Berat Albayrak'tan yeni yatırım açıklaması!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak önemli açıklamalarda bulundu.   Albayrak'ın “Kılçıksız yatırım imkânı sunacağız” dediği yerli kömüre teşvik modelinin ayrıntıları netleşti. Yeni modelde, devlete satılacak elektrik ücretinin açık eksiltme il

Berat Albayrak'tan yeni yatırım açıklaması!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak önemli açıklamalarda bulundu.
 
Albayrak'ın “Kılçıksız yatırım imkânı sunacağız” dediği yerli kömüre teşvik modelinin ayrıntıları netleşti. Yeni modelde, devlete satılacak elektrik ücretinin açık eksiltme ile azaltıldığı ihale yapılacak. Devlete en ucuz elektrik fiyatını teklif eden firmaya, tüm yasal izinleri hazır bir saha ücretsiz olarak teslim edilecek. Yatırımcı da burada kömürü çıkartıp elektrik üretimi yapacak. Bu yöntemle vatandaşa yansıyacak elektrik fiyatının da düşürülmesi planlanıyor.
 
TBMM’de görüşmeleri devam eden yasa tasarısı ile altyapısı sağlanacak yeni modelde, yerli kömür üretimi için farklı bir metot izlenecek. Buna göre, yerli kömürden elektrik üretimi için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) da devreye girecek. ÖİB tarafından, yerli kömürden üretilecek elektriğin devlete satışı için ihale açılacak. Devlete satılacak elektriğin bedeli yarıştırılacak. En düşük bedeli teklif eden firmaya, ÇED ve ruhsatlar dahil, her türlü yasal izinleri hazır kömür ve termik santral sahası ücretsiz teslim edilecek. Yatırımcı da kömürü çıkartıp kuracağı santralda elektrik üretimi yapacak. Üretilen elektrik EÜAŞ ya da TETAŞ’a satılacak.
 
Yatırımcı, devletin vereceği alım garantisiyle de finansman sağlayacak. Mevcut sistemde maden sahaları, en fazla parayı teklif edene verilirken, yeni sistemde devlet gelir elde etme güdüsüyle hareket etmeyecek. En düşük fiyattan elektrik satmayı kabul eden firma ihaleyi kazanacağı için, vatandaşa yansıyacak elektrik fiyatının da düşürülmesi planlanıyor.
 
YENİLENEBİLİRDE DE AYNI MODEL
 
Bakanlık, yenilenebilir enerjide de benzer bir model uygulayacak. Güneş ve rüzgâr enerjisinde yatırımcıya, her türlü trafo altyapısı, bağlantı izinleri ve bürokratik işlemleri tamamlanmış dev yatırım sahaları ücretsiz verilecek. Burada da yatırımcılar yine devlete satılacak elektrik fiyatı üzerinden yarışacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler