Askeri seçenekler Bakanlar Kurulu'nda

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bugün Bakanlar Kurulu toplantısına katılarak IŞİD’le mücadeleye yönelik askeri seçenekleri ve sınır bölgesinde alınan önlemleri anlatacak.TBMM’ye dün sunulması beklenen Irak ve Suriye tezkereleri bugüne ertelendi

Askeri seçenekler Bakanlar Kurulu'nda

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bugün Bakanlar Kurulu toplantısına katılarak IŞİD’le mücadeleye yönelik askeri seçenekleri ve sınır bölgesinde alınan önlemleri anlatacak.

TBMM’ye dün sunulması beklenen Irak ve Suriye tezkereleri bugüne ertelendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bugün Bakanlar Kurulu toplantısına katılarak IŞİD’le mücadele konusunda askeri seçenekler ve sınır bölgesinde alınan önlemler hakkında brifing verecek.

Genelkurmay brifinginde farklı senaryolara göre hazırlanan harekât planları yer alacak. Orgeneral Özel, muhtemel gelişmeler ışığında hazırlanan çalışmaları hükümete sunacak. Bakanlar, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi başta olmak üzere, Suriye’de yaşanan gelişmelere angajman kuralları çerçevesinde verilen yanıtlar hakkında da bilgilendirilecek. Brifingde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın sınır bölgesinde gerçekleştirdiği incelemenin sonuçları da aktarılacak.

15 BİN TÜRK ASKERİ

Edinilen bilgiye göre; birinci senaryo Türkiye’nin NATO ve BM zirvelerinde sunduğu şartlar çerçevesinde hazırlandı. Mülteci akınlarının sınır ötesinde oluşturulacak “güvenli bölge”de karşılanması ve “uçuşa yasak bölge” uygulamasıyla koruma sağlanması halinde, Türk askerlerinin uluslararası koalisyon askerleriyle birlikte Irak ve Suriye sınırının 10-35 kilometre derinliğinde görev yapması öngörülüyor. Uluslararası güçte yer alacak asker sayısının 100 bine kadar yaklaşması halinde, bunun 10-15 binini Türk askerlerinin oluşturacağı değerlendiriliyor.

İkinci senaryonun Suriye ve Irak’taki yerel unsurların eğitilmesi ve IŞİD’le mücadele edebilecek düzeyde silahlandırılmasıyla ilgili olduğu öğrenildi. Ankara IŞİD’le  mücadeleye ilave olarak, Suriye’de Esad rejiminin de sona ermesini hedefliyor. Buna yönelik olarak özellikle Özgür Suriye Ordusu’na sağlanacak destek Bakanlar Kurulu gündemine gelecek.

Askeri yetkililer, çokuluslu koalisyonun yerel unsurlara vereceği “eğit-donat” desteğine bir açıdan da “endişeyle” yaklaşıyor. Irak’ta PKK’nın, Suriye’de ise PKK’nın uzantısı YPG’nin silahlandırılması riski.

BORDO BERELİLER TEYAZKKUZDA

Washıngton Post Gazetesi’nde 26 Eylül’de yayımlanan “analiz” yazısında yer alan “Türk askeri Süleyman Şah Türbesi’nde mahsur kaldı” iddiasının gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Süleyman Şah Türbesi daha önce Kayseri’deki Dağ Komando Tugayı’na bağlı timler tarafından korunuyordu. Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte komando timlerinin yerini Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler almıştı.

Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Halep Karakozak ve çevresinin IŞİD tarafından ele geçirilmesi üzerine, Şanlıurfa’da da Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri sabit şekilde görevlendirildi. Bordo bereliler, Suriye sınırları içerisindeki karakolun saldırıya uğraması olasılığı çerçevesinde, “uçarbirlik” harekâtı düzenlemeye hazır bekliyor. Bordo berelilerin Suriye topraklarına helikopterlerle süratle indirilmesine yönelik planlamalar tamamlandı.

YABANCI ASKER

Türkiye’de “yabancı asker” konuşlandırılmasına sıcak bakılmıyor. Ancak uçuşa yasak bölge uygulamasının devreye girmesi halinde, savaş uçakları ile devriye uçuşu yapacak personelin Türkiye’deki üslere konuşlanması da gündeme gelecek. Genelkurmay brifinginde bu senaryoya yönelik çalışmaya da yer verileceği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler