Hacısalihoğlu: “Turizm ile ilgili sürekli toplantılar olacak“

Trabzon’a ikinci üniversite ve yatırım adası projeleri için Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’a teşekkür etti.

Hacısalihoğlu: “Turizm ile ilgili sürekli toplantılar olacak“
Trabzon’a ikinci üniversite ve yatırım adası projeleri için Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’a teşekkür etti. Meclis toplantısında yaptığı konuşmada Hacısaliholğu her iki projenin Trabzon’un birer özlemleri olduğunun altını çizdi.

Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında toplanan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi mart ayı toplantısını tamamladı.  Yönetim kurulunun Mart ayı faaliyetleri hakkında meclise bilgi vermesinin ardından Başkanı Eren meclis bugünlerdeki tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dilediklerini, ailelerine başsağlığı, hepimizin ve ülkemizin başı sağ olsun temennisinde bulunarak “İnşallah bunlar son olur diye de temenni ediyoruz.” dedi.

Son zamanlarda terör olaylarında sadece kendi ülkemizde değil bütün dünyada artış olduğunu belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Bu terör olaylarının ne dili, ne dini , ne ırkı bunun hiçbir şeyi yok!  Bu apayrı bir tarzda gelişen ve bütün dünyanın başına bela olan bir olay ve bunu her zaman lanetlemekte yarar var. Ülkemizde sürekli terör olayları devam ederken  bir çok şehitler veriyoruz. Tüm şehitlerimize tanrıdan rahmet diliyoruz. Yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Aslında bu şehitler hepimizin yakınıdır. Hepimizin başı sağolsun. Dileriz ki tüm dünyada bu terör olayları dünyanın ortak görüş ve dvrnışıyla ortadan kaldırılır. Aksi takdirde dünyanını çehresini değiştirecek, ekonomisini değiştirecek, dünyada bir huzur bırakmayacak bir konu olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan geleceğe dönük önemli sıkıntılar yaşamama adına terör konusunda bütün dünyanın birleşmesinde büyük yarar olduğunu söylemekte yarar var.” dedi.

Diğer taraftan Trabzon olarak güzel olaylarda yaşadıklarını ifade eden TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, benim hatırladığım kadarıyla 25 yıldır ikinci devlet üniversitesini konuştuklarını, son zamanlarda hızlandığını alınan son bilğilere göre de YÖK’den geçtiğini ve şimde meclise geleceğini belirtti. “Dileriz ki en kısa zamanda kuruluşunu tamamlar ve şehrimizde bildiğiniz gibi her zaman üzerinde durduğumuz 100 bin öğrenci hedefimiz vardı ve buna doğru kısa zamanda hedefimize ulaşmış oluruz.” şeklinde konuştu. 2. Devlet üniversitesinin TTSO'nun çok yakın takibinde olan bir proje olduğunu anımsattı.

YATARIM ADASI İMAR PLANLARINDA

Diğer taraftan takip ettiğimiz yine yatırım adası var ve bu projeyi sürekli takip ettiklerini belirterek son gelişmeler hakkında bilgi veren Hacısalihoğlu, çed ile ilği dosyalarımızı tamamladık , çevre il müdürlüğümüze bunları teslim edildiğini anımsattı.

Sayın Valimiz ve Bakanımız ile birlikte en kısa zamanda tamamlanacağını umduklarını aktararak, şöyle konuştu: “Bir taraftan da imarla ilğili konumuz vardı. Bu konuda da Arsin belediyemiz ve Büyükşehir Belediyemiz meclisleri  almış oldukları kararlar ile meclisten geçti. Şimdi Büyükşehir imar komisyonuna geldi. Bundan dolayı başkan çevre ve şehirçilik bbakanımız Sayın süleyman Soylu, Sayin Valimiz A. Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Arsin Belediye Başkanımız Sayın Dr. Erden Şen ile meclis üyelerine , ve tüm emeğe geçenlere teşekkür etmek istiyorum."

TURİZM İLE İLĞİLİ SÜREKLİ TOPLANTILARIMIZ OLACAK

Başkan Hacısalihoğlu önümüüzdeki günlerde sürekli turizm ile ilğili toplantılar olacağını, yapılan toplantıda eylem planınıın gözden geçirildiğini, şehrimizde valimizin başkanlığında bir koordinasyon merkezi kurulduğunu, bunun altında bir koordinosyan meclisi oluşturulduğunu, her iki kurulunda çalışmalarına başladığını, konuları çok yakın takip ederek içraata geçirilmesi konusunda çalışmalar yürütüldüğünü aktararak alınan bazı kararları aktardı.  "Alınan karalarda bir taraftan tanıtım bir taraftan yatırım bir taraftan da eğitim faaliyetleri devam ediyor. Yatarım çalışmaları konusunda yatırım ortamı hazırlanmış gerek yurt içinde ve gerek yur dışında yatarım ortamı ve şehir tanıtımı türizm açısından devam etmektedir. Sektörde işveren ve çalışanlara dönük eğitim çalışmaları devam ediyor. Üniversitemiz, kültür ve türizm müdürlüğümüz, Esnaf ve Sanatkarlar Odalarımız çalışmalarını sürdürüyor. Bizlere şikeyetler geldikçe  yapılması gerekenleri in kısa sürede hayata geçirmeye çalışıyoruz.Yabancı  türistler Trabzon havaalanına iner inmez öncelikle taksi üçretlerinden başlıyorlar. Bu başlı başına bir sorun ve inanıyoruz ki  önümüzdeki günlerde  biraz daha bu konu düzelmiş olur.”

Şöför esnafına yönelik eğitim çalışmalarının öncelikli olarak iki ilçede başladığını, diğer ilçelerde de bu eğitim faalişyetlerinin devam ettiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Gelecek oolan türistlere elimizden gelen yardımı yapmamız gerekiyor. Özellikle taksi konusunda bütün dünyada bunla karşılaşabiliyoruz. En gelişmiş ülkelerde de taksi sorununu yaşayoruz. Sorun yaşanmayan örnek alınması gereken tek yer avrupa ülkeleridir. Bu ülkelerde sistem gerçekten oturmuş. Bu ülkelerde bu sıkıntıları yaşamıyoruz. Bunun devamında özellikle yeme içme yerlerinde yaşanan sorunlar bizlere intikal ediyor. Bu konuda da Valliğimizin yönetiminde Kültür ve Turizm, odalarımızın, esnaf ve sanatkalar odalarının elemanları ile bir denetim  kurulu oluşturuldu. Geçtiğimiz bu denetimler yapılmıştı. Bu yılda bu denetimler devam ediyor. Aynı zamanda bu kurul esnafımıza da geleceğe yönelik olrak eğitimler vermektedirler.”

BATI TARAFINDAKİ ALTERNATİFLER ORTAYA ÇIKIYOR

Türizm sektöründe Doğu tarafına bir yığılma olduğunu, bunu biraz daha rahatlatmak adına batı tarafına da bazı alternatifler yaratılması konusunda düşüncelerin değerlendirildiğini aktaran Hacısalihoğlu, bununla ilğili mastır planları çalışmalarının yapılmakta olduğunu anımsattı.

Hacısalihoğlu, “Öncelikle Tonya Kalınçam vadisinde başlatmış olduğunuz mastır plan çalışmaları kapsamında iki toplantı yapıldı. Çalışmalar bize iletildi. Önümüzdeki günlerde de son toplantı yapılacak. Bunun yanında bu mastır planlar yapılırken bunların içerisinde özel sektörün ve ikincvi planda da belki kamunun yapması gereken önemli yatırımlar ortaya çıkıyor. Kamunun yatırımları sabit olan çevresel yatırımlar. Bunun dışında özellikle özel sektörün yapması gereken  ticari faaliyetler olacak. Bu mastır planları yakından takip etmnizde çok büyük yarar var. Ticari işlemler bu mastır planların içerisinde var. Çok çeşitli ve geniş kaapsaamlı oluyor. Önemli olan sizlerin bu yatarımlar içerisinde olmasıdır. Gelen türistlerin en büyük şikayeti;  Trabzon’da sosyal yaşantı yönünde sıkıntı çaktıklarını belirtiyorlar. Birkaç gün kaldıktan sonra canlarının sıkıldığını ve ayrılmak istediklerni aktarıyorlar. İşte burada kaldıkları süre içerisinde  Bunların yaşamlarını dahada renklendirmek adına işte bu projenin içerisinde olan etkinlikler tamamlandığı takdirde buraya gelen türistleri daha uzun süre şehrimizde kalacağı aşikardır. Mastır projesi çalışması sadece Tonya bölgesinde değil, adım adım Düzköy Yaylası, Çal Mağarası, Sergölü  çevresinde bir mastırn plan çalışması var. Bunlar geniş kapsamlı  çalışmalar. Adım adım bu çalışmaları tamamlamaya çalışıyoruz. Daha önce bildiğiniz gibi Uzungölden Ovit’e kayak merkezi ve kış türizmi  mastır planını hazırlamıştık. Ve önümüzdeki günlerde bu plan için yatırımcılar ile bir araya geleceğimizi düşünüyorum. Yabancı yatarımcıların yanı sıra yerli yatarımcılarımızında hazırlıklı olmasında faayda var..”

YAYLA YATIRIMLARINDA YÜZDE 3 KİRA BEDELİ DÜŞÜRÜLSÜN

Özellikle orman arazilerinin kullanılmasında yatırımcıların yapmış oldukları yatırıımların yüzde 3’ü civarında bir kira bedeli oluştuğunu, bu kira bedelinin yüksek olduğunu Trabzon valililği ile yapmış olduğumuz görüşmeler ile bakanlığa ilettik. “ Bu yaylalarda genelde orman arazilerde ytarım bedelinin yüzde üçü oldukça yüksek bir kira bedeli oluyor. Dolayısıyla buradaki kira bedelnin düşürülmesi va ayrı zamanda yapılacak olan daha çok orman arazilerde yapılacak bungolovlerında biraz daha düşürülmesini talep ettik. Çünkü bu yerler genelde  yaylalarda, orman yerlerde olduğunu bedeller yüksek oluyor. Kira bedelinin düşürülmesi yanı sıra yapılacak olan yatırım içerisinde bungolov tarzı binalaarın boyutlarınında biraz dana büyütülmesini  talep ettik. Yine bunun yanında önümüzdeki günlerde destekler anlamında Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı  tarafından benzer yatarımlar desteklenecek ve bunların önünün açılmasında da önemli bir rol oynayacak. “

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler