ABD-Türkiye Yol haritası onaylandı!

ABD-Türkiye zirvesi sonrası ortak açıklama: Yol haritası onaylandı!

ABD-Türkiye Yol haritası onaylandı!

Türkiye ve ABD'yi iki yıldır karşı karşıya getiren Menbiç'te bugün düğüm çözülüyor.

ABD'nin başkenti Washington'a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Mike Pompeo ile bir araya geldi.

İki bakan, Suriye'nin kuzeyinde YPG'li teröristlerin kontrol ettiği ilçe için yol haritasına son şeklini verecek.

Görüşme sonrasında konuşan Çavuşoğlu, Menbiç konusundaki yol haritasını Pompeo'yla masaya yatırdıklarını duyurdu. "Görüşme çok başarılı geçti. Suriye'de YPG konusunda ilerleme sağlanacak" dedi.

ABD Ticaret Odasında Turkish Heritage  Organizasyonu'nun (THO) düzenlediği toplantıda Türk ve Amerika iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelen Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile  yaptığı görüşmeye değinerek,  "Bizim tarafımızdan PKK/YPG ve FETÖ iki önemli  sorun ve bu konularda müttefikimizin bizim yanımızda durmasını umut ediyoruz"  ifadesini kullandı.

"Taahhütler sürüyor"

Dışişleri Bakanlığı, ABD ile ortak açıklama metnini basınla paylaştı:

"Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Sayın Mike Pompeo 4 Haziran 2018 tarihinde Vaşington’da bir görüşme gerçekleştirmiştir. İki Bakan Türkiye ve ABD’nin karşılıklı kaygılarını müttefik ortaklık ruhu içinde ele alma yönündeki taahhütlerinin sürdüğünü teyid etmiştir. Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Pompeo ikili ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunmuş, terörün her şekli ve tezahürüne karşı mücadele etme konusundaki ortak kararlılıklarını yeniden vurgulamıştır.

İki Bakan, Suriye konulu Ortak Çalışma Grubunun, Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanması için adımların atılmasını da içerecek şekilde, Suriye’de ortak çıkarları ilgilendiren konularda ikili işbirliğimizin geleceğine ilişkin tavsiyelerini değerlendirmiştir. İki Bakan, bu amaç doğrultusunda bir yol haritasını onaylamış ve sahadaki gelişmelerin yakından takip edilmesine ilişkin mutabakatlarını yansıtacak şekilde haritanın uygulanması hususundaki ortak taahhütlerini vurgulamıştır.

Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Pompeo ayrıca Türkiye-ABD ikili ilişkilerini de ele almış ve çalışma grubu mekanizması toplantılarının ikili ilişkilerimizde öne çıkan mevcut meselelere çözüm bulunabilmesi için sürdürülmesi hususunda mutabık kalmıştır. İki Bakanın görüşmesinin hemen ardından, Adli ve Diğer Konulara ilişkin Çalışma Grubunun ön oturumu gerçekleştirilmiştir."

ABD söz verdi ama...

Bakan Çavuşoğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada YPG/PYD'nin Menbiç'ten yaz sonuna kadar çekileceğini, geçiş döneminde güvenliğin Türk ve Amerikan askerleri tarafından sağlanacağını söylemişti.

Bir diğer terör örgütü IŞİD'in 2016 yazında Menbiç'ten çıkarılmasıyla ilçeye yerleşen YPG'liler, ABD'nin defalarca söz vermesine rağmen bölgeden çekilmedi.

Üstelik ABD PKK terör örgütünün Suriye uzantısına binlerce TIR silah yardımı yaptı, askerlerini bölgeye konuşlandırdı.

Fırat Kalkanı Harekâtı ile Cerablus-Azez hattını, Zeytin Dalı Harekâtı ile de Afrin'i YPG'lilerden temizleyen Türkiye, daha önce birçok kez sonraki hedefin Menbiç olacağını ilan etti.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler