Dordmund’da Her Yönüyle Trabzon etkinlikleri 3. gününde…

Stantlara gelen Almanlar ne soruyor? Gurbetçiler Türkiye’ye dönmek istiyorlar mı?

Dordmund’da Her Yönüyle Trabzon etkinlikleri 3. gününde…

Stantlara gelen Almanlar ne soruyor? Gurbetçiler Türkiye’ye dönmek istiyorlar mı?

Her Yönüyle Trabzon etkinlikleri Dordmund’da devam ediyor.

Borussia Dortmund stadyumuna 200 metrede bulunan fuar alanı 11 bin m2 kapalı alandan oluşuyor.

Burada açılan stantlarla Trabzon ve Karadeniz kültürünü yansıtılmaya çalışılıyor.

Gurbetçiler de ziyarete geliyor çevre bölgelerde iller yaşayan Almanlar vatandaşlar da..

Bugün fuarın üçüncü günü..

Fuarda ilgi çeken konuları, stantlarda sorular soruları biraz derlemeye çalıştım.

Merak edilenler hemen hemen bunlar.

Farklı görüşlerle da bunu sizlerle paylaşıyorum.

EMEKLİLER TEREDDÜTTE GENÇLER İSTEMİYOR

Mesela DOKA Başkanı Çetin Oktay Kaldırım her yönüyle Trabzon etkinliklerinde bazı gözlemlerini şu şekilde dile getiriyor; 

“Yeni kuşaklar Türkiye’ye geri dönmek istemiyor. Emekli olanlar da sağlık ve sosyal hayat anlamında çelişkililer. Dönersek acaba ne olur? 

ALMANLAR KUM DENİZ GÜNEŞ SORUYOR

Stantlara uğrayan Alman vatandaşlar ise kum, deniz ve güneşi soruyor. Almanların orta yaş üstü kesimi ise doğa ve kültür ağırlıklı Karadeniz ve Trabzon ile ilgili sorular soruyorlar.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLER GÜZEL AMA YAVAŞ

40 yıl önce Trabzon’un Erdoğdu mahallesinden işçi ailesi olarak Almanya’ya yerleşen iş adamı Cabit Terzi ise, hizmet sektöründe çalışıyor. 

17 yaşında Almanya’ya yerleştiklerini ifade ederek, Türkiye’ye dönmek istemediğini ifade ediyor. Buna karşın her sene ziyaret ettiğinin de altını çiziyor.

Trabzon’da en beğendiği değişimi ise Kentse Dönüşümlerle yapılan Tabakhane, Zağnos olarak değerlendirdi.

Devam etmesini istiyor.

TRABZONSPOR’A YAPILANLARI İÇİME SİNDİREMİYORUM

Bu kentsel değişimlerin Avrupa’ya bakıldığında yavaş ilerlediğini ifade eden iş adamı Cabit Terzi, “Bu değişimler eskiye nazaran daha hızlı gerçekleşiyor lakin Avrupa kadar hızlı değiller” dedi.

Terzi’nin bir de isteği var; “Meydandan Beşirli’ye mutlaka hafif raylı sistem yapılsın”

Söz Trabzonspor’a gelince, “Bir Trabzonsporlu olarak içim yanıyor. Yüreğim kan ağlıyor. Üvey evlat muamelesi görüyor takımımız… İçime sindiremiyorum yapılanları”

TRABZONLULAR KENDİLERİYLE ÇEKİŞME YAŞIYOR

Paris Trabzonlular Derneği Başkanı Düzköylü Bülent Cumur da Avrupa’da yaşayan yeni neslin Türkiye’ye dönmek istemediğini belirterek kendinden örnek verdi.

Diyorki; “Benim 2 oğlum var. İkisinin de işleri Paris’te. Ben buraya Trabzon etkinlikleri için geldim. Trabzonlular Avrupa’da nerede olursa orada olurum. Çocuklarım yerleşti artık Türkiye’ye dönerek kendi hayat tarzlarını sürdüremez uyum sorunu yaşarlar. Ben bile düşünmüyorum” şeklinde yorumladı.

Trabzonluların Avrupa’da bir araya geldiklerini çok güzel etkinlikler düzenleyebildiğini ifade eden Cumur, “Trabzonlular gurbette kenetlense de kendileriyle baş başa kaldıklarında aralarında çekişme yaşıyorlar. Keşke böyle olmasa!” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler