’Asrın Projesi’nde ilk su adaya ulaştı

Türkiye ile KKTC'yi denizin altından bağlayan "Asrın Projesi'nde ilk su adaya ulaştı.KKTC Su Temini Projesi kapsamında deniz geçişi isale hattına su verilmeye başlandı. KKTC İçmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçişinin dünyada bir ilk oldu

’Asrın Projesi’nde ilk su adaya ulaştı

Türkiye ile KKTC'yi denizin altından bağlayan "Asrın Projesi'nde ilk su adaya ulaştı.

KKTC Su Temini Projesi kapsamında deniz geçişi isale hattına su verilmeye başlandı. KKTC İçmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçişinin dünyada bir ilk olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "KKTC İçmesuyu Temini Projesi çerçevesinde Dünya'da ilk kez uygulanan ve son parçanın yerleştirilmesi ile tamamlanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya su ulaştı" dedi.

DENİZ SUYU CAZİBELİ OLARAK TAHLİYE OLMAYA BAŞLADI

Türkiye ve KKTC'yi denizin 250 metre altında askıda kurulacak 80 kilometre uzunluğundaki boru hattı ile birbirine bağlayan KKTC Su Temin Projesi'nde Alaköprü Barajı'ndan alınan suyun Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmesiyle deniz geçişi borularının montajı sırasında boruya alınan deniz suyu cazibeli olarak tahliye olmaya başladı.

Projeyi sıra dışı ve asrın projesi olarak nitelendiren Veysel Eroğlu, "İçme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1,255 milyar TL olan bu proje ile adaya su verilmeye başlandı" dedi.

YILLIK 75 MİLYON METREKÜP SU AKTARILACAK

Proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 suyun, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacağını ve KKTC'nin istifadesine sunulacağını belirtti.

Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak.

’Asrın Projesi’nde ilk su adaya ulaştı

’Asrın Projesi’nde ilk su adaya ulaştı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler