İşte Muhteşem Yüzyılda'ki Pargalı'nın Mezarı...

 Kanuni Sultan Süleyman'ın hem sadrazamı hem de en iyi dostu olan Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa'nın mezarı görenleri hayrete düşürüyor... Kanuni Sultan Süleyman’ın en yakın dostu olan, 13 yıl boyunca Veziriazamlık görevini yürüten ve en görkemli döneminde

İşte Muhteşem Yüzyılda'ki Pargalı'nın Mezarı...

 Kanuni Sultan Süleyman'ın hem sadrazamı hem de en iyi dostu olan Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa'nın mezarı görenleri hayrete düşürüyor...

 
Kanuni Sultan Süleyman’ın en yakın dostu olan, 13 yıl boyunca Veziriazamlık görevini yürüten ve en görkemli dönemindeyken hayata gözlerini yuman Pargalı İbrahim Paşa’nın kabri, harap haliyle görenleri şok ediyor. Vatandaşlar, yetkililerin hala harekete geçmemesini de eleştiriyor.
 
Osmanlı Devleti’nin en önemli devlet adamlarından biri olmasına rağmen son dönemde yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisiyle günümüzde gündeme gelen Pargalı İbrahim Paşa, kabrinin ilgisizlikten harabe halinde olmasıyla tartışılmaya devam ediyor. Dizideki ölüm sahnelerinden sonra sıkça ziyaret edilir hale gelen İstanbul Fındıklı’daki kabri, o dönemde bakımsızlıktan dolayı harabe haliyle haberlere konu olmuştu. Geçen onca güne rağmen yetkililerin tabela asmak dışında ciddi anlamda harekete geçmemiş olması ise vatandaşları üzüyor. Klimaların gölgesinde kalan Canfeda Haziresi’nin içler acısı duruma isyan eden vatandaşlar, bir diziyle gündeme gelince sadece mezarlığa tabela eklenmesinin ve üzerindeki yabani otlarının dahi sökülmemesinin komedi olduğunu ifade etti. Büyük bir Osmanlı Veziriazamı’nın en azından düzgün bir mezar taşı ve çevre düzenlemesini hak ettiğini söyleyen bölge sakinleri, yetkililerin görevlerini ciddi anlamda yerine getirmesini istedi.
 
PARGALI İBRAHİM PAŞA KİMDİR?
 
Bugün Yunanistan’da kalan Parga yakınlarındaki bir köyde doğan İbrahim Paşa, 6 yaşında korsanlar tarafından kaçırılarak Manisa’da dul bir kadına satıldı. Manisa’da sancakbeyi olan Şehzade Süleyman’la tanışarak iyi bir arkadaşlık kurdu. Sultan Süleyman’ın maiyetinden idamına kadar geçirdiği yıllar boyunca onun yakın arkadaşı ve danışmanı oldu. Süleyman padişah olduktan sonra onunla birlikte İstanbul’a geldi ve Osmanlı Devleti’nde Sadrazamlık, Anadolu ve Rumeli Beylerbeylikleri ve Seraskerlik dahil olmak üzere en üst düzeylerdeki görevlerde bulundu. Belgrad’ın fethinde, Rodos seferine katıldıktan sonra 1523′te sadrazamlığa getirildi. Mısır’da asayişi sağlamakla görevlendirildi ve kendisine Mısır Beylerbeyi unvanı verildi. Bu esnada Mısır’da pek çok ıslahat gerçekleştirdi. Macaristan seferine katıldı ve Mohaç Savaşı’nın kazanılmasında önemli rol oynadı. Avusturya İmparatoru’nu Osmanlı sadrazamına eşit sayan 1533 tarihli İstanbul Antlaşması’nın müzakerelerini bizzat yürüttü. Osmanlı İmparatorluğu’nun o dönemde bilinen dünyayı şekillendiren üstün dış politikasının kontrolü tamamen İbrahim Paşa’nın elindedir.
 
İktidar hırsıyla padişahtan kendisini soğutmaya başlamıştır. 1536 yılında gücünden kaygılanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile öldürüldüğü iddia edilmektedir. Ayrıca Makbul İbrahim Paşa’nın Hürrem Sultan’ın oğlu olmayan Şehzade Mustafa’yı desteklemesinden dolayı ölümünde Hürrem Sultan’ın da büyük bir rol oynadığı rivayet edilir. İbrahim Paşa, Fransızlara verilecek olan kapitülasyonlarla ilgili çalışmalarını yürütürken, 14-15 Mart gecesi iftar için saraya davet edildi. İftardan sonra dört dilsiz cellat tarafından boğuldu. Daha önce Makbul olarak anılırken, ölümünden sonra Maktul olarak anıldı.
 
Sitemizde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapılmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve tüm içerikler ancak ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili yasal yollara başvurulacaktır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem