Füze kalkanı kurulacak mı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO tarafından Türkiye'ye kurulması planlanan füze kalkanı konusunda, ''Atılan adımın, biz bölgemiz için önemli olduğunu düşünüyoruz. Ve onun içinde bu konuda hükümet olarak en geniş manada da istişaremizi yaparak kararımız

Füze kalkanı kurulacak mı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO tarafından Türkiye'ye kurulması planlanan füze kalkanı konusunda, ''Atılan adımın, biz bölgemiz için önemli olduğunu düşünüyoruz. Ve onun içinde bu konuda hükümet olarak en geniş manada da istişaremizi yaparak kararımızı vermiş bulunuyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Zapatero ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Erdoğan, İsrail ile yaşanan sorunlarla ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin özellikle İsrail'den 3 önemli sorunun çözümüm istediklerini anımsattı.

Başbakan Erdoğan, ''Bir; 'Türkiye'den özür dileceksiniz' dedik. İsrail'e teklifimiz budur. 2; tazminat ödenmesi' dedik. 3; Gazze'ye ambargonun kaldırılması... Tabii bunlar yerine gelmediği sürece normalleşmenin olması da mümkün değildir' dedik. Ve böyle bir adımı da atmayacaklarını açıkladıkları için bizler de adımımız şu anda atmış bulunuyoruz'' dedi.

Bir gazetecinin, ''NATO'nun füze kalkanı kurulmasına yönelik çalışmalarda son nokta nedir? Türkiye'nin çekinceleri giderildi mi? Uluslararası basında bu kalkanın İsrail'i korumak adına yapıldığı yorumları var. Bu noktada İran'dan gelen tepkiler var. Bunların nasıl değerlendirirsiniz?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, ''Bu konu, Türkiye'de tabii bir radar üssünün kurulması olayıdır'' dedi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu radar üssünün kurulması NATO çerçevesi içinde yapılan bir süreçtir ve bizler de bir NATO ülkesi olmak suretiyle, bu konunun en uygun neresiyse, bunu gerek Silahlı Kuvvetlerimiz, gerek Dışişleri, çalışmalarını azami ölçüde, en ince teferruatına kadar yapıldı ve hala da bu çalışmalar yapılıyor ve en kısa zamanda neticelendirip Türkiye'de bizleri herhangi bir sıkıntıya vesaireye sokacak adım söz konusu değil. Bunların hepsi basit kulislerdir. Atılan adımın, biz bölgemiz için önemli olduğunu düşünüyoruz. Ve onun içinde bu konuda hükümet olarak en geniş manada da istişaremizi yaparak kararımızı vermiş bulunuyoruz.''

 

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ

Başbakan Erdoğan, Zapatero ile yaptığı görüşmede Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan sorunların gündeme gelip gelmediğine yönelik soruyu yanıtlarken şunları söyledi:

''Türkiye-İsrail ilişkileriyle ilgili tabii bana soru sordular. Ve kendilerine bizim de tabii sürecin detayını anlattık ama burada girmemize gerek yok. Ancak konuyla ilgili biz, biliyorsunuz İsrail'in uzlaşmaz tavırları karşısında uluslararası sularda 9 vatandaşımızı şehit etmelerinden sonra, uzun bir süreç tabii çalıştı... Cenevre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve dünya genelindeki gelişmeler... En sonunda biz, Birleşmiş Milletler'deki panelin bir süreci vardı ve bunu da bekledik. Yeni bazı gelişmeler oldu, bu gelişmelerden sonra yine İsrail'in siyasi manevraları karşısında atmamız gereken adım ortaya çıktı.

İlk adımı attık. Bu tabii ki nihai adım değil. Bu adımı geçenlerde Dışişleri Bakanım da açıkladı. Bunların bir tanesi biliyorsunuz diplomatik ilişkileri 2. katip seviyesine indirme adımıdır. Biz ikinci katip seviyesine indiriyoruz. İsrail'in buradaki bütün diplomasi mensuplarını da aynı şekilde 2. katip seviyesine indirilmesi noktasındaki uyarımızı yapmış bulunuyoruz ve yarın onlar için son gün.

İkinci adım iki ülke arasındaki askeri anlaşmaları, özellikle savunma sanayine yönelik ticari ilişkileri tümüyle askıya almış bulunuyoruz. Bu ikinci adımımızdır.

Üçüncü bir adım var; Türkiye uluslararası kara sularında ki, bu Doğu Akdeniz'dir, Akdeniz'dir, burada serbest dolaşım hakkını korumak için gerekli önlemleri alacaktır, bu adımları da atacaktır.

Dördüncü bir adım; o da mağdur ailelere, gerek şehitlerimiz, gerek gazilerimizle alakalı olarak uluslararası platformda hukuki destek vereceğiz. Bu süreç devam edecek.

Bir diğer adım da; bu da Gazze ablukasını tanımayan Türkiye ki bunu tanımıyoruz, ablukanın Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda incelenmesini de sağlayacak adımları yine aynı şekilde atacağız. Bunlar da bizim bu süreç içerisinde geliştirdiğimiz birinci hamlemiz olacaktır. Bundan sonra tabii ki diğer planlar devreye girecektir.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem