Elektrikte büyük sahtekarlık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaşın tepki gösterdiği elektrik faturasındaki 9 kaleme açıklık getirdi. Bakan Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, evde kullanılan elektrik için gelen faturanın yüzde 57.6'sı enerji bedeli.Vatandaş, yüzde 9.2

Elektrikte büyük sahtekarlık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaşın tepki gösterdiği elektrik faturasındaki 9 kaleme açıklık getirdi. Bakan Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, evde kullanılan elektrik için gelen faturanın yüzde 57.6'sı enerji bedeli.

Vatandaş, yüzde 9.2 kayıp enerji bedeli, yüzde 7.8 dağıtım sistem kullanım bedeli, yüzde 2.2 perakende satış hizmeti bedeli-sayaç okuma, yüzde 2.4 iletim sistem kullanım bedeli, yüzde 0.7 enerji fonu, yüzde 1.4 TRT payı, yüzde 3.4 elektrik tüketim vergisi ve yüzde 15.3 KDV ödüyor. Meclis gündemine taşınan enerji sektörüne ilişkin sorulara yanıt veren Bakan Yıldız, elektrik satış fiyatlarının ocak, nisan, temmuz, ekim olmak üzere üçer aylık dönemler itibariyle belirlendiğini anımsattı. Yıldız, 2012'den bu yana tarifelerde artış olmadığını bildirdi. Yıldız, "Ancak fon, pay, vergiler hariç toplam tarifeler değişmese de fatura bileşenlerinden bazıları maliyetlerde oluşan değişiklikler nedeniyle artıp azalabilmektedir" yorumunu yaptı.

FATURA VATANDAŞA
Faturalara yansıyan yüzde 9.2'lik kayıp enerji bedelinin elektrik dağıtım şirketleri tarafından kayıp hedefleri dikkate alınarak belirlendiğini kaydeden Yıldız, elektrik dağıtım şirketlerinin geçen yıl 2 milyar liranın üzerinde yatırım bütçesi ayırdığını bildirdi. Yıldız, Aralık 2013 itibariyle lisanslı rüzgar santrali sayısının 250 olduğunu belirterek, 36 yeni proje başvurusu bulunduğunu ifade etti.

DİCLE ELEKTRİK BAŞI ÇEKİYOR
Bakan Yıldız, kayıp-kaçak oranının en yüksek olduğu bölgenin Şırnak, Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Siirt'i kapsayan Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi olduğunu anımsattı. Bakan Yıldız, şu bilgiyi verdi: "2011-2015 arasında her bir bölge için hedef kayıp-kaçak oranları belirleniyor. Alınan tedbirler sonucunda ülke genelinde kayıp kaçak oranları 10 yıl önceki yüzde 23-25 düzeylerinden yüzde 14-15'e kadar düşürüldü."

GAZDA SIKINTI YOK
Bakan Yıldız, günlük 183 milyon metreküp olan doğalgaz tüketiminin 200 milyon metreküpe yaklaştığını bildirdi. Gaz arzıyla ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını dile getiren Yıldız, 28 AB ülkesi içinde Türkiye'nin doğalgazı en ucuz alan değil ancak en ucuz satan ülke olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem