Bir çernobil faciası daha mı?

Japonya'daki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan sonra ortaya çıkan radyasyon seviyesinin 6'ya çıktığı bildirildi. Fransa'daki Nükleer Güvenlik İdaresi (ASN) Başkanı Andre-Claud Lacoste, Fukuşima 1 nükleer santralindeki iki numa

Bir çernobil faciası daha mı?

Japonya'daki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan sonra ortaya çıkan radyasyon seviyesinin 6'ya çıktığı bildirildi.

 

Fransa'daki Nükleer Güvenlik İdaresi (ASN) Başkanı Andre-Claud Lacoste, Fukuşima 1 nükleer santralindeki iki numaralı reaktörün durumunun değerlendirilmesinden sonra, kazanın 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 6 olduğunu belirtti.

 

Lacoste, Japonya'daki kazanın, 5 seviyesindeki "Three Mile Island" yoğunluğu düzeyine ulaştığını, 7 seviyesindeki Çernobil'e varmadığını söylemişti.

 

Ölçeğe göre Ukrayna'nın Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlamanın büyüklüğü 7 olarak kabul ediliyor.

 

NÜKLEER TEHDİDE DÖNÜŞEN FUKUŞİMA SANTRALİNDE 10 REAKTÖR BULUNUYOR

Japonya'daki deprem ve tsunamiden sonra nükleer tehdide dönüşen Fukuşima tesisinde ilk patlayan 1 numaralı reaktörün bu yıl başında kapatılması planlanıyordu.

 

Toplam 10 reaktörün bulunduğu tesiste, 1971 yılından beri faaliyet gösteren ve depremden sonra ilk patlamanın meydana geldiği 1 numaralı reaktörün 2011 yılının başında kapatılması öngörülmüştü.

 

Japon yetkililer, Şubat ayında, nükleer tesisteki en eski reaktörün 10 yıl daha faaliyette kalmasına karar verdi.

 

Fukuşima, Japonya'nın kuzeydoğu kıyısında bulunan iki santraldeki 10 reaktörle dünyadaki en büyük nükleer tesislerinden biri. Fukuşima 1 (Fukuşima Daiçi) santralinde 1970-1979'da kurulan 6 reaktör yer alıyor. Deprem sırasında faaliyette olan 3 reaktör otomatik olarak dursa da 2 reaktörün soğutma sisteminde arıza meydana geldi.

 

Fukuşima 1'in yaklaşık 12 km güneyinde bulunan Fukuşima 2'de ise (Fukuşima Daini) 1982-1987'de faaliyete geçen 4 reaktör bulunuyor. Deprem sırasında reaktörlerin tümü faaliyetteydi. Otomatik olarak duran bu reaktörlerin de soğutma sisteminde arıza çıktı.

 

Nükleer reaktörün el feneri gibi kapatılamadığını vurgulayan uzmanlar, reaktörlerin soğuma sürecinin uzun sürmesi nedeniyle Fukuşima'daki reaktörlerin tehdit yarattığını belirtti.

 

Japonya, toplam 55 reaktörle ABD'den sonra en fazla reaktöre sahip üçüncü ülke. ABD'de 104, Fransa'da 58 nükleer reaktör bulunuyor.

 

 

FUŞİMA 1'DEKİ 5 VE 6. REAKTÖRLERDE HAFİF ISI ARTIŞI

Japonya'daki deprem ve tsunamiden sonra hasara uğrayan Fukuşima 1 nükleer santralindeki 5 ve 6. reaktörlerde hafif ısı artışı tespit edildi.

 

Japon hükümeti sözcüsü Yukio Edano, 5 ve 6. reaktörlerde hafif ısı artışının tespit edildiğini belirtti.

 

Bu reaktörlerin deprem sırasında durduğu kaydedildi.

 

Uzmanlara göre ısı artışı soğuma sistemindeki bir arızaya bağlı olabilir.

 

"JAPONYA, HALKINI KORUMAK İÇİN DOĞRU ÖNLEMLERİ ALIYOR"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Japonya'nın, Fukuşima'daki nükleer santralden sızan radyasyondan halkı korumak için doğru önlemler aldığını bildirdi.

 

DSÖ Sözcüsü Gregory Hartl, Japonya'nın, radyasyon sızıntısı nedeniyle kendilerinden bölgeye uzmanlar göndermesini talep etmediğini, ancak uzmanların beklemede olduklarını söyledi.

 

Gregory Hartl, Japon yetkililerin şu ana kadar tahliye, sığınak sağlama ve potasyum iyodid stoklarının yeniden konumlandırılması dahil olmak üzere gerekli tüm önlemleri aldığını kaydetti. Hartl, bunların mevcut radyasyon sızıntısı seviyesinde genelde üzerinde anlaşmaya varılan kamu sağlığı önlemleri olduğunu sözlerine ekledi.

 

HAVAALANLARINDA YOĞUNLUK

Japonya'da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunami felaketlerinin ardından nükleer reaktörlerdeki tehlikeler nedeniyle tedirginlik artıyor.

 

Japon basınında düzenli olarak açıklama yapılmasına rağmen bilgi ve söylentilerin çok olduğu ülkede, başta birçok yabancı ülkenin vatandaşları olmak üzere, insanlar tedirginlik içinde Tokyo'dan ayrılmaya çalışıyor.

 

Depremin meydana geldiği gün Tokyo'daki havaalanlarında yoğunluk olması nedeniyle alınan güvenlik önlemleri ve kontrollü girişler dikkat çekiyor. İnsanlar, uçuşlarından çok daha önce havaalanına ulaşıp orada sabahlıyor. Polislerin pasaport kontrolü yaparak insanlara hangi ülkeye gittiklerini ve uçuş saatlerini sordukları Narita havaalanında, çoğu yabancı birçok kişinin serilen uyku tulumlarında ve köşe başlarında uyuduğu görülüyor.

 

Narita havaalanında gece ve sabah saatlerinde hiçbir görevli bulunmaması dikkati çekerken, başta sakin gibi görünen havaalanı, sabah sularında birden hareketlenerek ciddi bir yoğunluğa sahne oluyor.

 

Aileleri ve arkadaşlarıyla oluşturdukları gruplarda köşe başlarında yatan insanlar ile tek başına bulduğu kenarda uyuyanlardan bazıları, bir günden fazla süredir uçuşlarını beklediklerini kaydediyor.

 

 

"ÜLKE DEPREME HAZIR, AMA NÜKLEER KRİZE DEĞİL"

Japon televizyonlarında yapılan yorumlarda, "ülkenin depreme hazırlıklı olduğu, ancak nükleer krize hazır olmadığı" yönünde yorumlar yapılıyor.

 

Deprem ve tsunaminin vurduğu Sendai'de gündüz hayat kısmen normal olarak devam ederken, insanların akşamları stadyumların ve büyük istasyonların altındaki sığınaklarda yattığı kaydediliyor.

 

Yollarda sık sık askeri araçlar ve itfaiyelerin uzun konvoylar halinde hareket ettiği gözlenirken, hiçbir deprem izi bulunmayan şehir merkezinden birkaç kilometre sahile gidince felaketin inanılmaz boyutlarda olduğu görülüyor.

 

HALK, ŞEBEKELERİ MEŞGUL ETMEMEK İÇİN MÜMKÜN OLDUĞU KADAR CEP TELEFONU KULLANMIYOR

Ülkedeki ciddi enerji sorunu nedeniyle elektriğin idareli kullanıldığı ülkede, Sendai şehir merkezinde köşe başlarında oluşturulan mekanlarda vatandaşlar cep telefonunu şarj ediyor.

 

Güvenlik görevlilerinin nezaret ettiği bu yerlerde, cep telefonu dışında dizüstü bilgisayar ya da benzeri elektronik aletlerin şarj edilmesine müsaade edilmiyor.

 

Ülke genelinde ciddi bir bilincin hakim olduğu görülürken, yardım ekipleri ve yetkililerin iletişimini kolaylaştırmak ve şebekeleri kitlememek için, halk cep telefonlarını mümkün olduğu kadar kullanmamaya çalışıyor.

 

Genelde karasal hatların kullanıldığı ülkede, bu hatlarla iletişimin kriz döneminde ücretsiz olduğu ifade ediliyor.

 

Deprem konusunda dünyadaki en tecrübeli toplum olan Japonlar arasında panik havası gözlemlenmezken, tsunami alarmlarının ardından bile ciddi panik olmadı. Yoğun trafiğe ve trafik lambaları bulunmamasına rağmen araçlar, birbirine "yol vererek ve acele etmeyerek" trafiğin yavaş da olsa akmasına yardımcı oluyor.

 

Yardım ekiplerinin ve yetkililerin dışındakilere günde 15 litreden fazla yakıt verilmediği için, istasyonların önünde kilometrelerce araç kuyrukları dikkat çekiyor.

 

 

DÜNYAYI AĞLATAN NÜKLEER AYRILIK

Japonya'da sızan radyasyondan etkilenenler tecrit ediliyor. Nihonmatsu'da radyasyona maruz kalan bir genç özel bölümün arkasında annesiyle ve köpeğiyle vedalaştı. Göz yaşartan ayrılık dünyaya böyle yansıdı.

 

Japonya'da kabus sürüyor. Fukuşima Nükleer Santralı'ndaki ikinci patlama endişeleri artırdı.

 

Bölge boşaltılıyor, sızan radyasyondan etkilenenler tecrit ediliyor. Görüntüler dramatik. Nihonmatsu'da radyasyona maruz kalan bir genç özel bölümün arkasında annesiyle ve köpeğiyle vedalaştı. Göz yaşartan ayrılık dünyaya böyle yansıdı.

 

ATOM BOMBASI GİBİ

Japonya'dan gelen yeni görüntüler II. Dünya Savaşı'nı hatırlatıyor.

 

Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından sonra oluşan tablonun benzeri 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından ülkeyi vuran tsunamiyle yeniden oluştu.

 

Yanmış ve kapkara şehirlerin fotoğraflarını uluslararası ajanslar dünyaya servis ediyor.

 

Tsunaminin okyanus ortasına taşıdığı evin görüntüsü ise dudak uçuklattı.

SANTRALDE BİR PATLAMA DAHA 

 

Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe patlama meydana geldi. Patlamadan sonra ortaya çıkan radyasyon seviyesinin 6'ya çıktığı bildirildi.

 

Japon hükümetinin yaptığı açıklamada, reaktörün koruma kabının patlamadan zarar gördüğü bildirildi. Hükümet sözcüsü Yukio Edano, koruma kabının alt kısmında yer alan ve sistem basıncını azaltmak üzere tasarlanan havuzun da zarar görmüş olabileceğini söyledi.

 

Yetkililer, kaza anında meydana gelebilecek radyoaktif sızıntıları önlemek amacıyla reaktörü hapseden koruma kabının ilk defa zarar gördüğünü ifade etti.

 

Reaktörü soğutmak için gerekli suyu pompalamakla görevli çalışanların dışındaki personelin santralden tahliye edildiği belirtildi.

 

Japon haber ajansı Kyodo, yayımladığı haberde, ülkenin orta kesiminde bulunan başkent Tokyo ile kuzeydoğuda yer alan Fukuşima arasında bulunan İbaraki kentinde normal seviyenin üzerinde radyoaktivite tespit edildiğini aktardı.

Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe bugün meydana gelen patlama sırasında, reaktörün koruma kabının zarar gördüğünü, ancak delinmediğini açıkladı.

 

Cumartesi günü ve dün de iki reaktörde patlama meydana geldiğini hatırlatan Edano, bu seferki patlamada, kaza anında meydana gelebilecek radyoaktif sızıntıları önlemek amacıyla reaktörü hapseden koruma kabının zarar gördüğünü ifade etti.

 

Edano, koruma kabının alt kısmında yer alan ve sistem basıncını azaltmak üzere tasarlanan havuzun da zarar görmüş olabileceğini söyledi.

Fransa'daki Nükleer Güvenlik İdaresi (ASN) Başkanı Andre-Claud Lacoste, Fukuşima 1 nükleer santralindeki iki numaralı reaktörün durumunun değerlendirilmesinden sonra, kazanın 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 6 olduğunu belirtti.

 

Ölçeğe göre Ukrayna'nın Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlamanın büyüklüğü 7 olarak kabul ediliyor.

 

4 NUMARALI REAKTÖRDE YANGIN

Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe yangın çıktı. Japonya Başbakanı Naoto Kan, televizyondan halka hitaben yaptığı konuşmada, 4 numaralı reaktörde yangın çıktığını ve radyasyon oranının tehlikeli bir şekilde arttığını duyurdu. Naoto Kan, "Santrale 20-30 kilometre yakın mesafede bulanan vatandaşlarımızdan bulundukları ev veya işyerinden dışarıya çıkmamalarını rica ediyorum" diye konuştu. Hükümet sözcüsü Yukio Edano ise santralden atmosfere yayılan hidrojenin radyoaktif madde taşıdığını ve insan sağlığı için tehlike teşkil ettiğini belirtti. Edano, artan radyasyon oranının insan sağlığı için zararlı olduğunu da sözlerine ekledi. Japon Jiji haber ajansı, yangının Japonya'da konuşlandırılmış ABD birliğinin askerleri tarafından söndürüldüğünü duyurdu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem