IŞİD davasında 4 tutuklu sanığa tahliye kararı

Terör örgütü IŞİD'in Türkiye'deki yapılanmasına ilişkin davada mahkeme 11 tutuklu sanıktan 4'ünün tahliyesine karar verdi. Mahkeme Ebu Hanzala kod adı ile bilinen Halis Bayancuk'un tutukluluk halinin devamına hükmetti. Terör örgütü IŞİD'in Türkiye'deki ya

IŞİD davasında 4 tutuklu sanığa tahliye kararı

Terör örgütü IŞİD'in Türkiye'deki yapılanmasına ilişkin davada mahkeme 11 tutuklu sanıktan 4'ünün tahliyesine karar verdi. Mahkeme Ebu Hanzala kod adı ile bilinen Halis Bayancuk'un tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Terör örgütü IŞİD'in Türkiye'deki yapılanmasına ilişkin İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülmeye başlanan duruşma, bugün sanıkların ifadelerinin alınmasıyla tamamlandı. 11'i tutuklu 96 sanıklı davanın bugünkü duruşmasına Ebu Hanzala kod adı ile bilinen Halis Bayancuk dün ifadesinin alındığı gerekçesiyle katılmadı.

Duruşmada söz alan Halis Bayacuk'un avukatı Emre Bal, müvekkilinin IŞİD dosyasında örgüt üyesi, El kaide dosyasında ise örgüt yöneticisi olduğunu söyleyerek bu iki dosyanın da birleştirildiğini hatırlattı.

Dosyaların ayrılmasını isteyen avukat Bal, "Bir kişi hem IŞİD'in hem de El Kaide'nin üyesi olamaz. Bu iki örgütte herkes tarafından biliniyor ve Suriye'de birbirleriyle çatışıyor. Müvekkilimin hiçbir terör örgütüyle ve üyesiyle ilişkisi yoktur. Hiçbir silahlı mücadeleyi desteklememektedir "dedi.

Müvekkili Bayancuk'un Tevhid dergisinde 2014 yılı Temmuz ayı sayısında kaleme aldığı yazıyı mahkemeye delil olarak sunan avukat Bal, bu yazıda hem İŞID'i hem de El Kaide'yi eleştiren yazılarının bulunduğunu söyledi.

BAYANCUK DEFALARCA TUTUKLANDIKTAN 1'ER YIL SONRA SERBEST KALDI

Avukat Bal, müvekkili Bayancuk'un Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dosyada bulunan gizli soruşturma belgesini de mahkemeye sunarak, "Bu belgede, Bayancuk'un IŞİD'e karşı mesafeli açıklamalarının radikal unsurları rahatsız ettiği söylenmiştir. Eğer somut bir kanıt isteniyorsa bundan daha somutu yoktur. Bu emniyet tarafından mahkemeye gönderilmiş bir belgedir. Müvekkilim 2008 yılından bu yana Türkiye'de gerçekleştirilen eylemlerden sonra sürekli gözaltına alındı. Her seferinde de 1 yıl cezaevinde yattıktan sonra serbest bırakıldı. Müvekilim inanç ve düşüncesi nedeniyle yargılanıyor" diye konuştu.

4 SANIĞA TAHLİYE

Avukat Bal, müvekkilinin kaçma şüphesinin bulunmadığını kaydederek, tahliye talebinde bulundu. Duruşmada savunma yapan diğer sanıklar ve avukatları da suçlamaları reddederek beraatlerini istediler. Savunmalarının tamamlanmasının ardından mahkeme duruşmaya ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme tutuklu sanıklardan İbrahim Görgöz, Emre Alımcı, Hasan Çalık ve Zeki Murat Sakarya'nın, ifadelerinin alınmış oluşu, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süreyi dikkate alarak tahliyelerine hükmetti.

HALİS BAYANCUK'UN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Hakkında yakalama emri bulunan 17 sanığın yakalama kararlarının devamına hükmeden mahkeme, iddianame tebliğ edilemeyen sanıklar hakkında da yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Aralarında Halis Bayacuk'un da bulunduğu 7 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme duruşmayı 24 Mart'a erteledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem