CHP'den 3 dokunulmazlık teklif

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılması için hazırlanan fezlekelerle ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'ya 3 teklif sundu.   Engin Altay hazırladıkları 3'üncü teklifle ilgili, "AKP'nin bize getirdiği te

CHP'den 3 dokunulmazlık teklif
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılması için hazırlanan fezlekelerle ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'ya 3 teklif sundu.
 
Engin Altay hazırladıkları 3'üncü teklifle ilgili, "AKP'nin bize getirdiği teklifin daha güncel daha realist ve vicdani halidir. Üçüncü seçenekle ilgili uzlaşılabileceği noktasında bir kanaat aldım" dedi. Naci Bostancı is üçüncü teklifin AK Parti'nin teklifine 'hayli yakın' olduğunu niteledi.
 
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'yı makamında ziyaret ederek milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik hazırlanan fezlekelerle ilgili tekliflerini iletti. Görüşme sonrasında açıklama yapan Engin Altay, MYK toplantısında konunun enine boyuna görüşüldüğünü, AK Parti'ye konuyla ilgili 3 ayrı teklif sunduklarını bildirdi.
 
Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Başbakanın 'hodri meydanlı' teklifine CHP Genel Başkanının da 'hodri meydanlı' bir cevap verdiğini kaydeden Engin Altay "Geldiğimiz noktada AKP'ye işlerini daha da kolaylaştıracak bir anlayışla 3 ayrı teklif sunduk. Bu 3 tekliften hangisini arzu ederlerse hepsine açığız. Bu teklifler görüşmeye açıktır. Birinci teklifimiz; 83'üncü maddeyi yeniden tanzim edelim. Şöyle ki milletvekili seçilme yeterliliğine engel haller var kanunda. Rüşvet, cinsel taciz, yüz kızartıcı suçlar gibi. Buna terörü de ekleyerek bir tanım yaparak 83'üncü maddeyi yeniden düzenleyebiliriz. Dolayısıyla dokunulmazlık tümüyle kalkmamış olur. Siyasi anlamda milletvekilleri bakımından taşınan endişeler ortadan kaldırılır. Ama benim işlediğim bir suç milletvekili seçilmeme engel teşkil ediyorsa milletvekiliyken de benzer suçu işlemişsem dokunulmazlık zırhından yararlanmayım. 1998'de benzer yöntem denendi sonuç alınamadı. Bu şekilde bir yöntem kamu vicdanının tatmin edeceğini düşünüyorum. 'Hayır biz sadece devleti bölenleri yargılarız soyanları yargılamayız' diyorlarsa hay hay onları da zamanı gelince biz yargılarız" diye konuştu.

"BÜTÜN FEZLEKELERİ GENEL KURULA İNDİRSİNLER"

İkinci teklifin parlamentoya intikal etmiş bütün fezlekelerin genel kurula indirilmesi olduğunu aktaran Engin Altay şöyle devam etti: "İkinci teklifimiz 131, 132, 133 ve 134'üncü maddelerine göre Anayasa, Adalet Karma Komisyonlarının birleşik komisyonun suretle çalışmaya başlasın. Parlamentoya intikal etmiş bütün fezlekeleri genel kurula indirsinler. İç tüzük hükümlerine göre bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet diyeceğim."

"ÜÇÜNCÜ SEÇENEKLE İLGİLİ UZLAŞILABİLECEĞİ KANAATİ ALDIM"

Üçüncü teklifin AK Parti'nin teklifinin revize edilmiş hali olduğunu anlatan Engin Altay, şöyle konuştu: "Biz diyoruz ki tamam buna da varız. Şöyle varız bunu da daha doğrulaştırdık ve güzelleştirdik. Yapacağımız anayasa değişikliğiyle koyacağımız geçici maddenin o tarihten önce işlenmiş ama fezleke düzenlenmemiş, parlamentoya intikal etmemiş suçlar ortaya çıktığında da bu suçlar dokunulmazlık kapsamının dışında kalsın. Biz bu değişikliği yaptık o an itibariyle gelen fezlekelerde dokunulmazlığı kaldırıyoruz. İlaveten fezleke gelmemiş ama bir suç işlemiş, teknik takipte, emniyet soruşturmasında bunlarla ilgili suç tarihini esas almak itibariyle bu suçlarda dokunulmazlık kapsamı dışında değerlendirilsin. 3'üncü teklifimiz AKP'nin bize getirdiği teklifin daha güncel, daha realist ve vicdani halidir. Yani geçmişte iki suç işlemiş iki vekil birininki hazır onu kaldırıyoruz öteninin ki hazır değil . Olmaz adil olmaz. Böyle bir küçük düzeltmeyle sunduk Bostancı'ya. Ancak 3'üncü seçenekle ilgili uzlaşılabileceği noktasında bir kanaat ben aldım. Anayasa değişikliğinin yapıldığı tarihten önceki ileri dokunulmazlık kapsamının dışına çıkarırsak."

"BİZİMKİNE HAYLİ YAKIN BİR TEKLİF"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı CHP'nin sunduğu tekliflerden üçüncüsünün kendi tekliflerine yakın olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Bizimkine hayli yakın bir teklif. Bu müzakere edilebilir, değerlendirilebilir teklifler olarak görüyorum. Gerekli yerlere ileteceğim. Değerlendirmesini yapacağız ve o çerçevede bir yol haritası şekillenecektir. Dokunulmazlık meselesi sadece AK Parti'nin değil, Parlamento'nun meselesi. Buna aklı selimle bir cevap bulmak, yol haritası ortaya koymak hepimizin görevi. CHP'nin çalışma yapmadın olumlu buluyorum. Değerlendireceğiz, bakacağız, bunlar kişisel değerlendirmelerin ötesinde partilerin yapacakları değerlendirmelerle anlam kazanır, siyasete intikal eder. Biz dokunulmazlık gibi önemli bir konuda Parlamento'da grubu bulunan tüm partilerin ortak bir çizgide buluşmasını temenni ederiz. Zaten niyetimiz ve talebiniz bu yöndeydi. Ortak kamu vicdanını temsil eden bir teklifti. Sonuçta Meclis'e intikal etmiş bazı dosyalar var. Dosyalar arasında herhangi bir temlik yapılmaksızın hepsine ilişkin yasa yollarının açılmasını talep ediyorduk."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler