EYT'de prim ödemeden esnaflık desteği! İşte detaylar

Emeklilikte Yaşa Takılan yasası Resmi Gazete yayımlandı başvurular başladı. İlk maaş ödemeleri Nisan'da yapılmaya başlanacak.

EYT'de prim ödemeden esnaflık desteği! İşte detaylar

 EYT için işten çıkış ve giriş işlemleri yoğun bir şekilde devam ederken EYT yasası kapsamında memur ve SSK emeklileri prim ödemeden esnaflık yapabilecek. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan, Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında kurulan sandık veya vakıflara tabi çalışanlar da yararlanacak.

Son zamanların en çok merak edilen konusu olan EYT Resmi Gazete’de yayımlandı. EYT başvurularını gerçekleştiren ve çalışma hayatına dönen EYT'lilere esnaflık müjdesi…

EMEKLİ AYLIĞI DÜŞMEYECEK

EYT'lilerin emekli olduktan sonra aynı işyerinde otuz gün içinde yeniden işe başlaması durumunda destek priminde 5 puanlık indirim yapılacak. Emeklilik talebinde bulunulan tarihin ertesi günü destek primi ile yeniden işe giriş yapılabilecek. Emeklilik sonrası sosyal güvenlik destek primi ile çalışanların emekli aylığında kesinti olmayacak.Bu indirim, çalışanın brüt ücreti üzerinden uygulanacak. Asgari ücretle çalışan bir personel için 500 lira, kazancı tavandan bildirilen çalışan için de 3 bin 753 lira prim indirimi yapılacak. Prim indiriminden yararlanabilmek için öngörülen 30 günlük süre işten çıkışın yapıldığı günden itibaren başlayacak.

İŞİNİ KURANDAN KESİLMİYOR

Emekli olup emekli aylığı bağlananların yaşlılık aylığı kesilmeden yeniden çalışmaya başlamaları durumunda yapılan kesintiye Sosyal Güvenlik Destek Primi adı veriliyor. Bu kesinti hem işveren hem çalışandan yapılıyor. Emekli olduktan sonra işçi statüsünde bir işverene bağlı olarak çalışanlardan SGDP kesintisi yapılıyor.Kendi adına tarımsal faaliyette bulunanlardan, işçi olarak ya da devlet memuru olarak çalışıp emekli olduktan sonra kendi işini kuranlardan, eğitim kurumlarında ücret karşılığı ders verenlerden, vakıf üniversitelerinde görev alanlardan SGDP kesintisi yapılmıyor.

EYT'de-prim-ödemeden-esnaflık-desteği!-İşte-detaylar

BAĞ-KUR PRİMİ ÖDENMEYECEK

Emeklilik talebinde bulunulan aydan sonra Bağ-Kur primi yatırılmayacak. Emeklilikten sonra işe devam edeceklerin emekli aylığında bir kesinti olmayacak. EYT kapsamında 30 Haziran'a kadar emekli olacak SSK ve Bağ-Kur'lular için en düşük aylık 5 bin 500 lira, Emekli Sandığı kapsamında emekli olanların da 11 bin 850 lira olacak. Emekli aylıkları ödenen prim tutarı, çalışma süresine göre kişiye özel hesaplanacak. Emeklilikte kullanılmayan izinlerin parası da çalışanlara verilecek.

DOSYA BAZLI İNCELENİYOR

Yapılan başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek. Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak. Yasal düzenlemeden sandık çalışanları da yararlanabilecek. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı çalışanları gibi sandık çalışanları da hizmet birleştirme başvurusunda bulunabilir. E-devlet kapısı üzerinden çalışılan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesiyle sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne giderek yapılabiliyor.
Kamu görevlisi olarak çalışmaktayken bu görevinden ayrılanlar 4C kapsamındaki hizmetlerinin tespit edilerek diğer hizmetleriyle birleştirmesi yapabiliyor. Fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) prim ödeme gün sayısına ilave ediliyor. Emekli aylığı alan kişiler bu başvuruyu yapamıyor.

EYT'DA STATÜ AYIRIMI YOK

EYT yasasına göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı olarak çalışmaya başlayan herkes düzenlemeden yararlanabilecek. Bu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında olanların 23 Mayıs 2002'deki prim gün sayısına bakılmayacak.

Herhangi bir statüde 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlamış olan Emekli Sandığı iştirakçileri ve Bağ-Kur kapsamındaki kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayanlar EYT düzenlemesinden yararlanabilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler