7 milyar $'lık işçinin ilginç başarı hikayesi

Dünyada milyarlarca cep telefonu ve tablet bilgisayarın ekranında Çinli bir kadın girişimcinin parmak izi var. Çinli sanayici Zhou Qunfei (44), dünyanın sıfırdan en büyük servete sahip olan kadını. Kurucusu olduğu Lens Technology adlı şirket, cep telefonl

7 milyar $'lık işçinin ilginç başarı hikayesi


Dünyada milyarlarca cep telefonu ve tablet bilgisayarın ekranında Çinli bir kadın girişimcinin parmak izi var. Çinli sanayici Zhou Qunfei (44), dünyanın sıfırdan en büyük servete sahip olan kadını. 

Kurucusu olduğu Lens Technology adlı şirket, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlarda kullanılan cam ekranı üretiyor. Zhou Qunfei’nin müşterileri arasında Amerikalı Apple ve Güney Koreli Samsung başı çekiyor. Qunfei’nin şirketi, Amerikalı Corning ve Japon Asahi gibi şirketlerden aldığı özel camı işleyerek dev teknoloji şirketlerine her yıl 1 milyar ekran teslim ediyor.

ABD’li New York Times gazetesi, Qunfei’nin fakir bir köylü kızı olarak başladığı hayatta 7.2 milyar dolarlık bir servete uzanan macerasını yazdı.

Zhou Qunfei, Çin’in ortasındaki Hunan eyaletinde küçük bir köyde doğdu. 5 yaşında annesini kaybetti. Babası bir iş kazasında görme yeteneğini büyük ölçüde yitirdi. Ailesine domuz ve ördeklere bakarak katkı sağlamaya çalışan Qunfei, bir yandan da okula devam etti. Ancak 16 yaşında okulu bırakarak iş bulma umuduyla amcasının yaşadığı Guangdong eyaletine taşındı. Modacı olma hayali kuran Qunfei, ancak Shenzhen kentindeki bir fabrikada işçi olabildi.

Patrona mektup yazdı

Günde 1 dolar kazanarak saat camı üreten Qunfei, sabahın sekizinden geceyarısına kadar çalıştığını belirterek, o günleri, “Vardiya düzeni yoktu. Birkaç düzine insan, sürekli cam cilalıyorduk. Yaptığım iş hoşuma gitmiyordu” diye anlattı.
3 ay sonra istifa kararı alan Qunfei, işverenine bir mektup yazdı. Uzun iş saatlerini ve işin sıkıcılığını anlatan Qunfei, iş için yine de teşekkürlerini sunarak daha fazla şey öğrenmek istediğinden bahsetti.

Bu mektup patronun hoşuna gidince terfi önerisiyle kalması istendi. Qunfei, 3 yıl boyunca sürekli yükselerek çalışmaya devam etti. 1993 yılında 22 yaşında kendi işini kurmaya karar verdi. Biriktirdiği 3 bin dolar sermayeyle akrabalarını da alarak yan binada kendi saat camı atölyesini kurdu.

Apple işi patlattı

Önceki işindeki müşterilerini daha kaliteli üretim sözüyle kendine çekti. Qunfei’yi dolar milyarderi yapan ise ‘cep telefonu devrimi’ oldu. 2003 yılında hâlâ saat camıyla uğraşırken Amerikan devi Motorola’dan sürpriz bir telefon geldi.
Bir Motorola yöneticisi, Razr V3 cep telefonunun plastik ekranını cam ekranla değiştirmek istediklerini söyledi. Qunfei işe talip olunca HTC ve Samsung’dan da sipariş almaya başladı. 2007’de iPhone’u çıkaran Apple, ekranı için Lens Technology ile anlaşınca işler büyüdü. 

Camları cilalayıp banyo yaptırıyor 

Takıntılı bir işkadını olarak tanınan Qunfei, fabrikadaki odasının bitişiğine bir daire inşa ettirmiş. Yani gece - gündüz işinin başında kalabiliyor. Masasında bir Mao heykelciği ile iMac bilgisayar yan yana. 75 bin çalışanı bulunan Lens Technology’nin tesislerine her gün Gorilla Glass ile tanınan Amerikalı Corning ve Japon Asahi’den toplu cam geliyor. Şirket bu camları kesip, yaklaşık 0.5 milimetre kalınlığa inceltiyor. Üzerinde gerekli delikleri açıp parlatıyor. Potasyum ion banyosuyla güçlendirip yansıma ve parmak izini engelleyecek kaplamalarla zenginleştiriyor.

Babası göremeyince...

Üretim sürecinin her safhasını en ince ayrıntıya kadar planlayan Qunfei, “Babam gözlerini kaybettiğinde evde rahat hareket etmesi için herşeyin belli bir yeri olmak zorundaydı. O detaycılığı şimdi işyerimde de istiyorum” diyor. İşçilikten gelmenin avantajını kullanan Qunfei bazen teknisyeni kaldırıp makinenin başına geçiyor, bazen elini sokup bir sıvının ısısını kontrol ediyor.

Sırada ‘safir’ var...

Hong Kong’da 27 milyon dolarlık bir malikanesi bulunan Qunfei, müşterilerle buluşmak için sık sık Silikon Vadisi ve Seul’ün yolunu tutuyor. Lens Technology mart ayında halka açılmıştı. Qunfei yoğun rekabetin olduğu sektörde yerini korumak için daha teknik camlara ve safir ile seramiğe de yöneleceğini söylüyor. New York Times Japonya’da kendi çabasıyla milyarder olan kadın bulunmadığını, ABD ve Avrupa’da ise büyük servetlerin kadınlara genelde miras yoluyla geldiğini hatırlatarak Çin’de ise sayısı giderek artan kadının kendi çabasıyla milyarlık servetlere kavuştuğunu yazdı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem