İslam dünyasında büyük öneme sahip mübarek gecelerden biri olan Berat Kandili, Allah’ın rahmet, mağfiret ve bereket kapılarını sonuna kadar açtığı özel bir zaman dilimidir.
Hicri takvime göre Şaban ayının 15. gecesine denk gelen bu mübarek gece, günahlardan arınma, ilahi affa erişme ve gelecek yılın kaderinin yazıldığı bir fırsat olarak kabul edilir.
İnternet kullanıcıları bu özel günde oruç tutulup tutulmadığını araştırıyor.
Berat Kandilinde Kaç Gün Oruç Tutulmalı?
Berat Kandili orucu için Şaban ayının 15. gününü oruçla geçirmek yeterlidir. Ancak bu mübarek ayda oruç tutmak, günahlardan arınmak ve dualarla ihya etmek büyük önem taşır. Şaban ayının 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tutmak ise faziletli kabul edilir. Yani Berat Kandili’nde oruç tutulacak gün sayısı üçtür. Hicri takvime göre 13, 14 ve 15. günlerde tutulan 'Eyyam-ı Biyz' orucu, müstehap kabul edilir ve büyük sevap vaat edilmiştir. 2025 yılı için bu günler 12 Şubat Çarşamba, 13 Şubat Perşembe ve 14 Şubat Cuma’ya denk gelmektedir.
Berat Kandilinde Hangi Günler Oruç Tutulur?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı bu konuyla ilgili şu açıklamayı yapmaktadır:
Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüzünde ise oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Benden af isteyen yok mu, onu affedeyim? Benden rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim? Bir musibete uğrayan yok mu, ona afiyet vereyim?’ diye nida eder.” (Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmetu’s-Salat, 191)
Bunun yanı sıra Hz. Peygamber (S.A.V), Zilhicce’nin ilk dokuz günü, pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günlerinde oruç tutmuştur (Müslim, Sıyâm, 196-197; İbn Mâce, Sıyâm, 41-42). Peygamberimiz pazartesi günü oruç tutmasının sebebini ise “Bugün benim doğduğum, peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” şeklinde açıklamıştır (Müslim, Sıyâm, 198).
Bu rivayetlere dayanarak İslam alimleri, dini açıdan önemli görülen gün ve gecelerde ibadetle meşgul olmanın müstehap olduğunu belirtmişlerdir.
Berat Kandilinde Tek Gün Oruç Tutulur Mu?
Farz ve vacip oruçlar dışında, yalnızca cuma veya cumartesi günü tek başına oruç tutmak mekruh kabul edilmez. Bu nedenle kaza borcu olan veya adak orucu tutan kişiler, haftanın herhangi bir günü oruç tutabilirler. Ancak cuma veya cumartesi gününe denk gelen mübarek günlerde oruç tutmanın sakıncası yoktur.
Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Sizden biri âdeti olan bir orucu tutuyorsa, bir sakıncası yoktur.” (Neylü'l-Evtar, IV/249; Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi, III/124)
Bu hadis, kandil günlerinde oruç tutmayı alışkanlık edinen kimselerin, eğer kandil cuma gününe denk gelirse, yalnızca o günü oruçlu geçirebileceklerini gösterir. Ancak, farz veya vacip oruçlarla kandil ve arefe günlerini alışkanlık hâline getirmeyenlerin, sadece cuma ya da cumartesi günü oruç tutmaları mekruh olarak değerlendirilmiştir.
Fıkıh alimleri bu konuda, cuma günü oruç tutmak isteyen bir kişinin, perşembe veya cumartesi gününü de oruca dahil etmesi gerektiğini belirtmiştir. Cumartesi günü oruç tutacak kişinin de cuma veya pazar gününü eklemesi tavsiye edilmiştir. Bunun sebebi, cuma ve cumartesi günlerinin tek başına oruç için tahsis edilmemesi gerektiğine dair hadislerdir (Müsned, II/303; İbni Mâce, Sıyam: 38; Neseî, Cum'a: 1).
Berat Kandilinde Oruç Tutmanın Fazileti
Berat Kandili, Şaban ayının 15. gecesidir ve bu geceye özel olarak oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. Allah dostları bu günde oruç tutmuş, geceyi ise ibadetle geçirmiştir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V), Ramazan’dan sonra en çok Şaban ayında oruç tutardı. Üsame bin Zeyd (r.a) şöyle anlatıyor: “Ya Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar başka bir ayda oruç tuttuğunuzu görmüyorum.” Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu:
“Bu Recep ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu ayda ameller, Âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de oruçlu iken amellerimin arz edilmesini isterim.” (Nesai, Savm, 70)
Berat Kandili Orucu İçin Niyet Nasıl Getirilir?
Niyet, yapılacak ibadete karar vermek ve kararlılık göstermektir. Peygamberimiz (S.A.V), “Ameller niyetlere göredir.” buyurmuştur. Yapılacak ibadet, kişinin kendisine hatırlatması ve kararlılığını göstermesi açısından önemlidir.
Berat Kandili günü oruç tutmak isteyen kişi, sahurdan sonra niyet etmelidir. Niyet ederken “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya.” demek yeterlidir. Gün ve tarih belirtilmesine gerek yoktur. Niyet, kişinin kendisiyle yaptığı bir sözleşme olarak değerlendirilmelidir.
Kaynak: