Hamsi işlenince ihracat katlandı

Avrupa ülkelerine işlenmiş hamsi ihracatının yüzde 33 oranında artış gösterdiği belirtildi.    Av sezonunun bitimine sayılı günler kala denizlerden çıkan balık miktarında düşüş yaşansa da ismi Karadeniz ile özdeşleşen hamsinin ihracatı yüz güldürüyor. Öze

Hamsi işlenince ihracat katlandı
Avrupa ülkelerine işlenmiş hamsi ihracatının yüzde 33 oranında artış gösterdiği belirtildi. 
 
Av sezonunun bitimine sayılı günler kala denizlerden çıkan balık miktarında düşüş yaşansa da ismi Karadeniz ile özdeşleşen hamsinin ihracatı yüz güldürüyor. Özellikle işlenmiş hamsiye Avrupalılar büyük ilgi gösteriyor.
 
Konuyla ilgili bilgi veren Karadenizli İşadamları Derneği (KAİAD) Başkanı Murat Camadan, 200-300 gramlık işlenmiş ve paketlenmiş hamsi ihracatının geçen yıla göre miktar bazında yüzde 33, değer bazında ise yüzde 25 arttığını söyledi.
 
Tütsülenmiş, şekerli ve zeytinli gibi işlenmiş hamsinin Avrupalılar tarafından oldukça beğenildiğini belirten Camadan “2014-2015 sezonunda 12 ülkeye yapılan 629 bin 266 kilogram işlenmiş hamsi ihracatından 3 milyon 466 bin 777 dolar gelir sağlanmıştı. Bu yıl ise 13 ülkeye 837 bin 401 kilogram işlenmiş hamsi gönderdik. Bunun karşılığında ise 4 milyon 323 bin 155 dolar kazandık" diye konuştu.
 
ALMANYA, BELÇİKA VE FRANSA İHRACATTA LİDER
 
Toplam hamsi ihracatının da artış gösterdiğini belirten Camadan, “Hamsi ihracatı 2015-2016 av sezonunda, önceki sezona göre miktar bazında yüzde 16,4, değer bazında ise yüzde 14,3 artmıştır. Hamsi ihraç edilen ülkeler içinde ilk üç sırada Almanya, Belçika ve Fransa'nın yer almaktadır. Bir önceki sezonda ihracat yapılmayan Avustralya, Lübnan, Kanada, Özbekistan, Ürdün, Bosna Hersek ve Bulgaristan'a bu sezon hamsi ihracatı gerçekleştirildi. Hamsi ihracatının bir önceki sezona göre miktar bazında en fazla artış gösterdiği ülkeler ise yüzde 403 ile Kırgızistan, yüzde 248 ile İtalya, yüzde 205 artışla İsviçre oldu” şeklinde konuştu.
 
Türkiye’nin yaklaşık 100 ülkeye su ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini, bu alanda pazarların AB ve Ortadoğu ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri olduğunu, Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinin ise yeni pazarlar olarak ortaya çıktığını söyleyen Murat Camadan, “1 Eylül 2014 ve 10 Mart 2015 tarihleri arasında, 1 milyon 288 bin 491 kilogram olarak gerçekleşen ihracatın karşılığında 5 milyon bin 125 dolar gelir sağlanmıştı. Türkiye, bu yılın aynı döneminde ise ihraç ettiği 1 milyon 499 bin 967 kilogram hamsi karşılığında 5 milyon 718 bin 886 dolar gelir elde etti" dedi.
 
"HAMSİ YAĞI RESİM YAPIMINDA BİLE KULLANILIYOR"
 
“Hamsi için bir diğer önemli konuda sezonda yok pahasına tüketilen hamsinin çok değerli bir balıkyağı kaynağı olmasıdır” diyen Camadan “Hamsiden elde edilen ham yağ dünyaca ünlü balıkyağı firmalarınca işlenerek besin takviyesi haline getiriliyor. Hamsi balığının ürediği ve çıktığı yer Karadeniz. Bu nedenle Türkiye hamsinin önemli üretim alanlarından biri. Hamsi, eti ve yağıyla oldukça değerli bir besin. Bugün balıkyağı endüstrisinde ‘softgel’ olarak adlandırılan ambalajlar içinde ‘eczacılık’ standardında en ekonomik balıkyağını hamsi veriyor. Hamsi yağının besin endüstrisi dışında kullanıldığı alanların başında ise resim yapımında kullanılan kaliteli yağlı boyaların kullanımı geliyor. Bu yağlar ‘koku alma’ işlemine tabi tutuluyor. Ayrıca çok miktarda sabun endüstrisinde ve mineral yağlarla karıştırılarak makineyağı olarak da kullanılıyor. Hamsi yağı deri kösele endüstrisinin de temel girdilerinden. Şimdi hamsi yağı yalnız insanlara değil, evcil hayvanlara da takviye besin maddesi olarak veriliyor. Hamsi yağı 10 ülkeye ihraç ediliyor, aralarında balık yağ sektörünün merkezi konumundaki Peru'nun da bulunduğu 10 ülkeye gönderiliyor. En fazla hamsi yağı yapılan ülkeler Norveç, Hollanda, Fransa, İngiltere, Yunanistan ve Danimarka olarak sıralanıyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem