AK Partili vekil Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri değiştirilebilir deyince meclis ayağa kalktı

AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri değiştirilebilir deyince MHP ve CHP'liler Aydın'ı yuhaladı.

AK Partili vekil Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri değiştirilebilir deyince meclis ayağa kalktı

​AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi İsmail Aydın, MHP'nin de 'kırmızı çizgi' olarak gördüğü ve Türkiye'nin dilini, bayrağını, yönetim biçimini, milli marşı gibi kavramları tanımlayan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşı olan Anayasa'nın değiştirilemez ilk 4 maddesinin 'değiştirilebileceği'ni savununca Meclis karıştı. 


AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın, anayasanın ilk dört maddesinin de değişebileceğine ilişkin sözlerine CHP ile birlikte MHP de çok sert tepki verdi.

AK Parti grubu adına konuşan İsmail Aydın, ”Bir hukukçu olarak anayasanın değişmez maddesi olmasını kabul edemiyorum” dedi.

İsmail Aydın'ın sözleri üzerine, MHP milletvekilleri ayağa kalkarak protesto etti ve büyük tepki gösterdi. MHP’liler hep bir ağızdan milletvekili Aydın’ı yuhaladı. 

Anayasa değişiklikleri konusunda AK Parti ile uzlaşma sağlamasından beri MHP'den ilk kez böyle bir tepki yükseldi.




MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta açıklamanın kabul edilemez olduğunu belirterek, “Başbakan Binali Yıldırımdan derhal bu konuda açıklama bekliyoruz” dedi. Erhan Usta, AK Parti milletvekilinin konuşmasını değerlendirirken, bunun çok tehlikeli bir görüş olduğunu ve MHP’nin bu konuda hassas olduğunu söyledi. Usta, “Öyle bir görüşünüz varsa bunu bu aşamada öğrenelim” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Laikliği inancımın güvencesi sayıyorum” diyerek böyle bir değişikliği düşünmediklerini söyledi.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise havayı yumuşatmaya çalıştı ve Aydın’ın kendi görüşünü ifade ettiğini söyledi. Ancak grup adına konuşmasına rağmen bu konuya değinmemesi dikkat çekti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Aydın'a, “AKP'nin gerçek fikrini açıkladığı için teşekkür ederim” diye seslendi.

Tartışmanın büyümesi üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın birleşime ara verdi. 

Verilen arada AK Partili Burhan Kuzu ve Hayati Yazıcı'nın da olduğu bir grup AK Partili milletvekilinin Aydın'ı köşeye çekerek konuştuğu ve uyardığı görüldü.


AK Partili vekil Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri değiştirilebilir deyince meclis ayağa kalktı


AK PARTİLİ İSMAİL AYDIN'IN KRİZ YARATAN SÖZLERİ MECLİS TUTANAKLARINDA

AK Partili Aydın'ın kriz yaratan sözleri tutanaklara şöyle yansıdı:

”Anayasalar kutsal metinler değillerdir, toplumun ihtiyaçlarına göre kendilerini yenileyebilmelidirler. Aksi hâlde, toplumun gerisinde kalarak toplumun ihtiyaçlarına cevap veremez duruma gelirler. Tali kurucu Meclis, asli kurucu Meclis ayrımını da kabul etmek mümkün değildir. Ben de 1982 Anayasası’nın ilk 4 maddesinin Anayasa’mızda olmasının taraftarıyım ancak bir hukukçu olarak Anayasa’nın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir. Gerekli nisapla Anayasa’nın tüm maddeleri değiştirilebilir, hatta Meclis yeni bir anayasa yapabilir; aksini düşünmek aziz milletimizin vekaletini küçümsemek anlamına gelir.”


Türkiye Cumhuriyeti'nin direği olan Anayasa'nın ilk dört maddesi şöyle:

I.  Devletin şekli

MADDE 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II.  Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III.  Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV.  Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.


BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) süren anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sırasında söz alan AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın “İleride ilk dört madde de değiştirilebilir” ifadesiyle ilgili olarak açıklama yaptı. Anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmeyeceğini belirten Yıldırım, “Ucuz polemiklerden uzak durun. İlk dört maddenin değiştirilmesini teklif etmedik, değiştirilmesini teklif edenlerle de işimiz olmaz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler