İşte Kardelen olma nedenleri

Karabük Üniversitesi'nde 1914 yılında Sarıkamış'ta donarak ölen 90 bin şehidin yaşadıkları zorluklar ve Kurtuluş Savaşı'nın nasıl kazanıldığı anlatıldı.Prof. Dr. Bingür Sönmez, şehtilerle ilgili ilginç bir açıklama yaptı.Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı

İşte Kardelen olma nedenleri

Karabük Üniversitesi'nde 1914 yılında Sarıkamış'ta donarak ölen 90 bin şehidin yaşadıkları zorluklar ve Kurtuluş Savaşı'nın nasıl kazanıldığı anlatıldı.

Prof. Dr. Bingür Sönmez, şehtilerle ilgili ilginç bir açıklama yaptı.Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Salonu'ndaki konferansında, geleceğin emanet edileceği çocuklara özellikle 1912-1938 arasındaki tarihin çok iyi öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr Sönmez, Sarıkamış'ta şehit olan askerlerin Rus askerlerine değil, dondurucu soğuğa yenildiğini ama, Rus ordusunun o zamanlar bunu bir propaganda aleti olarak kullandıklarını belirtti. Konuşmasını Rus Devlet arşivlerinden elde ettiği görüntüler ve slaytlarla sunan Prof. Dr Sönmez şunşarı söyledi; "Gençler 100 yıldır bir gerçek var, Dünya'nın geleceği Ortadoğu'dur, Türkiye'dir, Mezopotanya'dır. 2 gün Sarıkamış'ı vermemek için direnen askerlerimiz soğuğa yenik düşmüşlerdir. 4 ay karın altında kalan şehitlerimiz kar eridikten sonra bir kardelen gibi gün ışığına çıktılar. Onun için Sarıkamış şehitlerinin simgesi kardelendir. Bugün 23 bin şehidimizin yerini biliyoruz. Onları ziyarete açmak için çalışıyoruz. 40 yıldır Sarıkamış unutulmadı, çünkü onda ağıt var, anaların göz yaşı var. Gençler o zamanlar Sarıkamış'ta şehitler için yazılan 15 yaşında cepheye giden çocuklarımız için söylenen "Hey 15'li 15'li Tokat yolları taşlı" ağıtı bugün düğünlerimizde oyun havası olarak söyleniyor, buna izin vermeyin. Sarıkamış olayını sanki Ruslar savaşı kazanmış gibi yıllarca propaganda olarak kullanmışlardır. İlkokuldan üniversiteye kitaplarımız, Türk ve dünya tarihinden savaşlarla dolu. Çocuklarımıza savaşın tarihi, tarafları ve sonucu haricinde hiçbir şey anlatılmıyor. Bir askerin cephede ne hissettiğini ve yaşadığını bilmez, cephe gerisinde yaşananlar hakkında fikrimiz olmazsa, savaş sözcüğü bizim için daima ve sadece bir sözcük olarak kalır. Oysa çocuklarımız savaşın ne olduğunu bilmeli ki barışın değerini kavrayabilsinler. Ortaya Sarıkamış Harekatı'nın bilinmeyen öyküsü çıktı. Üstlendiğimiz görev, ulusal kimliğin bilinçlenmesinde büyük rol oynayan Sarıkamış Harekatı'ndan alınacak dersleri gençliğe aktarmaktır. Bu harekatı uzun çabalarımız sayesinde Genelkurmay arşivlerine sokabildik. Düne kadar bilinmeyen Sarıkamış harekatını yazdığımız kitap, elde ettiğimiz belgeler, yaptığımız etkinliklerle ve şehitliklerimizin anısına yapılan şehitliklerle gündeme taşıdık ve unutulmamasını sağladık" dedi.

Konferansın ardından Sönmez'in, Sarıkamış ile ilgili kitaplar ve belgesel CD'si hediye ettiği Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal da Safranbolu evi maketi, Safranbolu'nun gece çekilmiş fotoğrafını ve KBÜ'yü tanıtıcı materyallerin bulunduğu hediye paketini takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem