Ucuz akaryakıt için önemli gelişme

 Maliye Bakanı Şimşek ve Enerji Bakanı Yıldız ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı'ya sunulan rapor akaryakıt fiyatlarını düşürecek mi? Türkiye Akaryakıt Bayileri Sendikası, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Gümrük ve Ticaret Ba

Ucuz akaryakıt için önemli gelişme

 

Maliye Bakanı Şimşek ve Enerji Bakanı Yıldız ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı'ya sunulan rapor akaryakıt fiyatlarını düşürecek mi?
 
Türkiye Akaryakıt Bayileri Sendikası, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya sundukları raporla ÖTV'nin bütün akaryakıt ürünlerinde 1.40 lira olarak eşitlenmesini tavsiye ettiler.
 
Dünyada petrol fiyatları artarken, Türkiye'de benzin ucuzlar mı? Serbest piyasa ekonomisi şartlarında, tabii ki böyle bir şey mümkün değil. Ancak ülkemizde akaryakıt fiyatlarının yüzde 50'sinin ÖTV+KDV olduğu göz önüne alındığında, “neden olmasın” diye düşünmek pekala mümkün. Hatta, Türkiye Akaryakıt Bayileri Sendikası'nın (TABGİS) ayrıntılarını birazdan okuyacağınız raporu, bu konuda sizi daha da ümitlendirebilir.
 
Öncesinde akaryakıt piyasasında son aylarda yaşanan krizi kısaca hatırlatmakta yarar var. Şöyle ki; artan akaryakıt fiyatları ve geçen yıl eylül ayında yapılan ÖTV zammının ardından, ülkemizde araç sahiplerinin yakıt tercihi değişti. Benzin tüketimi hızla düşerken, mazot ve LPG tüketimi aynı hızla artmaya başladı. Bu durum akaryakıt piyasasındaki dengeleri de altüst etti.
 
Çünkü 100 ton ham petrol rafineride işlenince, 43 ton benzin, 18 ton mazot ve 11 ton LPG elde ediliyor. Türkiye'de benzinli araç sayısı azaldıkça, üretilen yüzbinlerce ton benzin rafinerilerin elinde kaldı. Öyle ki, depolarda ham petrol koyacak yer bile kalmadı. Çaresiz kalan Tüpraş, ham petrol yerine işlenmiş mazot ve LPG ithaline başladı. Hergün milyonlarca dolar yurtdışına gidiyor. Türkiye Akaryakıt Bayileri, Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) yaşanan bu krize çözüm önerisi olarak bir rapor hazırladı.
 
TABGİS Başkanı Ferruh Zülfikar raporu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya sunduklarını söyledi. Zülfikar, raporda ÖTV'nin bütün akaryakıt ürünlerinde 1.40 lira olarak eşitlenmesini tavsiye ettiklerini belirtti.
 
İNDİRİMİ SAĞLAYACAK TAVSİYELER
 
İşte TABGİS raporundan bazı çarpıcı başlıklar;
 
> Türkiye'de en çok üretilen akaryakıt benzindir. Ancak yüksek fiyatı sebebiyle tüketimi hızla azalıyor. Yurtiçinde litresi 4.84 liradan satılamayan benzinTüpraş tarafından litresi 1 TL civarında fiyatla ihraç edilmektedir. Devlet sadece 2012 yılında 2.4 milyar lira vergi kaybetmiştir.
 
>Türkiye'de üretilen benzinin ÖTV'si litrede 2.18 lira, yüzde 54'ü ithal motorinin ÖTV'si litrede 1.60 lira, yüzde 74'ü ithal LPG'nin ÖTV'si ise litrede 89 kuruştur. Bu büyük bir çelişkidir. Acilen benzin fiyatının LPG ve motorin ile rekabet edebilir hale getirilmesi gereklidir.
 
>Akaryakıttan alınan ÖTV'nin bütün ürünlerde litrede 1.40 lira olarak eşitlenmesini teklif ediyoruz. Bu yapılırsa benzinin litresi 3.92 liraya, motorinin litresi 3.98 liraya düşecek, LPG'nin litresi de 3.37 lira olacaktır.
 
>Teklifimizin kabul görmesi ve uygulanması halinde, devletimizin hiçbir vergi kaybı olmayacaktır. Aksine, üretilen benzinin tamamının ülke içinde tüketilmesi halinde 8 milyar daha fazla vergi geliri elde edilecektir.
 
>Motorin ucuzlayınca yasadışı ürün (10 numara) kullanımı azalacak. Kaçak akaryakıtın sebep olduğu 5 Milyar TL'lik vergi kaybı devletin kasasına geri dönecektir. Benzin fiyatı düşünce, yıllık ortalama 4 milyar lira olan LPG ithalat maliyeti de en az yüzde 50 oranında azalacaktır.
 
SATIŞLARIN %58'İ DİZEL ARAÇLAR
 
Yeni motor teknolojileriyle performansları artan ve daha ekonomik hale gelen dizel otomobillerin satış grafiği de yükseliyor. Yılın ilk ayında dizel otomobil satışlarının toplam pazar içindeki payı yüzde 58 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz senenin ilk yarısında ise, dizel satışları bir önceki yıla göre %72 artmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi