Balon Balığı Avcılığına Destek Artışı: Avlanma Teşvikleri İkiye Katlandı

Türkiye'de balon balığı avcılığına devlet desteği artırıldı: Benekli balon balığı için destek %100, diğer türler için %400 yükseltildi. Avcılık 2024-2026 arasında teşvik edilecek.

Balon Balığı Avcılığına Destek Artışı: Avlanma Teşvikleri İkiye Katlandı

Türkiye'nin denizlerindeki istilacı türler arasında hızla yayılan ve ekosisteme zarar veren balon balıklarına karşı alınan önlemler kapsamında, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya'dan önemli açıklamalar geldi. Özkaya, balon balığı avcılığını teşvik etmek amacıyla devlet tarafından sağlanan destek miktarlarının önemli oranda artırıldığını duyurdu.

Balon balıkları, 2000'lerin başında Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı vasıtasıyla Akdeniz'e sızarak Türkiye kıyılarına kadar ulaşmış durumda. İklim değişikliği ile birlikte bu türlerin popülasyonu hızla artış gösterirken, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde sıkça rastlanır hale geldi.

Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, zehirli benekli balon balığının kuyruk başına avlanması için verilen destek 12,5 liradan 25 liraya yükseltildi. Diğer balon balığı türleri için sağlanan destek ise yüzde 400 artışla 2,5 liradan 10 liraya çıkarıldı. Özkaya, bu artışın balon balığı popülasyonunun kontrol altına alınmasına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Desteklerin, balıkçıları balon balığı avlamaya özendireceği ve bu sayede deniz ekosistemine verilen zararın azaltılacağı belirtiliyor. Özkaya ayrıca, balon balığının av malzemelerine verdiği zararlar nedeniyle av gereçlerinin de destek kapsamına alınabileceğini ve balon balığının gövdesinin deri sanayisinde kullanımının artırılabileceğini ifade etti. Balon balığının sadece kuyruğu için değil, gövdesi için de destek sağlanabileceğini belirterek, bu uygulamanın çevresel zararları azaltabileceğine dikkat çekti.

Bu kararın, 2024-2026 yılları arasında uygulanmak üzere balon balığı avcılığının desteklenmesine yönelik çeşitli düzenlemeleri içerdiği açıklandı. Deniz ekosistemini koruma adına atılan bu adımlar, istilacı türlerin kontrol altına alınması ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem