Fitre miktarı ne kadar? İşte fitre ücreti

Bu yıl Ramazan'da verilecek fitre miktarı belirlendi

Fitre miktarı ne kadar? İşte fitre ücreti

Diyanet 2018 yılının fitre miktarını belirledi. Yapılan açıklamaya göre bu yıl verilecek fitre miktarı en az 19 TL olacak.

Fitre vermek isteyenler için bir üst sınır bulunmuyor.
Fitre ile İlgili Hadisler

“Hz. Peygamber fitrenin, insanlar Bayram Namazı’na çıkmadan önce verilmesini emretmiştir” (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, IV, 183.)

İranlı hadis bilgini İbn-I Mace, Sünen-i İbni Mace adlı kitabında şöyle demiştir: “Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem, oruçlunun boş, çirkin ve ölçüsüz sözlerden temizlenmesi ve fakirlere bir azık olması için fıtır sadakasını emretti. Kim bunu bayram namazından önce öderse, o makbul bir sadaka olur. Kim de bayram namazından sonra verirse, o başka vakitlerde verilen sadakalardan birisi olur.”

Abdullah b. Abbas (R.A.), fitre ile ilgili şöyle demiştir: Resûlulah (S.A.V.) Efendimiz, fıtır sadakasını oruçluyu faydasız ve müstehcen söz ve fiillerden, davranışlardan temizleyici, fakirlere de yiyecek olmak üzere farz kılmıştır.

Hz. Muhammed’e (s.a.v) “Batıl inançlardan, inkâr, inat ve kötülüklerden, kötü ahlaklardan iyice temizlenen, arınan ve Rabbisinin adını zikredip de namaz kılan kimse muhakkak felaha ermiş, korktuğundan emin, umduğuna nail olmuştur.” ayet-i kerimesinin (A’la Suresi 14-15) tefsiri sorulmuştur. Hz. Muhammed (s.a.v), “O ayet-i kerime, sadaka-ı fıtır hakkında inmiştir” buyurmuştur.


İbn Abbas’ın naklettiği bir hadiste ise şöyle buyrulur: “Rasûlullah (s.a.v) oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekât, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem