İstihbarat başlasın, istihbarat bitirsin!

Cenap Serdar'dan önemli açıklamalar

İstihbarat başlasın, istihbarat bitirsin!
Haber61.net köşe yazarı Trabzonlu hemşehrimiz Cenap Serdar Karadenizde Sonnokta gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Cenap Serdar'ın o açıklamaları...

Serdar istihbarat konusunda çarpıcı önerilerde bulunarak ‘istihbarat kompozisyon gibi olmalı. Yeni düzenleme ile tespit takip gibi sonuca da gidilmeli dedi’ dedi.

***

Türkiye, terör ile mücadelede çok zorlu ve kritik bir süreçten geçiyor..

Son olarak İstanbul Atatürk Havalimanı’na yapılan hain saldırı sonrası‘Acaba istihbarat zafiyeti mi var?’ soruları  tartışma gündemine oturmuştu.Şehirlerimizdeki her hain saldırı sonrası, aynı sorular hep gündeme gelmiyor değil!..

Ama perde arkasında hiç kuşkusuz onlarca, yüzlerce hain saldırı hazırlığı, alınan istihbaratlar sayesinde isimsiz kahramanlar tarafından önlenmiştir.

Bunun altını da önemle çizelim..

Dünyada güvenlik anlamında en zor iş terör örgütleri ile mücadele olduğunu söylemek zor değil. 

Yine de ‘Daha iyi  mücadele nasıl olur’ sorusuna  cevap aramak gerekiyor..

İşte bu noktada Ankara’da önemli bir emekli terör uzmanı dostumuz Cenap Serdar ile sohbet ederken İstanbul’daki saldırıda istihbarat zafiyeti var mı yok mu? Neler yapılmalıydı sorularına cevap aradık..

Çok önemli öneri ve bilgilerle karşımıza çıktı..

GİRİŞ GELİME VE SONUÇ…

Serdar, İstihbarat’ta görevlendirme ve yetki anlamında bir takım değişikliklerin olması gerektiğinin altını çizerken, “İstihbarat; giriş, gelişme ve sonuç şeklinde bir nevi kompozisyon gibi olmalı. İstihbarata  elde ettiği bilgiyi  görevi gereği güvenlik güçlerine pas atmak yerine acil hallerde direkt sonuca  gidebilmeli yolu açılmalı  ”diyerek bakın neler söylüyor..

“Terör ile mücadele konusunda istihbaratta tespit etme, izleme, değerlendirme gibi sonuçlandırma birimleri de mutlaka kanuni düzenleme ile kurulmalı. Çünkü İstihbarat bilgiyi alıyor, takip edip sürdürüyor bir müddet sonra ise bu bilgileri sonuca gidilebilmesi için, güvenlik güçleri ile paylaşıyor. Ama o bilgi oraya gittiği zaman acaba o heyecan o insanların içinde oluyor mu? Çünkü olayın tam içinde olmamış. Olayı başından bu yana takip eden istihbaratçının içindeki duygu ve heyecan çok yüksek seviyede.

HEYECAN KABOLMASI…

 Ama o dozaj aşağı düştüğü zaman, heyecan kaybı olması mümkün. O nedenle oluşturulacak özel birimlerle İstihbarat içerisinde sonuç bölümü mutlaka olmak zorundadır. Yani sonuca da istihbaratı gitmeli. Sonuca gidecek birim istihbarat servisinin içinde istihdam edilmeli. Bu birim haber almayı ve değerlendirmeyi iyi bilecek,  hem ani karar verme yetkisine sahip olacak hem de uygulamayı yani icrayı kendisi yapacak. Gerek gördü mü anında indirecek. Yani kompozisyon gibi giriş, gelişme ile birlikte sonucu da yazacak. Bu konuda kanuni düzenleme yapılıp istihbarat içerisinde özel bir birim inşa edilmeli.”

BİR DAHA ORAYA GİDER Mİ?

Serdar hain saldırılar sonrası olay yerlerinde geleceğe dönük alınan önlemler konusunda da ilginç sözler söylüyor. “Saldırı oldu. Hemen ‘maskeli özel harekâtçılar önlem aldı’ deniyor. Ya terörist enayi mi, bir daha oraya gider mi? Uyumaya bırakır bölgeyi. 3 ay sonra aynı yere bir saldırı daha yapar, o zaman ne oluruz? Kanserli bölgeyi temizleyip atıyoruz ama kalıcı kesin çözümler üretmiyoruz. Kanser geri gelmesin diye steril etmiyoruz. Önleyici tedbirler almıyoruz. Bu sefer kanser geri gelmeye başlıyor..

İSTEDİĞİN KADAR ÖNLEM AL..

Sen havalimanının içinde istediğin kadar güvenlik önlemi al, başarılı olamazsın. Havalimanları etrafına bu adamları sokmayacaksın. Adam havalimanına girdikten sonra istediğin kadar takip et. Vursan ne olur, adam zaten ölmeye gelmiş oraya. Teröristi eylem yerine sokmayacaksın. Eylem yapılan yerlere dikkat et. Nereye girmişlerse patlatıyorlar. Canlı bomba eylem alanına girdiği anda işini yapar geri dönmez. O kendini patlattı mı görevini yapmış sayıyor kendini’

NEDEN BİZİM İNSANIMIZ DA…

Terör ile mücadelede istihbarat noktasında halkın desteğinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu söylüyor Serdar.   Söylerken dikkat çeken sözler kullanıyor.

“Bakın Avrupa ülkelerinde insanlar bizim insanımıza göre terör konusunda daha duyarlı. Neden bizim insanımızda polis korkusu var. Bilgi verirsem acaba başıma bir şey gelir mi diye. Bu yönde halkın çok daha iyi bilinçlendirilmeye ihtiyacı var. Bakın İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısını yapan canlı bombaların oturduğu apartmana gidiliyor. Kadın diyor ki ‘Gürültüden bıktım. Sürekli tık tık vuruyorlardı, şüphelenmiştik.’ Su tamircisi ‘Evde tamirat yaptım, işim bitince adam beni ta sokak kapısına kadar yolcu edip bıraktı’ diyerek şüphelendiğini söylüyor.   Bunların hepsi şüpheli durum değil mi? Peki niye aramadılar güvenlik güçlerini? Çünkü vatandaş aradığı zaman başına bela geleceğini sanıyor. Yani korkuyor.  İşte bu ülkede önce bunları düzeltmemiz lazım.

EĞER DOĞRU ÇIKARSA…

 Düzeltelim ki vatandaş duyarlı olsun. Böyle bir şey gördüğü zaman anında ihbar etsin. Vatandaş şunu bilecek. ‘Kardeşim ben söyleyeyim, en azından doğru çıkarsa bir sürü insanın hayatını kurtarırım. Olmazsa da kimse bana nasıl olsa bir şey diyemez.’ İşte  bu güven verilmeli. Adamlar 20 gün binada kalıyor bir kişi de çıkıp demiyor ki, ey polis bu binada böyle birileri var. Ayrıca hainler, 20 gün havalimanında tespit çalışmaları yapmışlar. Orada güzel bir kamera sistemi olsa, bir insan aynı yerde 20 gün üst üste görüldüğü zaman yüz eşleştirme kendini ikaz etmeli. Türkiye’nin bu sistemi yapacak gücü var.”

İSTİHBARAT UYARILARI…

‘IŞİD’in Türkiye’de kampları olduğu yönünde devletin bu kamplara göz yumduğu söyleniyor ‘ şeklinde iddialar var dediğimizde Serdar’ın cevabı sert oluyor..

“Bu düşüncelere katılmak asla mümkün değil. Devlet hiçbir terörist gruba göz yummaz.  Kesinlikle palavra. IŞİD’e zamanında göz yumdu şeklinde Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a saldırılması da çirkin. Siyaset yapacağız diye ülkenin milli birliği ve beraberliğinin altına dinamit koymaya çalışmak en büyük ihanettir. Görüldü ki bu paralel yapı, ülkenin anasını ağlattı.

ZAFİYETE DÜŞÜRDÜLER…

Yıllarca bizi uyuttular. Bu ülkeyi güvenlik anlamında zafiyete bunlar düşürdü. İstihbaratın uyarıları o dönem dikkate alınmadı. Bakın paralel yapı ile mücadelede eski Genelkurmay Başkanı İlker Paşa’nın (Başbuğ) bir demeci çok önemliydi. Ne demişti.‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan başka kimse paralel yapı ile mücadele edemezdi.’

O nedenle hem terör ile hem de paralel yapı ile mücadele Cumhurbaşkanın iradesi son derece doğru.

BASİT ŞEYLERİ GÖZDEN KAÇIRISAN…

Serdar 2010 yılında kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na getirerek bakın neler söylüyor. “Sen böyle bir müsteşarlıksan halkı teröre karşı bilinçlendirmek zorundasın. Bunu belki yapıyorsun ama etkin bir şekilde yapmalısın. 100 kişi çalıştırıyorsan, halkı daha iyi bilinçlendirmek için bin kişi çalıştır. Devletin parası mı yok. Biz terör bölgesiyiz, bunu artık kabul etmek zorundayız. Bütün örgütlerin hedefi biziz. Bu örgütlerle savaşmak için yeni yeni oluşumlar kurmak zorundayız. Hem teknoloji anlamında hem de insan anlamında yenilenmeliyiz. Biz bunları yapmadığımız sürece çakılırız. Kimse kusura bakmasın.

ÇALIŞMALAR BAŞLAMALI

 Ar-Ge’lerimiz çalışmalı. Basit şeyleri gözden kaçırırsan, çok büyük olaylarla müdahale edemezsin. Bu kadar basit. Bunlar yapılırsa terör tamamen biter mi hayır. Terör dünyada hiçbir zaman bitmez. Dünyanın her tarafında terör var. Ama en azından minimize edebilirsin terörü. Halkın desteği özellikle istihbarat noktasında kaçınılmaz bir gerçektir. Mutlaka ama mutlaka olmalıdır.

 HEDEF ÜLKE OLMUŞSUNUZ…

Serdar ile sohbetimizi noktalarken Türkiye’nin önemi noktasında şunları söylüyor…

“Türkiye gelişen, büyüyen bir ülke. Mutlaka bu hazmedilemeyecektir. Öyle de oluyor. Baktığımızda tarihin derinliklerinden beri hep hedef ülke olmuşuz. Üzerimize her türlü oyunlar oynanmış. Türkiye’nin bugün hedef ülke haline gelmesinin nedeni artık kullanılamayan bir ülke olmasıdır. Türkiye’nin bağımsız olması hem Batı’nın hem de süper güçlerinin işine gelmez. Terör saldırılarının arka planı işte budur.

İÇ SİYASET MALZEME…

O nedenle diyorum ki terör ile mücadele iç siyasete malzeme olmamalı. Dayanışması olur. TBMM bu noktada ülkenin aynası olmak zorundadır. Herkes aklını başına toplasın. Son günlerde hoşuma giden  çok güzel  bir söz var. ’Siyasi görüşünüz ne olursa olsun ortak kaygınız vatan olsun’ İşte bu  millet için sözün bittiği yer budur. Bu söz herkesin hafızasına kazınmalı diyorum. Terör ile  mücadele eden askerinden polisine, istihbaratına kadar herkese  minnettarız. Çünkü onlar birer kahraman’

SOKAK HENTBOLU…

Uzun yıllar Başbakanlıkta terör uzmanı olarak görev yapmış, kendini vatanına milletine ve bayrağına adamış Cenap Serdar’ın sözleri böyle.. Bakın Serdar bugünlerde Hentbol Federasyonu Başkanlığı’na adaylığını koyarken en önemli projesi  ne?

Doğu ve  Güneydoğu’daki binlerce çocuğu terörden uzak tutup, kötü alışkanlıklardan korumak için ‘sokak hentbolu’  şampiyonası..

Şampiyon olanları Türkiye'nin huzuruna çıkarmak..

Diyor ki “Ülkemizin Doğu ve Güneydoğusu için bütün federasyon başkanlarına da büyük görevler düşüyor. O bölgedeki gençlerimizin, çocuklarımızın dağlara çıkmaması için uğraş verip projeler üretmeliyiz. Hentbolda Diyarbakır’dan Mardin’e, Hakkari’ye, Şırnak’a ve Van’a kadar sokak hentbolu şampiyonası yapacağız..”

***

Ne söylenir..

Vatan sevdası böyle..

Helal olsun..
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler