Başkan Taflan'dan belge uyarısı

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi alması konusunda Başkan Ayhan Taflan'dan uyarı. Trabzon İnşaatçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayı

Başkan Taflan'dan belge uyarısı

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi alması konusunda Başkan Ayhan Taflan'dan uyarı.

Trabzon İnşaatçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde yer alan mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin zorunlu hale geldiğini belirterek 25 Mayıs 2016 tarihine kadar ilgili kişilerin belgelerini alması gerektiği uyarısında bulundu. 
 
Konu ile alakalı olarak Trabzon İnşaatçılar Odası olarak 20 Mayıs’ta Trabzon Esnaf Kredi Kooperatifi toplantı salonunda bir panel düzenleyeceklerini ifade eden Taflan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak. İnşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi, betoncu ve çelik kaynakçısının da aralarında olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran işyerlerinde işveren veya işveren vekiline kişi başına 500 lira idari para cezası verilecek. Meslekler 26 Mayıs'tan sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmadan yapılamayacak. Yeterlilik belgesi olmadan yapılamayacak 40 meslek arasında en çok ölümlerin yaşandığı inşaat sektörüyle ilişkili mesleklerin çokluğu dikkat çekiyor” dedi.
 
Taflan, ilgili kanun gereği, çok tehlikeli ve tehlikeli sektörlerde yürütülen işlere ilişkin sayılan 40 meslekte mesleki eğitimi bulunmayan işçilerin çalıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak “Söz konusu mesleklerde 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçilerin istihdam edilmesi mümkün olmayacak. Bununla birlikte, Mesleki Yeterlilik Kurumu yetkilileri, bu tarihten daha ileri bir tarihe herhangi bir ertelemenin söz konusu olmayacağını da belirtiyor ve hem işverenleri hem de ilgili mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi bulunmayan işçileri uyarıyorlar. Bu arada mesleki yeterlilik belgesi bulunmadan çalışılmayacak olan mesleklerin sayısının artırılması ve 106 meslekte bu zorunluluğun karşılanması yönünde yasal düzenlemeler yapılması planlanıyor. Halihazırda çok tehlikeli ve tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçilerin çalıştırılmaması gerekiyor. Dolayısıyla, söz konusu sorumluluk doğrudan işçinin kendisinde. Halihazırda sayılan mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışan işçileri, 25 Mayıs sonrasında işverenler geçerli nedenle, yani kıdem tazminatı ödeyerek işten çıkarabilecek. Mesleki yeterlilik belgesi bulunmaması nedeniyle işten çıkarılan işçi, işe iade davası açsa bile bu davayı kazanamayacak ve işine geri dönemeyecek. Dahası, böyle bir nedenle işini kaybeden kişilerin belirtilen tarih sonrasında belge zorunluluğu nedeniyle diğer iş yerlerinde de çalışabilmesi mümkün olmayacak. Mesleki yeterlilik belgesi bulunmayan her bir işçi için işverene 500 TL ceza kesilecek. Bu durumda, örneğin inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir işverenin mesleki yeterlilik belgesi bulunmayan 25 sıvacı çalıştırması, 12 bin 500 TL’lik idari para cezası olarak kendisine dönecek. Dolayısıyla, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan iş yeri olan işverenler belge zorunluluğu bulunan 40 meslekte istihdam ettikleri kişilerin mesleki yeterlilik belgesi olup olmadığını kontrol etmek zorundalar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem