Fakıbaba'dan önemli patates ve soğan açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, gündeme dair soruları yanıtladı.

Fakıbaba'dan önemli patates ve soğan açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba katıldığı programda soruları yanıtladı.

İşte Fakıbaba'nın açıklamalarından önemli satırbaşları:

- (Tarım ve orman bakanlıklarının birleştirilmesi) Bana göre çok doğru bir karar. Tarım Bakanlığı ile Orman Bakanlığı bir birine entegre bir yapı. Bu bakımdan çok mükemmel oldu.

- Kırsalda kalkınma olmadan şehirde kalkınma olmaz. Biz kırsaldaki kalkınmaya önem vermeliyiz. Biz şehirde verdiğimiz imkanları kırsala da vermek zorundayız.

- Sayın Cumhurbaşkanımız Suriyelilerin geri dönüşüyle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyor. Uzun vadede bu çalışmalar neticesinde geri dönüşler olacaktır. Bu geri dönüş olmadığı takdirde. Bizim vatandaşlarımızın işsizlik sorunu var ve bu misafirlerimiz işsizliği daha da artırıyor. bu bizim en önemli görevimiz.

- Tarım işçisi kardeşlerimize yürekten teşekkür ediyorum. onların hayatları bizim için çok önemli. Onların güvenliği bizim için çok önemli. Taşıma sorununun gündem olmaktan çıkması gerekir. Kamyon kasalarında işçi taşımak Türkiye'ye yakışmıyor.

- (Patates fiyatlarındaki yükseliş) Seçimden 8 ay önce Niğde'de üreticilerle buluştuk ve üreticiler patates elimizde kaldı diye dert yanıyordu. Biz ihracat desteği verdik. Ama ne olduysa seçimden 15 gün önce patates fiyatları yükseldi. Bazı insanlar fırsatçılık yapıyor. üreticinin elinde patates kalmamıştı zaten. Stokçuluk nedeniyle bu durum yaşandı.

- Tarlada 1.5-2 lira olması gerekir. Tabi bu markette 3-4 liraya çıkıyor. Bu durum da doğru değil. Patates ve soğanda ihtiyacımızı karşılıyoruz ve ihracat yapıyoruz. İklim değişiklikleri ve seçim nedeniyle fırsatçılar devreye girdi. Hem para kazandılar hem de siyasi mesaj verdiler.

- Biz patates ve soğanda ihtiyacımız karşılıyor ve ihtiyaç yapıyoruz. Bazı dönemlerde fiyatlar yükseliyor. Seçim döneminde fırsatçılar fiyat yükseltti. Patates fiyatları önümüzdeki haftadan itibaren düşecek ve normale dönecektir.

- Hem ithalatımızda hem ihracatımızda mutlaka laboratuvar tahlili yaptıktan sonra karar veririz. İnsan sağlığına zarar verici bir şey bulduğumuzda almayız.

- Suriye'den ithal edilen patates güvenilir.

- Soğanda iki milyon ton üretiyoruz 200 bin ton ihracat yapıyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem