Fındık sanayicisi Sevinç’ten Milletvekili Adıgüzel’e yanıt

Fındık Sanayici ve ihracatçısı Edip Sevinç’ten,  CHP Ordu  Milletvekili Mustafa Adıgüzel’e yanıt geldi.

Fındık sanayicisi Sevinç’ten Milletvekili Adıgüzel’e yanıt

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel 'in yaptığı açıklamalara ilişkin konuşan Edip Sevinç, “Fındık ihracatçılarına  haksız ve asılsız ithamlarda bulunuyorsunuz.” dedi

Prensip olarak siyaset kurumuna ve siyasetçilere, onların bulundukları hassas konumları gereği cevap vermeyi hiçbir zaman tercih etmediğini dile getiren Edip Sevinç; “Ancak sayın milletvekili, tamamen asılsız ithamlarda bulunduğu için bu defa istisnai olarak  birkaç kelime ile de olsa cevap hakkımı kullanmak istiyorum.” diyerek şunları söyledi: 

“Sayın milletvekilim, bunlar sizin anlayabileceğiniz işler değil. Kırk küsur senedir bu sektörün içerisinde bulunan sanayiciler, ihracatçılar, yatırım yaparak yüzlerce işçi çalıştıran, elini değil gövdesini taşın altına koymuş insanlar bir şey söylüyorsa, size  yakışan onları dinlemek, anlamaya çalışmaktır.” 

Fındık ihracatı konusunda bilgisiz

Milletvekili Adıgüzel’in fındık ihracatı konusunda bilgi sahibi olmadığını ileri süren sanayici-ihracatçı Sevinç, “Siz hiç hayatınızda fındık ihraç ettiniz mi? Fındık nasıl ihraç edilir, nasıl alınır, nasıl satılır, dünyada fiyatlar nasıl oluşur? Fındığın alternatifi olan diğer sert kabuklu yemişlerin pozisyonu nedir? Dünyadaki alıcıların ve fındığımızı kullanan sanayicilerin stratejileri  ve bakış açıları nedir? Hiç  bilir misiniz?” diye sordu.

Dünya da dikim alanları ve verimdeki gelişmeleri biliyor musunuz?

Edip Sevinç, Milletvekili Adıgüzel’in fındık üzerinden popülizm yaptığını ve bununda siyaset kurumunun yaptığı en kolay iş olduğunu iddia ederek sorularını şöyle sıraladı: 

“Dünyada, Türkiye’nin dışında fındık üreten ülkelerin son durumları nedir?
Dikim alanları nereye kadar genişlemiştir? Bunların ülkemiz ve dolayısıyla üreticilerimiz  üzerindeki muhtemel sonuçları ne olacaktır? Bunlara dair  bilginiz var mı?  Şili’de dönüm başına verim 600 kiloya çıktı. Haberiniz  var mı? Lütfedip bir git de Şili’yi, ABD’yi, Azerbaycan’ı, Gürcistan’ı bir gör istersen. Bizdeki dönümde 75 -100 kg olan verimi değiştirmek için bir düşünceniz var mı? Biz ülkemizin fındık ihracatındaki sürdürülebilirliğinden ve en optimal fiyat ile  üreticinin bu işten kazancının devamından yana insanlarız. Siz sürdürülebilirlik diye bir şey var. Hiç duydunuz mu?”

Fındık-sanayicisi-Sevinç’ten-Milletvekili-Adıgüzel’e-yanıt

Siyasi popülizm

Sanayici ve ihracatçıların popülizm diye bir derdi, siyasetin de profesyonel ilgi alanları olmadığına vurgu yapan Edip Sevinç, “Siz fındık üzerinden siyasi popülizm yapabilirsiniz. Bunu eleştiremeyiz. Çünkü herkes yapıyor. Biz matematikle, dünya ticaretinin gerçekleriyle ve rasyonel zeminde konuşmak zorundayız. O nedenle kendi siyasal ikbalinize ve popülist yaklaşımlarınıza siz de ve diğer bütün siyasiler de bizi alet etmeyin lütfen. Biz Türkiye Cumhuriyetinin dertlisi ve sevdalısıyız.” dedi.

Rakiplerimiz TMO’yu çok seviyorlar

Amerikan Bademi ile ilgilerinin sadece artan üretimini ve çok gerileyen fiyatlarıyla Türk Fındığına zarar verecek olmasından başka bir şey olmadığını belirten Edip Sevinç; “Fındık sadece çikolata sektöründe mi kullanılıyor sanıyorsunuz? Pastacılık, dondurma, atıştırmalık, karışık paketler alanında piyasadan Türk Fındığının yıllardan beri tamamen  tasfiye olduğundan haberiniz var mı? Size bir acı gerçeği söyleyeyim: ABD, İtalya, Şili, Gürcistan, hatta çok az fındık üreten Fransa bile sizi ve sizin gibileriyle bir de, tabi ki TMO’yu çok seviyorlar. İnanın, utanmasalar hepinize madalya verecekler. Halbuki onlar bizlerden ve bizim rekabetçi üretim ve arz politikasını savunanlardan hiç hoşlanmazlar.” dedi.

Fındık ihracatımız neden düşüyor?

“Fındık ihracatı yüksek rekoltelere rağmen neden düşüyor?” sorusuna cevap verilmesini isteyen Edip Sevinç, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bu gerçek ile biraz ilgilenin isterseniz. Türkiye’nin, TMO’nun kendisini bir fındık ambarı haline getirip, binlerce ton stokun yükünü çekmek gibi bir misyonu mu var?  Stok İtalya da ve diğerlerinde kalsa nasıl olur? TMO satışına ne kadar talep olduğunu biliyorsunuz. Bu güzel. Bir de ne kadar teslimat yapılacak?  Onu da öğrenin lütfen?”

İhracat yapın…

Milletvekili Adıgüzel’e “Fındıkta bu işleri öğrenin” çağrısı da yapan Edip Sevinç açıklamasını şöyle tamamladı: 
“Hatta tavsiye ederim bir küçük ihracat firması kurup, siz de ihracat yapın. O zaman aynı zeminde konuşur eşit şartlarda tartışabiliriz. Ben sizi profesyonel uğraşınız açısından anlıyor, mecburiyetlerinizi de biliyorum. Bu mecburiyetinizin Türk Fındığı için bir faydası olmadığını, içerde stokçuların, dışarda fındık üreten diğer ülkelerin işine yaradığını artık anlayın lütfen. Ayrıca siz sol bir partinin üyesisiniz! Belki bir gün bir  fırsatımız olur da bir kahve içebilir isek, sanırım birbirimizi  anlamamız daha kolay olur. Size kendi yolunuzda ve siyasi hayatınızda  başarılar diliyorum.”
  
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem