Euro 2023'e rekor ile başladı

Euro/TL, 2022 yılını yükselişle kapattıktan sonra yeni yılın ilk işlem gününde 20,0947 seviyesine kadar yükselerek rekor tazeledi.

Euro 2023'e rekor ile başladı

Euro/TL, saat 10:00 itibarıyla %0,07 artışla 20,0409 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar ise %0,07 düşüşle 1,0693 seviyesinden işlem görüyor.

6 Aralık tarihinde 19,5098 ile son bir ayın en düşük seviyesini gören euro, yatırımcıların dolardan uzaklaşarak diğer para birimlerine yönelmesi sonrasında 2023 yılının ilk gününde 20,0947 seviyesine kadar çıkarak rekor tazeledi.

Dolar karşısında da değerlenen para birimi 7 Aralık tarihinde 1,0443 dolar seviyesine kadar indikten sonra 15 Aralık tarihinde 1,0736 seviyesine kadar yükselmişti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise Euro Bölgesi’ne katılmak isteyen ülkelerin sayısının artmasının euronun kalıcı bir çekiciliğe sahip olduğunu kanıtladığını söyledi.

Lagarde pazar günü yaptığı açıklamada, Hırvatistan’ın Euro Bölgesi'nin 20. üyesi olmak için çok çalıştığını belirterek, euronun üyelerine istikrar getiren cazip bir para birimi olduğunu belirtti.

Bir nesil önce savaşın yaralarını saran 3,9 milyonluk Hırvatistan, dönüşümünü tamamlayarak dünyanın en büyük para bölgesine katılan en son ülke oldu.

Avrupa Birliği'nde en çok hükümet değiştiren ülke olan Romanya'nın üyelik girişimi ise iç çekişmeler nedeniyle sekteye uğramıştı. Bloğun en yoksul ülkesi Bulgaristan da 2024'te üye olmak isteğini belirtmesine rağmen temkinli Avrupalı yetkililer ekonominin ve skandallarla dolu bankacılık sisteminin para birimine hazır olduğuna henüz ikna olmadı.

Ancak Lagarde, Hırvatistan'da yayınlanan Jutarnji list gazetesine cumartesi günü verdiği bir röportajda, "Eğer daha fazla zamana ihtiyaçları varsa, kriterleri karşıladıklarında ve katılmak istediklerinde, Euro Bölgesi ülkelerinin sayısını arttırmaktan mutluluk duyacağız." ifadelerini kullandı.

Analistler ise Euro Bölgesi’ne katılan ülke sayısının arttıkça, para birimine olan güvenin ve para biriminin değerinin de artmasını beklediklerini söylüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler