. İmar planı olmayan bir yerde imar geçtikten sonra ne olacağını bilemeyeceğimiz için zor olur. Bu yüzden bazı iller için sıkıntı var. Doğalgazda, 71 ilde ödeme alışkanlığı açısından hiçbir sorun yok.”

Köktaş, nüfusu 10 binin üzerinde olan yerleşim birimlerine şehiriçi doğalgaz alt yapısının kurulmasıyla ilgili çalışmalarda sona gelindiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem